MOŢIUNEA SIMPLĂ INIŢIATĂ DE OPOZIŢIE A PICAT Bogdan Trif rămâne ministrul turismului

Gheorghe Iorgoveanu
Politică / 3 decembrie 2018

Bogdan Trif

Bogdan Trif

Senatorii coaliţiei PSD-ALDE, împreună cu cei de la UDMR, au respins moţiunea simplă iniţitată de 35 de aleşi ai PNL şi USR, depusă împotriva ministrului turismului, Bogdan Trif. Cu 40 de voturi pentru moţiune şi 76de voturi împotriva demiterii, Bogdan Trif a rămas ministru al turismului, în ciuda acuzaţiilor care I s-au adus în documentul intitulat "Turism de România: Un ministru incompetent şi o ţară fără brand".

Semnatarii moţiunii au afirmat că activitatea ministrului Bogdan Trif este marcată de "lipsă de transparenţă" şi susţin că execuţia bugetară a Ministerului Turismului se opreşte în luna august 2017.

În documentul dezbătut în Senat se arată: "Centenarul şi împlinirea a o sută de ani de la încheierea Primului Război Mondial erau o ocazie potrivită de a promova România. Datorită activităţii zero a domnului ministru Bogdan Trif, turismul românesc a mai ratat o oportunitate de a fi prezent, măcar, pe piaţa europeană. În contextul apropierii sărbătorii naţionale de 1 Decembrie, un gest de demnitate şi dreptate al Parlamentului României ar fi retragerea sprijinului pentru Ministrul Turismului, domnul Bogdan Trif!".

Semnatarii moţiunii au arătat că ţara noastră este pe ultimele locuri în Uniunea Europeană la toţi indicatorii din turism şi că este singurul stat din zona Europei Centrale şi de Est ce are deficit în balanţa de plăţi în privinţa turismului. În moţiune se spune: "Conform statisticilor, deşi ţara noastră înregistrează încasări din turism de 2,24 miliarde de euro, românii cheltuie în străinătate pentru servicii similare 3,12 miliarde de euro. Acest lucru se întâmplă pentru că România exportă turişti, cetăţenii români preferând, anul trecut, destinaţiile externe în detrimentul destinaţiilor interne. Cu toate că avem un Minister al Turismului, promovarea este aproape inexistentă. La nivel declarativ, turismul figurează între cele 10 sectoare economice prioritare în Strategia Naţională de Competitivitate a României 2015-2020, însă performanţele reale în acest domeniu, vital pentru dezvoltarea ţării, ne-au poziţionat abia pe locul 68 în lume".

Iniţiatorii moţiunii au susţinut că prin textul introdus în proiectul de lege a turismului se vor elimina din procesul de decizie la nivelul destinaţiei turistice entităţi cu aport însemnat la dezvoltarea şi promovarea destinaţiei turistice, cum ar fi ONG-urile, aeroporturile, companiile de transport şi media din turism, transformând Organizaţiile de Management al Destinaţiei în societăţi pe acţiuni, ca mod de luare a deciziei. De asemenea, ei afirmă că ministrul Bogdan Trif nu s-a ocupat de înfiinţarea unui Centru naţional de învăţământ şi de reînfiinţarea şcolilor de meserii, inclusiv a celor postliceale pentru formarea profesională a forţei de muncă în domeniul turismului.

Senatorii opoziţiei au susţinut că că, în condiţiile unui şomaj de aproximativ 4% la nivel naţional şi a unui număr de peste 26.000 de şomeri în rândul tinerilor cu vârste de până la 25 de ani, acetse şcoli sunt necesare pentru a avea personalul calificat de care duce lipsă turismul din ţara noastră.

Ei l-au mai acuzat pe ministrul turismului că, în loc să iniţieze un dialog cu factorii implicaţi, a ales să defăimeze întregul mediu de afaceri de profil şi să generalizeze cazuri izolate ale anumitor agenţi, aplicând şi pedeapsa privind asigurarea cu 100% a pachetelor turistice oferite. Prin transpunerea directivei UE 2302/2015 cu privire la pachetele turistice, ministrul Bogdan Trif a stârnit nemulţumirea mediului de afaceri din zona agenţiilor de turism, iar agenţii economici au anunţat neoficial că mai multe prevederi ale ordonanţei contravin altor legi în vigoare şi le vor contesta în justiţie.

Faţă de toate aceste acuzaţii, Bogdan Trif a răspuns prezentând realizările din timpul mandatului său, punând accent pe voucherele de vacanţă care au adus în industria turismului o infuzie de un miliard de lei şi pe TVA de 5% introdusă pentru serviciile din turism. Ministrul de resort I-a acuzat pe iniţiatorii moţiunii că în text critică exact ce au votat în Parlament. Bogdan Trif a precizat: "În 31 octombrie, Senatul, cu unanimitate de voturi, a adoptat OUG 2/2018, privind garantarea serviciilor de turism, iar acum, în moţiune, criticaţi acest act normativ".

În privinţa garantării în procent de 100% a pachetelor de călătorie turistice, ministrul a menţionat că a fost introdusă această măsură din cauza numărului ridicat de agenţii de turism care se află în pragul insolvenţei, dorind astfel evitarea unor pierderi financiare pentru turiştii din ţara noastră. El s-a referit şi la proiectul privind legea turismului, care va fi trimis în Parlament până la sfârşitul acestui an. Bogdan Trif le-a spus reprezentanţilor opoziţiei: "Aţi făcut tot ce aţi putut pentru a întârzia legea turismului, pe care nu aţi fost în stare să o formulaţi sau să o adoptaţi în toţi anii în care v-aţi aflat la guvernare. Noi avem pregătit proiectul, pe care l-am discutat cu toţi agenţii economici din turism".

Referitor la acest proiect, senatorul liberal Romulus Bulacu i-a transmis ministrului Bogdan Trif că operatorii din turism sunt nemulţumiţi şi că ei şi-au dat acordul pe fostul proiect iniţiat de predecesorul lui Trif în fruntea ministerului, deputatul Mircea-Titus Dobre.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb