MTI: Ministrul de externe al Ungariei Peter Szijjarto explică de ce a luat cina cu omologul său rus

A.F.
Internaţional / 6 martie

Ministrul de externe al Ungariei Peter Szijjarto

Ministrul de externe al Ungariei Peter Szijjarto

Ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a luat cina cu omologul său rus, Serghei Lavrov, la Forumul Diplomatic din Antalya care s-a desfăşurat la sfârşitul săptămânii trecute, ceea ce i-a adus critici din partea premierului polonez, Donald Tusk. Marţi, într-o conferinţă de presă, şeful diplomaţiei de la Budapesta a răspuns acestor critici şi a dezvăluit că unele ţări europene i-au cerut chiar să le faciliteze un contact cu ruşii, relatează MTI.

"Să vorbeşti doar cu cei cu care eşti de acord în toate nu este o realizare diplomatică, adevărata realizare este menţinerea contactului cu cei cu care ai o poziţie diferită cu privire la anumite subiecte", a declarat ministrul ungar de externe şi al comerţului exterior, Peter Szijjarto.

Întrebat despre criticile premierului Donald Tusk, Peter Szijjarto a explicat că între naţiunea maghiară şi cea poloneză există nu numai o prietenie, ci şi o fraternitate, care în opinia sa "poate rezista şi unor asemenea episoade politice, precum cele produse de prim-ministrul Poloniei în ultimele câteva săptămâni".

"Pur şi simplu trebuie respectat faptul că gândim diferit despre posibilitatea păcii în Ucraina. Noi suntem un guvern pro-pace, iar guvernul Poloniei adoptă o poziţie mai pro-război", a spus ministrul maghiar.

Peter Szijjarto a relatat, de asemenea, că forumul din Turcia este aproape ca o adunare generală a ONU, iar la cina sa de gală a stat la aceeaşi masă cu şase sau şapte miniştri de externe, printre care şi cu omologul său rus. "Iar dacă omul este aşezat lângă un coleg ministru de externe, de obicei se întâmplă ca cei doi să stea de vorbă. Situaţia este că noi, miniştrii de externe, avem o astfel de sarcină, de a păstra legătura unii cu alţii", a explicat politicianul maghiar.

"În diplomaţie, eu cred că reuşita constă în menţinerea unei relaţii chiar şi cu cei cu care nu eşti de acord întru totul. Să vorbeşti doar cu cei cu care eşti de acord în toate nu este o realizare diplomatică", a spus ministrul de externe al Ungariei.

Ministrul a punctat că dacă va avea ocazia sau dacă va fi necesar, va continua şi în viitor să stea de vorbă cu colegii ruşi.

"Şi cred că prim-ministrul Poloniei ar fi surprins dacă ar şti cât de lungă este lista politicienilor europeni care mi-au cerut, în ultimii ani, să îi ajut să stabilească un contact cu ruşii, să facilitez o întâlnire sau pur şi simplu să transmit un mesaj din partea lor", a menţionat Szijjarto, fără a da detalii. "Mai mult decât atât, a existat şi o ţară în care mi-au cerut acest lucru şi părţi aflate în opoziţie, astfel că, în viitor, dacă va exista o astfel de solicitare, bineînţeles că voi fi bucuros să ajut", a adăugat ministrul ungar de externe.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Fruntasii natiunii maghiare de pretutindeni empatizeaza enorm cu suferinta fiarei de la Kremlin.

    ”L-am privit in ochi si i-am simtit sufletul” spunea George Bush Jr. intr-un moment de naivitate absoluta.  

    Tot asa, dar fara a putea fi acuzati de naivitate, fruntasii natiunii maghiare i-au vazut sufletul, au vazut ca Adolf Putin plange cu lacrimi de crocodil pentru fiecare cetatean ucrainean ucis, violat, castrat si pentru fiecare copil rapit din Ucraina si atunci au inteles ca inghetarea conflictului si pacea cosmica sunt calea de urmat. De aceea ei sunt pro-pace! 

    La fel ca intreaga Europa, eroii maghiari de la 1956 sunt mandri de urmasii lor atat de pacifisti! 

    1. Definitie: ”Pornografia politica” nu se refera atat de mult la sex cat mai ales la nerusinare si exhibitionism politic. Un nou curent politic major, global si extrem de gustat de masele dezorientate. Solutii simple si rapide la probleme complexe. Evident ca solutiile simple nu functioneaza, dar dezmostenitii capitalismului se simt protejati si salvati de figura paterna a liderului carismatic. Imparatul e gol, dar nu conteaza spun iliberalii.

    Ce bine ptr. unguri,

    ca au politicieni care fac "totul" in interesul

    proprie tari si nu a buzunarului propriu 

    Scandalos este ca oameni ca Szijarto sunt pusi sa explice de ce au facut un lucru normal.

    1. taci lifta, taci

      sa nu te aliezi cu dusmanii si tradatorii europei !  

    in urma tuturor demersurilor ungare, noua granita Romania-Ungaria va fi pe Dunare, intre Buda si Pesta

    renotez acest fapt istoric pentru ca toata clasa politica din Ungaria sa stie unde duc toate aceste demersuri rau-voitoare la adresa bunului vecin si prieten Romania!  

    vreti Transilvania cu ajutor rusesc?  

    va avea loc Trianon 2 cu noua granita romano-ungara pe Dunare din nordul actualei Ungarii pana in sudul actualei Ungarii.  

    va sapati groapa singuri, ungurilor!  

    Ban.Cher.Vali 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb