MOODY'S AVERTIZEAZĂ Rezultatul alegerilor generale din Franţa va fi crucial pentru ca preşedintele să-şi atingă ţintele

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 9 mai 2017

Platforma lui Emmanuel Macron, pozitivă pentru ratingul ţării, conform agenţiei de evaluare

Euro scade, investitorii fiind atenţi la alte riscuri din regiune

Platforma politică a noului preşedinte ales al Franţei, Emmanuel Macron, este pozitivă pentru ratingul ţării, pentru că priveşte susţinerea creşterii economice pe temen mediu, continuând procesul treptat de consolidare a datoriei publice, potrivit agenţiei de evaluare financiară Moody's.

Agenţia a menţionat, însă, că rezultatul alegerilor generale din iunie va fi esenţial pentru ca noul preşedinte francez să-şi poată îndeplini obiectivele.

Amintim că Emmanuel Macron a câştigat, duminică, cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Franţa, cu o proporţie de 66%, în defavoarea lui Marine Le Pen, care a reprezentat extrema-dreaptă. Rezultatul a fost salutat de liderii europeni.

"Capacitatea politicienilor francezi de a concepe şi de a implementa cu succes politici care să susţină creşterea şi consolidarea fiscală, în timp, va determina traiectoria ratingului şi a perspectivei Franţei pe termen mediu", a afirmat Sarah Carlson, vicepreşedinte al Moody's.

Agenţia subliniază că, în situaţia în care preşedinţia şi Parlamentul de la Paris nu vor ajunge la un acord în privinţa politicilor viitoare, Franţa ar putea experimenta, în următorii cinci ani, o perioadă de derivă, care "i-ar submina profilul de creditare".

Preşedintele Macron şi-a bazat campania electorală pe o platformă reformatoare de centru, care ar putea aduce schimbări importante în reglementările pentru piaţa muncii şi competitivitate.

Ratingul acordat de Moody's Franţei este "Aa2", cu perspectivă stabilă.

Agenţia de evaluare Standard & Poor's, care i-a acordat Franţei calificativul "AA", cu perspectivă stabilă, a informat că acest rating nu este afectat de rezultatul alegerilor de duminică.

Bondurile franceze fluctuează

Obligaţiunile de stat franceze au fluctuat ieri, evoluţia fiind una nesemnificativă după creştere puternică ce a urmat victoriei obţinute de Macron în primul tur al alegerilor prezidenţiale, desfăşurat în aprilie. Acum, pieţele "privesc" mai departe de rezultatul alegerilor din 7 mai, fiind atente la riscurile politice din alte părţi ale Europei.

Randamentul obligaţiunilor franceze a coborât cu un punct de bază, la 0,83%.

Tot ieri, obligaţiunile italiene au scăzut, randamentul titlurilor cu scadenţa la zece ani înregistrând cea mai mare creştere din ultima săptămână (+3 puncte de bază, la 2,20%). Investitorii sunt atenţi din nou la problemele din sectorul bancar al Italiei.

În Spania, randamentul bondurilor cu maturitatea la zece ani a urcat cu un punct de bază, la 1,57%.

În plus, euro s-a depreciat ieri, pentru prima oară în ultimele trei zile, pe fondul speculaţiilor potrivit cărora atenuarea riscurilor care ameninţau politica din Franţa va determina Banca Centrală Europeană să ia în calcul reducerea măsurilor de stimulare monetară.

Dacă ieri dimineaţă, după anunţarea rezultatului alegerilor din Franţa, euro a atins cel mai ridicat curs din ultimele şase luni faţă de dolar, ulterior, moneda europeană a urmat un curs negativ.

În a doua parte a zilei de ieri, euro a avut un curs de 1,0928 dolari, cu 0,6% mai mic decât în ultima zi a săptămânii trecute. Dimineaţa însă, euro a urcat la 1,1024 dolari - cel mai ridicat nivel din ultimele şase luni.

Emmanuel Macron va fi ferm în negocierile pentru Brexit, dar nu va căuta să sancţioneze Regatul Unit pentru ieşirea din UE, potrivit consilierului său pe probleme economice, Jean Pisani-Ferry. Acesta a menţionat că "nimeni nu are interesul să se producă un Brexit dur, care să întrerupă total relaţiile dintre Regatul Unit şi restul UE".

Germania şi-a reafirmat, ieri, opoziţia faţă de introducerea unor euro-obligaţiuni comune, la o zi după victoria lui Emmanuel Macron, care este susţinător al ideii lansării unor astfel de titluri în zona euro.

"Pot să vă spun că atitudinea defavorabilă a guvernului federal faţă de euro-obligaţiuni rămâne valabilă în continuare", a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Seibert.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Euro obligatiuni e valabil doar pt tarile care au euro?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb