Moţiunea de cenzură iniţiată de Partidul Democrat, intitulată "Guvernul Tăriceanu trebuie să plece!", va fi citită astăzi în plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului, urmând să fie dezbătută lunea viitoare.
Potrivit semnatarilor, România are nevoie de "un guvern stabil, profesionist, cu o majoritate parlamentară asumată în mod transparent". "Partidele politice trebuie să decidă: fie îşi asumă guvernarea, fie acceptă organizarea alegerilor anticipate. Decizia este în acest moment în mâna Parlamentului", afirmă iniţiatorii moţiunii de cenzură.
Potrivit textului documentului, "Guvernul Tăriceanu II se confruntă cu un grav deficit democratic, ca urmare a precarei sale susţineri parlamentare şi mai ales populare, demonstrat de rezultatele recentului referendum pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu".
Semnatarii moţiunii susţin că Guvernul "se confruntă cu un deficit de credibilitate pe plan extern, fapt nepermis în acest moment în care România trebuie să îşi mobilizeze toate resursele pentru a fructifica beneficiile apartenenţei la Uniunea Europeană, în folosul cetăţenilor".
Sunt semnalate, de asemenea, "întârzierile nepermise" din domeniul agriculturii, iniţiatorii moţiunii apreciind că, în acest an, "peste 100 de milioane de euro din fondurile SAPARD vor fi pierdute, ca urmare a neîndeplinirii unor formalităţi procedurale".
În moţiune sunt semnalate, între altele, şi "problemele grave cu care se confruntă domeniul sănătăţii, cu toate că sănătatea a beneficiat, în 2007, de cel mai mare buget de până acum, 4% din PIB, dublu faţă de bugetul în 2004".
"Ce se întâmplă cu aceşti bani şi cum se explică faptul că dezastrul din spitale a rămas acelaşi, că bolnavii de cancer au ieşit să protesteze în stradă şi că bolnavii stau încă la cozi interminabile în faţa farmaciilor este o întrebare care necesită un răspuns urgent din partea domnului ministru Eugen Nicolăescu, dar şi a şefului său de guvern şi de partid, domnul Tăriceanu", afirmă semnatarii moţiunii.
Ei critică şi activitatea ministrului Justiţiei, Tudor Chiuariu, care "a venit cu propuneri de modificare a legii Agenţiei Naţionale de Integritate, chiar în ziua în care aceasta intra în vigoare" şi i-a schimbat pe unii funcţionari din Ministerul Justiţiei. "Aceste acţiuni au adus România la un pas de activarea clauzei de salvgardare pe domeniul Justiţiei", se arată în moţiune.
Iniţiatorii "condamnă" şi "dezinformarea" Comisiei Europene, de către premierul Tăriceanu, cu privire la situaţia reală din România. "Primul-ministru a afirmat, discutând cu vicepreşedintele (Comisiei Europene - n.r.) Franco Frattini, că
Moţiunea de cenzură iniţiată de PD a fost semnată de 119 parlamentari democraţi, reprezentanţi ai minorităţilor naţionale sau independenţi, dar şi de doi conservatori şi un social-democrat. Ulterior, Tudor Constantin a demisionat din PC, iar Cătălin Buhăianu din PSD. Petru Călian, membru al PC, a explicat că a dorit să ajute o moţiune iniţiată împotriva Guvernului Tăriceanu să ajungă într-o fază de dezbatere. "Este un demers logic. Nu am greşit cu nimic atât timp cât conducerea PC nu a luat o decizie în acest sens", a afirmat Petru Călian despre decizia sa de a semna moţiunea de cenzură.
Moţiunea a fost depusă la Parlament de trei ori, după ce, în primele două dăţi, s-a constatat că nu există numărul suficient de semnături pentru înregistrarea sa.
Joia trecută, liderul grupului parlamentar al PD din Camera Deputaţilor, Cristian Rădulescu, anunţa depunerea la Birourile permanente ale celor două Camere legislative a moţiunii de cenzură. Ulterior, ea a fost retrimisă grupurilor parlamentare democrate, după ce s-a constatat că nu este întrunit numărul necesar de semnături, respectiv 116. Pe listă apăreau 116 semnături şi doar 115 nume. Conform listei anexate iniţial la textul moţiunii, senatorul Gheorghe Flutur apărea de două ori.
Demersului democraţilor li s-a alăturat şi independentul Nati Meir, care a aderat apoi la PD, ca urmare moţiunea a fost depusă din nou în cursul zilei de vineri, însă, ea a fost pentru a doua oară retrimisă grupurilor parlamentare ale PD. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, anunţa că în continuare lipsea o semnătură pentru a se întruni numărul necesar de 116, motivul fiind retragerea semnăturii de către liberalul Mihail Lupoi.
Luni, reprezentanţii PD au redepus moţiunea de cenzură, având anexate 119 semnături.
Moţiunea de cenzură "Guvernul Tăriceanu trebuie să plece!" este cea de-a patra cu care se confruntă Executivul de la preluarea mandatului. Cabinetul Tăriceanu s-a confruntat în luna iunie a fiecărui an de la învestire cu câte o moţiune de cenzură.
Potrivit Regulamentului celor două Camere ale Parlamentului, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.
Dacă moţiunea de cenzură a fost respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune parlamentară, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea.