Actualizare 14:27 Atanasiu: "Dacă CCR spune că este un conflict de interese nu înseamnă că şefii instituţiilor trebuie să plece"
Prim-vicepreşedintele Partidului Naţional Liberal, Teodor Atanasiu, a declarat astăzi că, atunci când Curtea Constituţională a României spune că există un conflict între anumite instituţii, şefii acestora nu trebuie să plece, ci să "corecteze" lucrurile, în conformitate cu Constituţia.
Atanasiu a spus, potrivit Agerpres: "Eu cred că aşa cum domnul Tăriceanu nu a plecat când CCR a identificat un conflict de interese între Senatul României şi DNA, acum un an şi jumătate, când refuza să pună la dispoziţia Procuraturii documente ale Senatului privind votul pentru sau împotriva ridicării imunităţii domnului deputat Şova, aşa nu trebuie să plece nici şefa DNA sau procurorul general. Deci, CCR spune dacă este un conflict de interese sau nu între instituţii, asta nu înseamnă că şefii instituţiilor trebuie să plece. Nu, ei trebuie să corecteze ca să dispară acel conflict de interese şi lucrurile să decurgă în conformitate cu Constituţia. (...) Adică, Lazăr nu poate să spună «să plece Tăriceanu», dar Tăriceanu poate să spună «să plece Lazăr»".
La rândul său, vicepreşedintele Partidului Naţional Liberal Mihai Voicu a opinat că partidele politice nu ar trebui să-şi dea cu părerea despre lucruri care, din punct de vedere constituţional, nu le privesc.
Voicu a susţinut: "Aş vrea să vă dau exemplu foarte simplu: dacă domnul Lazăr sau doamna Kovesi ar face o conferinţă de presă şi ar spune: «Eu cred că domnul X, de la partidul politic Y, ar trebui să demisioneze», am fi foarte revoltaţi şi pe bună dreptate. Nu cred că partidele politice ar trebui să-şi dea cu părerea despre lucruri care, din punct de vedere constituţional, nu le privesc. Există CSM, există Inspecţie Judiciară, sistemul judiciar este un sistem care, prin intermediul acestor organisme, se poate autoregla şi autocenzura, dar nu e treaba partidelor politice să spună cine trebuie să fie sau cine nu trebuie să fie într-una din aceste funcţii".
(M.I.)
--------
Actualizare 13:35 AMR: "Independenţa să fie independenţă, dar nu mai mult de atât"
Asociaţia Magistraţilor din România (AMR) consideră că, după ce Curtea Constituţională a motivat decizia prin care a constatat existenţa unui conflict juridic între DNA şi Guvern, este nevoie de o analiză aprofundată la nivelul Consiliului Superior al Magistraturii, cu stabilirea unor concluzii care să poată fi transpuse şi în Legile Justiţiei, astfel încât "independenţa să fie independenţă, dar nu mai mult de atât, indiferent despre care putere în stat vorbim".
AMR arată că, potrivit Curţii Constituţionale a României (CCR), din datele dosarului penal în care erau anchetate legalitatea şi oportunitatea OUG 13 rezultă că, la momentul sesizării DNA, în denunţ nu exista nicio faptă de competenţa acesteia, "ci a fost adăugată numai în completarea denunţului - a doua zi -, fiind cuprinsă în ordonanţa de începere a urmăririi penale, precum şi că, ulterior, în ziua în care a dat o ordonanţă de extindere a urmăririi penale, pentru alte trei infracţiuni din care niciuna nu era de competenţa DNA, procurorul a dispus şi declinarea competenţei la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, «tocmai pentru că nu era îndrituit să efectueze urmărirea penală» (nici pentru infracţiunile cu privire la care de-abia dispusese extinderea urmăririi penale)".
Reprezentanţii AMR susţin că, în urma motivării deciziei CCR, este nevoie de o analiză detaliată la nivelul CSM, transmite News.ro.
AMR precizează: "Ar trebui acest conflict juridic de natură constituţională să ne pună întrebări serioase despre problemele din interiorul sistemului? În primul rând, să recunoaştem că nu-i deajuns să rămânem la nivel de întrebări, ci trebuie să dăm răspunsuri, după cum nu-i de ajuns să găsim răspunsuri dacă nu le punem în aplicare. Iar pentru asta este nevoie, cu prioritate, de o analiză aprofundată, detaliată, la nivelul Consiliului Superior al Magistraturii, cu stabilirea unor concluzii concrete care să poată fi transpuse şi în Legile Justiţiei (tocmai aflate în lucru), aşa încât independenţa să fie independenţă, dar nu mai mult de atât, indiferent despre care putere în stat vorbim".
(M.I.)
--------
Curtea Constituţională (CCR) arată în motivarea deciziei prin care a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Ministerul Public - Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) şi Guvern, că ancheta procurorilor DNA legată de adoptarea OUG 13/2017 nu intra în competenţele procurorilor, deoarece aceştia nu pot face cercetări privind oportunitatea şi legalitatea unui act normativ adoptat de legiuitor.
În motivarea deciziei prin care CCR a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parchetul General - DNA şi Guvern, citată de News.ro, se arată: "În ceea ce priveşte Ministerul Public - Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcția Națională Anticorupție, conduita conformă Constituţiei transpare din cele statuate mai sus, şi anume exercitarea competenţelor stabilite de lege în conformitate cu prevederile constituţionale referitoare la separaţia puterilor în stat şi, deci, abţinerea de la orice acţiune care ar avea ca efect subrogarea în atribuţiile altei autorităţi publice. Prin urmare, Ministerul Public nu are competența de a desfășura activități de cercetare penală cu privire la legalitatea și oportunitatea unui act normativ adoptat de legiuitor".
Judecătorii CCR spun că anchetarea emiterii OUG 13 de către procurori "echivalează cu o încălcare gravă a principiului separației puterilor în stat, garantat de art.1 alin.(4) din Constituție, deoarece Ministerul Public nu doar că își depășește atribuțiile prevăzute de Constituție și de lege, dar îșI arogă atribuții ce aparțin puterii legislative sau Curții Constituționale".
Mai mult, arată CCR în motivarea deciziei, acțiunea Ministerului Public "creează o presiune asupra membrilor Guvernului" care afectează buna funcționare a acestei autorități, consecinţa fiind descurajarea sau intimidarea legiuitorului delegat (Guvernului - n.red.) de a-și exercita atribuțiile constituționale.
Judecătorii CCR mai explică, în cadrul deciziei: "Declanșarea unei ample anchete penale care s-a concretizat prin descinderi la Ministerul Justiției, ridicarea de acte, audierea unui număr mare de funcționari publici, secretari de stat și miniștri a determinat o stare de tensiune, de presiune psihică, chiar pe durata derulării unor proceduri de legiferare, creându-se premisele unui blocaj în activitatea de legiferare. Astfel, sub imperiul unei temeri declanșate de activitatea de cercetare penală și de formularea unor viitoare acuzații care pot determina incidența răspunderii penale, Guvernul este blocat în activitatea sa de legiuitor".
Curtea Constituţională a decis, pe 27 februarie, că există un conflict juridic de natură constituţională între Ministerul Public şi Guvern pe tema anchetei privind OUG 13. Sesizarea în acest sens a fost făcută de către preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. Singurul judecător care a făcut opinie separată la această decizie a fost Livia Stanciu.
1. fără titlu
(mesaj trimis de savin în data de 11.03.2017, 07:48)
Aceasta CCR( [Fragment eliminat, conform regulamentului.] constitutionala romana) trebuie desfiintata!O sa o desfiinteze strada si pe ea si pe alta "nenorocie" numita parlament.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.03.2017, 10:06)
Esti cam idiot si meriti sa ti se spuna asta fara ca mesajul sa fie cenzurat din moment ce tu iti permiti sa folosesti limbaj obscen. Masoara-ti cuvintele psihopatule.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de d.i. în data de 11.03.2017, 14:35)
cand esti ticalos, nimic nu mai poate fi facut!
2. Corect
(mesaj trimis de anonim în data de 11.03.2017, 07:57)
Pot sa faca datoria tarii 1000% si nimeni nu are voie sa se atinga de ei. Comisia E a facut bine ca i-a mustrat?
3. fără titlu
(mesaj trimis de Cristi C în data de 11.03.2017, 10:55)
Acum vreo 20 de ani, un comunist chema minerii la București pentru a face ordine și a da jos un guvern. Acum, un anturaj ocult, lipsit de față, folosindu-se doar de fațada Kovesi, a depus o plângere politică, deloc penală, scrisă de analfabeți din punct de vedere juridic, iar Parchetul a sărit imediat să îi ajute să rectifice plângerea și să ancheteze toate aspectele emiterii unei ordonanțe. Este al doilea cel mai grav abuz făcut de un organ al statului din istoria post-comunistă.
După cum se vede în rechizitoriul făcut de DNA, au anchetat chiar și cine cu cine de la ce minister s-a certat pe tema actului. Au anchetat faptul că reprezentanții Ministerului Justiției au insistat și au convins pe cei de la Ministerul pentru Relația cu Parlamentul să își schimbe avizul.... dezbateri absolut firești în interiorul unor instituții. Au descoperit că un funcționar a emis un număr de înregistrare greșit, în loc să emită un altul, nou.
Când președintele CCR iese și explică faptul că DNA poate ancheta aspecte penale dar nu politice, mulțimea de proști din corul "DNA să vină să vă ia", nu a înțeles nimic. Oameni precum savin. Lor trebuie să li se explice în termeni de "caltaboși".
Bre, analfabeților ongiști. Dacă cineva venea la Guvern cu un pachet cu caltaboși și obținea un aviz favorabil pentru OUG13, atunci da, DNA avea competență să analizeze cazul. Plângerea proștilor de la ONG-uri nu avea niciun indiciu că așa ceva s-ar fi întâmplat. Doar fiindcă ție nu îți place că un hipster umblă cu părul lung și nespălat, nu îți mai dă dreptul să îi faci plângere penală având suspiciunea că "probabil a făcut el ceva rău" - pentru că asta a făcut Polițeanu la îndemnul lui Kovesi. Asta se întâmpla pe vremea comuniștilor, din 1947 până pe la finalul anilor 90. Dacă nu ai indicii cum că ceva ilegal s-a petrecut, nu ai voie să depui o plângere penală.
CCR, cu un scor de 8-1 (mai puțin caracterul numit Stanciu, a cărei opinie începe să îi dea dreptate Rarincăi), a făcut ordine în acestă țară.
Nu vă place grațierea? Ieșiți în stradă. Nu vă plac taxele și impozitele? Ieșiți în stradă. Dar nu chemați DNA-ul, imbecililor, decât dacă aveți indicii că ceva ilegal s-a petrecut. Iar pentru asta, ar cam trebui să cunoașteți legile. Cât despre abuziva Kovesi, nu putem spune decât că peste mediocritatea intelectului ei pe care doctoratul plagiat îl demonstrează, s-a aștenut o brumă de megalomanie și o autosatisfacere a prostului.
Această condiție psihologică de care Kovesi suferă este efectul Dunning-Kruger.
"Dunning şi Kruger afirmă că, într-un anumit domeniu, cei incompetenţi:
- vor tinde să-şi supraestimeze propriul nivel de competenţă;
- nu vor recunoaşte înalta competenţă a celor competenţi în realitate;
- nu-şi vor da seama de propria lor incompetenţă;
- vor recunoaşte propria incompetenţă anterioară după ce vor dobândi un nivel înalt în domeniul repectiv."
3.1. Nu cred ca esti in masura sa comentezi (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.03.2017, 13:39)
despre Dna, ai cerut aici ceva, ..., sa o considere plangere.
Cjue cred ca poate/trebuie sa confirme sau sa infirme ce spune Dna.
Legile romanesti o democratie de 27 de ani nu sunt relevante. Hai sa luam o democratie cu 400 de ani vechime.
In Elvetia cum era firul evenimentelor?
Multumesc.
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de savin în data de 12.03.2017, 06:35)
Singura concluzie pe care o trag este ca esti un penal ca si Dragnea si te-ar fi coafat de minune OUG 13...
3.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.03.2017, 00:46)
Ba concluzia logica este ca nu esti sanatos la cap. Mars.
4. fără titlu
(mesaj trimis de Zaza în data de 11.03.2017, 10:57)
....Dar DNA nu a verificat legalitatea si Oportunitatea OUG13 ci doar daca exista fapte de natura penala privind intocmirea documentelor...,foarte clar explicata de L.Stanciu.
Cat priveste ...oportunitatea...cred ca nu trebuie sa ai decat 2 cls. sa-ti dai seama cat de oportuna a fost.aceasta OUG 13
Tot 2 cls. sau un copil de gradinita poate sa-si dea seama ca aceasta OUG13 a fost cu dedicatie ...pentru Dragnea..
Va dati seama NOI astia din popor care avem pretentia ca CCR ar trebui sa fie compusa din oameni onesti,credibili etc In final insa am ajuns sa-i categorisim fara nici o ezitare ca fiind niste "oameni"lipsiti complect de bunul simt fata de cetateni acestei tari.
Este deosebit de trist ..pentru NOI..cetateni acestei tari sa ajungi sa nu mai ai incredere nici intr-o astfel de institutie....
Oare acesti "indivizi" care compun aceasta CCR se uita dimineata in "oglinda"...Nu le este jena sa circule pe strada...Chiar atat tupeu ....???
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.03.2017, 12:02)
zaza, esti penibila
tu esti un postac platit care iti lasi urmele prin mai multe ziare si toate mesajele tale arata la fel
cara-te
4.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.03.2017, 13:41)
De acord.
4.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.03.2017, 15:56)
....conform carui art. din Constitutie de exprim ???....comunistule.
4.4. "de exprim" (răspuns la opinia nr. 4.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.03.2017, 17:02)
Ce discutie sa port cu tine?
5. Curat constitutional
(mesaj trimis de Ghita, limpede la cap în data de 11.03.2017, 19:55)
"independenţa să fie independenţă, dar nu mai mult de atât, indiferent despre care putere în stat vorbim".
Curat constitutional coane Fanica;deci, "independenţa să fie independenţă, dar nu mai mult de atât, indiferent indiferent cat se achimba, dar sa nu se modifice! eu asa o pricep.