MUGUR ISĂRESCU, BANCA CENTRALĂ: "Comitetul de trecere la euro din BNR nu a fost vizitat mai de nimeni, de 7-8 ani"

A.V.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 16 noiembrie 2017

"Comitetul de trecere la euro din BNR nu a fost vizitat mai de nimeni, de 7-8 ani"

Comitetul de trecere la euro, găzduit de Banca Naţională a României (BNR), nu a fost vizitat "mai de nimeni", spune Mugur Isărescu, guvernatorul băncii centrale.

Într-un discurs susţinut ieri, în cadrul unei conferinţe organizate de Asociaţia Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR), domnia sa a menţionat: "Aud că noi, BNR, suntem împotriva intrării în zona euro. Dar, suntem singura instituţie ce ţinem de 7-8 ani un comitet de trecere la euro, care nu a fost vizitat mai de nimeni. A fost odată un premier, un ministru de finanţe şi atât. Noi suntem împotrivă? De ce? Pentru că spunem că trebuie să intrăm pregătiţi în zona euro ca să beneficiem de acest lucru?".

În opinia guvernatorului BNR, nu trebuie să forţăm intrarea în uniunea monetară, aşa cum s-a întâmplat în anul 2000, când "am forţat politic intrarea în UE, în 2007".

Domnia sa a atras atenţia: "Hai să învăţăm ceva de acolo. (...) Ce este criza creditelor în franci elveţieni sau euroizarea, decât un produs secundar al faptului că am intrat în 2007 în UE, liberalizând contul de capital relativ prematur, înainte să fim pregătiţi, cu dobânzi mari la leu pe plan intern pentru că aveam inflaţie? Atunci haideţi să învăţăm din lecţia trecutului".

"Suntem pentru creşterea consumului şi a salariilor, dar atenţie la dozaj!"

BNR susţine creşterea consumului şi a salariilor, dar în dozajul necesar, în funcţie de productivitatea muncii, a declarat Mugur Isărescu.

Domnia sa a spus: "Suntem pentru creşterea consumului şi a salariilor, dar cu dozajul necesar, în relaţie cu productivitatea. Se măsoară greu? Da, se măsoară greu, mai ales când e vorba de salariile bugetarilor. Nu ai cum să stabileşti o relaţie directă, dar unde vezi că s-a sărit calul? La balanţa de plăţi. Aia e imbatabilă. Acolo aproape că nici nu poţi să minţi".

"Cursul valutar poate să creeze un cerc vicios, dacă se intră în panică"

BNR se pronunţă pentru stabilitatea cursului valutar (leu/euro), dar nu pentru "fixitate", conform spuselor lui Mugur Isărescu. Domnia sa a afirmat: "Cursul poate să creeze un cerc vicios dacă se intră în panică, dar, când acesta se depreciază, este mai mult un efect, decât o cauză. Hai să lucrăm la cauză! De ce cresc atât de repede importurile de bunuri de consum?

De ce am ajuns la un miliard de euro pe lună deficit comercial? Cât de mult poate să dureze asta? Poate agricultura, într-un an bun, să compenseze asta? S-ar putea să poată. Trebuie analize. Dozajul şi momentul: ca în medicină - nu dai medicamentul la timp, în dozajul respectiv, faci mai mult rău".

Pe de altă parte, domnia sa a atras atenţia că, în mod frecvent, cursul euro/dolar se mişcă cu 1% într-o singură zi, pe pieţele externe, fără să creeze panică, iar la noi, un avans similar al cursului euro/leu, la intervale mari de timp, generează comentarii "care te sperii".

Domnia sa a declarat: "Vedeţi cât de sensibilă e societatea? S-a mişcat cursul cu 1%, de la 4,6 la 4,64, sau mai puţin de 1%. Au apărut comentarii puternice, tari de tot, puteai să te şi sperii (...) Există în continuare o sensibilitate emoţională la această chestiune. Există întrebări la care e şi greu să răspunzi. De ce se întâmplă toamna? Dacă se întâmplă toamna, de ce se întâmplă toamna, dacă se întâmplă iarna, de ce iarna - când trebuie să importăm gaze, dacă e primăvara, de ce înainte de Paşti, dacă e vara - de ce atunci când pleacă bietul om în vacanţă? Trebuie înţelese şi aceste abordări în anumite limite".

Mugur Isărescu către analiştii AAFBR: "Nu sunteţi ghicitori, nici în stele, nici în oase sau bobi"

Guvernatorul BNR a afirmat: "E nevoie de dezvoltarea şi consolidarea prestigiului profesiei de analist. Sunt necesare opinii pertinente în domeniul financiar. Nu sunteţi ghicitori, nici în stele, nici în oase sau bobi. Societatea are nevoie de analişti. Altfel, vă ocupă locul comentatori mediocri, mânaţi de altceva, de dorinţa de a bubui în spaţiul public cu ştiri sforăitoare, exagerate, (...). Societatea are nevoie de dumneavoastră. Trebuie să contribuiţi la creşterea nivelului de educaţie financiară şi economică a publicului larg, conlucrând cu mai multe instituţii: BNR, IBR, cu economişti".

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Draga Domnului Isarescu say cineva din BNR VA pacaleste.Cand v-am international Cu Ani in urmarim despre activitatea acestui comitet still spus ca nu este publica. Sa spuneti ca acum nu l-frecventat nimeni sunat desuet. Posted daca ii puneati lampioane der o anumita culoare erst Mai vizibil:-)

    1. Nenea Brute, sunt prea curios ca sa rezist tentatiei de a-ti pune o intrebare: matale ai folosit Google Translator, trecand de la engleza prin urdu si creole inainte de a traduce in romaneste, sau ai consumat vreo substanta inainte sa scrii textul de mai sus?

      acum folosesc in device care ma corecteaza si pierd timpul sa le corecteaza. Am observation insa raspunsuri simpatie van al dvs. Va multumesc

    Manole ai spus ca BNR trebuie sa fie independenta,cand iesi la pensie sa privatizezi BNR.

    1. are modelul BCR Chisinau so daca nu facem unirea atunci at iesi vorbesc de genul...ba astia nu sunt imbecilic sa mute sediul in Moldova, astia sunt chiar hotzi. Si Mugurel cica ii supravegheaza

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb