MUGUR ISĂRESCU: Cred că riscă cei care vorbesc despre un curs de 5 lei/euro

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 6 iunie 2012

Cred că riscă cei care vorbesc despre un curs de 5 lei/euro

Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), consideră că prognozele pentru un curs de 5 lei pentru un euro, în eventualitatea unei înrăutăţiri a situaţiei din Grecia, sunt eronate.

Domnia sa a declarat: "Ce ne deosebeşte de prognozele din 2007-2008? În 2007-2008 euro se întărea faţă de dolar, în 2011-2012 este de-a-ndoaselea. Atunci cursul era de 1,5 dolari/euro, acum se duce către 1,2, sau chiar 1,1 (n.r. dolari/ euro). Cred că riscă cei care vorbesc despre o prognoză aproape firească a cursului spre 5 lei pe euro dacă se întâmplă ceva în Grecia. Dacă se întâmplă ceva în Grecia, cursul euro/dolar se duce spre 1. Credeţi că aici, la Banca Naţională, ochii nu sunt deja aţintiţi la raportul între euro şi dolar? Aş spune că o asemenea prognoză suferă, ca să fiu delicat. Dacă nu aş fi delicat, aş spune că suferă rău".

Mugur Isărescu a explicat, cu ocazia unui colocviu de politică monetară al BNR, că estimările cu privire la evoluţiile economice viitoare sunt dificile. "Cum putem privi în viitor? O cale o reprezintă modelele. Însă aces-tea suferă. Printre altele, nu pot comensura comportamentul uman, dacă societatea decide să o ia la stânga sau la dreapta", a arătat guvernatorul Băncii Centrale. Alte metode utilizate constau în elaborarea de scenarii şi ipoteze, precum ipoteza cea mai puţin plauzibilă sau scenariul cel mai rău cu putinţă, potrivit domniei sale. Acesta din urmă, însă, este periculos, pentru că, dacă ajunge să fie făcut public, riscă să se trivializeze şi să creeze panică, atrage atenţia Mugur Isărescu.

Indiferent ce metodă alegem, aceasta trebuie să ţină cont de ceea ce este evident, susţine domnia sa. "De exemplu, dacă în Grecia, după alegerile din iunie, se formează un guvern de centru-dreapta sau centru-stânga, trebuie revizuite cele mai pesimiste scenarii cu privire la această ţară", consideră guvernatorul BNR.

În privinţa rezervei internaţionale, şeful Băncii Centrale este de părere că publicul ar trebui să acorde mai multă atenţie şi indicatorilor relativi, precum lunile de acoperire a importurilor de bunuri şi servicii prin rezervă, sau raportul dintre aceasta şi datoriile pe termen scurt ale statului, nu doar evoluţiei valorii fizice a acesteia. "Din punctul de vedere al raportului dintre rezervă şi importuri stăm foarte bine, putem acoperi peste şase luni de importuri, în condiţiile în care nivelul optim este între patru şi şase luni", a declarat Mugur Isărescu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb