MOŢIUNE DE CENZURĂ PNL vrea să dea jos Guvernul

M.G.
Ziarul BURSA #Politică / 21 iunie 2018

Reprezentanţii PNL, USR şi PMP au depus, ieri, în Parlament o moţiune de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă. Înainte de vacanţa parlamentară, liberalii au decis să se folosească de dreptul lor de a depune o astfel de moţiune pe sesiune şi au întocmit un document în mai multe puncte, în care arată motivele pentru care executivul condus de Viorica Vasilica Dăncilă trebuie să plece de la Palatul Victoria.

Demersul intitulat "Demiterea guvernului Dragnea - Dăncilă, o urgenţă naţională!" nu este susţinut de Pro România, formaţiunea politică în fruntea căreia se află deputatul Victor Ponta şi colegul său Daniel Constantin, deşi aceştia au tot criticat în ultima perioadă acţiunile prim-ministrului Viorica Dăncilă şi ale miniştrilor din cabinetul acesteia.

Potrivit regulamentului parlamentar, moţiunea de cenzură, iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor, se prezintă birourilor permanente şi se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor, în ziua în care aceasta a fost depusă.

Totodată, regulamentul prevede că moţiunea de cenzură se prezintă în şedinţa comună a celor două Camere în cel mult 5 zile de la data depunerii. Dezbaterea moţiunii de cenzură are loc după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.

Opoziţia acuză guvernul de politicile proaste care au dus la creşterea preţurilor de consum cu 5,4%, de creşterea ROBOR care la trei luni a ajuns la 2,93%, iar cel pentru şase luni a ajuns la 3,04% şi de mărirea deficitului bugetar consolidat care a ajuns la peste 6 miliarde lei. De asemenea, ei acuză şi creşterea datoriei publice cu încă 24 de miliarde lei numai în ultimul an şi jumătate de guvernare PSD-ALDE.

Parlamentarii opoziţiei sunt nemulţumiţi şi de măsurile pe care guvernul doreşte să le ia în privinţa Pilonului II de pensii. În textul moţiunii, liberalii susţin: "Guvernul Dăncilă ameninţă, prin miniştrii săi, proprietatea privată a 7 milioane de contribuabili la Pilonul II de pensii. Nu există nicio garanţie că Guvernul Dăncilă nu-i va lăsa pe actualii angajaţi fără banii de pensie!".

Moţiunea cuprinde referiri la lipsa banilor pentru investiţii, la cele peste 120 de modificări ale Codului Fiscal efectuate de la începutul anului 2018, după cele 260 de modificări din anul 2017, la lipsa proiectelor de infrastructură rutieră.

Parlamentarii opoziţiei mai spun: "Vindeţi iluzii românilor care încă aşteaptă să finalizaţi cei 60 de km promişi pentru acest an şi care sunt incerţi având în vedere termenele amânate de recepţie pentru loturile de pe Autostrada Lugoj-Deva şi Autostrada Sebeş-Turda. Aţi anunţat construirea a 350 de km până în 2020, însă sub guvernarea PSD-ALDE românii s-au ales cu numai 15 km de autostradă recepţionaţi în martie 2017!".

Reprezentanţii opoziţiei incriminează imixtiunea politică a guvernului în actul de justiţiei şi afirmă că sub conducerea lui Tudorel Toader "drepturile infractorilor au devenit o prioritate, iar cele ale cetăţenilor vătămaţi au fost total ignorate".

Conform textului moţiunii, "actul de guvernare a fost viciat în dauna interesului legitim al românilor, totul doar pentru a sluji unui plan ascuns, menit să le asigure protecţie în faţa legii liderilor politici marcanţi ai celor două formaţiuni politice de la guvernare, în frunte cu Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu".

În domeniul învăţământului, PNL, USR şi PMP acuză blocarea investiţiilor în şcoli, politizarea sistemului educaţional, subfinanţarea învăţământului, manualul unic şi editura unică, lipsa evaluării şi clasificării şcolilor doctorale de pe lângă universităţile din ţară.

În finalul textului, după ce se referă la haosul creat în domeniul sănătăţii prin aplicarea unei politici proaste de majorare salarială, autorii moţiunii acuză guvernul de politizarea întregii administraţii publice, politizare care a fost pusă în practică înainte de votarea Codului Administrativ, act normativ care va consfinţi instaurarea dictaturii din partea majorităţii parlamentare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb