Încheierea unui acord de tip stand-by cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) este imposobilă în acest an, consideră Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu.
Domnia sa a spus, ieri, într-o conferinţă de presă, că unul dintre motivele pentru care nu mai putem avea un nou acord de acest tip cu Fondul este nivelul scăzut, de sub 1%, al deficitului balanţei de plăţi, în condiţiile în care, în 2008, aveam un deficit de 14%.
Totodată, modul în care am încheiat ultimul acord stand-by cu FMI, respectiv fără succes, este un obstacol în calea unui potenţial acord de acest gen, a menţionat oficialul BNR
Mugur Isărescu a precizat: "Adică să nu credeţi că Fondul va veni aici şi va spune că a uitat ce s-a întâmplat în 2015. Începe discuţia de la 2014-2015 - «ce n-aţi făcut, de ce n-aţi făcut, hai să vedem care este situaţia». Or, atmosfera în ţară este alta, noi acum avem o opinie publică inflamată, de exemplu, de faptul că aceşti domni îşi permit să se pronunţe şi asupra unei iniţiative legislative şi ne acoperim de ridicol spunând că s-au înţeles între ei, că au un scop de conspiraţie. Cum poţi să discuţi cu ei? Banca Mondială n-are dreptate dacă s-a pronunţat (n.r. pe Legea dării în plată), Banca Europeană de Investiţii n-are dreptate, Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare n-are dreptate, BCE nu mai spun, cum să aibă dreptate?! Ce se poate discuta cu dânşii? Darea în plată?! Acolo s-au pronunţat, nu suntem de acord cu ce s-au pronunţat, dânşii ce să discute cu noi? Şi, pe de altă parte, poziţia lor de a da consultanţă, de a se implica, în măsura în care Guvernul României, Parlamentul şi instituţiile statului doresc, se poate face pe alte căi. Eu n-am observat la dânşii lipsă de bunăvoinţă, în altă parte, da, dar la dânşii n-am observat".
Guvernatorul Băncii Centrale a ţinut să sublinieze că ţara noastră are alte tipuri de acorduri încheiate cu instituţii internaţionale precum Banca Mondială sau Banca Europeană pentru Investiţii, exemplificând şi relaţia cu CE.