Moscova avertizează UE asupra planului "nedrept" de împiedicare a extinderii Rusiei în sectorul energetic european

F.A.
Ziarul BURSA #Internaţional / 3 septembrie 2007

Moscova avertizează UE asupra planului "nedrept" de împiedicare a extinderii Rusiei în sectorul energetic european

Kremlinul a cerut Uniunii Europene să nu se mai îngrijoreze cu privire la siguranţa livrărilor de energie din Rusia subliniind, în schimb, că va face tot ceea ce este legal posibil pentru a asigura companiilor ruseşti un acces corect la activele de gaze naturale şi de electricitate ale Europei, informează Financial Times. Într-un proiect confidenţial, Comisia Europeană sugerează o serie de măsuri de restricţionare a accesului companiilor străine pe piaţa energetică a UE, în particular în reţelele de transmisie a electricităţii şi a gazelor naturale, indică FT.

O opţiune care urmează a fi luată în considerare este "clauza de reciprocitate" care ar putea ţine departe de investiţiile în sectorul energetic al UE, ţări precum Rusia şi Arabia Saudită, unde, de altfel, companiile europene sunt nevoite a face faţă unor serioase restricţii în plan investiţional. "Măsurile de discriminare împotriva companiilor ruseşti ar putea fi total nedrepte", a declarat de la biroul de presă al Kremlinului, Dmitri Peskov.

"Nu cred că aceste măsuri pot fi pe agenda UE", a declarat Peskov, adăugând că reacţia vestică faţă de extinderea companiilor ruseşti în sectorul energetic al UE este "aproape isterică". UE ar putea fi "vulnerabilă în faţa unei terţe părţi care să domine piaţa UE nu doar în termeni de furnizare cât în privinţa achiziţionării reţelelor", se mai arată în documentul UE. Documentul avertizează explicit asupra situaţiilor "unde investiţiile sunt conduse de alte motivaţii decât cele economice". Se sugerează că Rusia sau alte state bogate în resurse ar putea câştiga controlul furnizării de energie europeană prin companii de stat precum Gazprom sau alte fonduri de investiţii de stat. Măsura viguroasă ar putea declara sectorul energetic european drept o "industrie strategică", motiv pentru care exclude cele mai multe ţări din afara UE de la investirea în acest sector.

Privind "rece şi neemoţional", Rusia este un furnizor energetic impecabil, a declarat oficialul rus, adăugând: "chiar şi în timpul războiului rece, Rusia nu a oprit energia furnizată Europei de Vest". "Rusia este interesată de furnizarea de gaze naturale Europei iar Europa este interesată a primi gaze de la noi. Suntem mutual în interdependenţă şi aceas-tă interdependenţă este un pilon al securităţii energetice", a precizat Pes-kov.

Probabil că încercările UE de restricţionare a achiziţiilor de către companiile din afara Europei vor produce probleme. Comisia Europeană s-a declarat ferm împotriva unor state membre precum Spania şi Franţa de a declara industriile lor energetice drept sectoare strategice care să fie protejate de preluările din afara ţărilor lor. Oricum, se pare că anume forme de protecţie a sectorului energetic vor fi implementate. Gazprom a acceptat recent BASF în vestul Siberiei, la zăcămintele de gaze naturale de la Ruskoie de Sud, la schimb pentru o mare participaţie în capitalul Wingas, subsidiara de distribuţie a companiei germane şi unul dintre principalii cumpărători de gaze naturale de la Gazprom. De asemenea, compania rusă negociază acţiunile de la Ruskoie de Sud în schimbul deţinerii de acţiuni în cinci centrale energetice din Marea Britanie deţinute de E.ON, compania de electricitate a Germaniei. UES, monopolul de electricitate al Rusiei, deţine active conectate la întreaga regiune a fostei Uniuni Sovietice dar nu are nici o intenţie de a se extinde în Europa. Compania este deschisă însă investitorilor străini, ca urmare a procesului de restructurare, indică oficialii ruşi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb