MUGUR ISĂRESCU DESPRE DOBÂNZILE MARI LA CREDITE: "Pe termen lung nu câştigi din marjă, ci din volum"

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 6 noiembrie 2013

"Pe termen lung nu câştigi din marjă, ci din volum"

Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, a criticat băncile cu nivel mare de credite neperformante pentru că tratează similar atât clienţii buni, cât şi clienţii rău-platnici. "N-are rost unui client mare, o întreprindere profitabilă, să-i ceri o dobândă de 8-9%. Creşterea profitului băncilor nu va veni din marjă, ci din volum. Orice negustor ştie că pe termen lung nu câştigi din marjă, ci din volum", a explicat şeful Băncii Centrale.

Reducerea cât mai rapidă a dobânzilor la credite este în interesul băncilor comerciale, având în vedere că mulţi dintre indicatorii băncilor depind de volumul creditării, a declarat Mugur Isărescu. Domnia sa a precizat: "Mesajul nostru nu este legat neapărat de a imprima o tendinţă, să spunem impusă, băncilor comerciale. Eu m-am exprimat corect şi revin. Este în interesul băncilor comerciale să coboare mai repede dobânzile la credite, dacă au o viziune pe termen mai îndelungat, pentru că indicatorii lor, majoritatea indicatorilor lor, de profitabilitate, solvabilitate, chiar indicatorul acesta care stârneşte multe întrebări şi anume rata creditelor neperformante, toţi aceşti indicatori depind de soldul creditării, de volumul creditării. Este în interesul lor. Aceasta ca să dispară orice comentarii că le dăm indicaţii. Avem o viziune de ansamblu pe care ne-o dă şi poziţia în cadrul economiei româneşti, poziţia de bancă centrală şi informaţiile".

Şeful Băncii Centrale susţine că cererea scăzută de credite de până acum a fost determinată şi de costul ridicat al creditării şi de un fel de poziţie medie, adică băncile care au un volum mai mare de credite neperformante tratează la fel şi clienţii buni şi clienţii mai puţini buni, iar aici trebuie făcută diferenţierea foarte clară.

De asemenea, Mugur Isărescu a precizat că sursa de câştig a băncilor va fi, în perioada următoare, nu din marjă, ci din volum.

În ceea ce priveşte păstrarea de bani în cutiile de valori, guvernatorul a spus că aceasta reflectă neîncredere, iar în cazul reclamaţiilor de furt din casete trebuie lăsate autorităţile să finalizeze investigaţiile.

"Tendinţa aceasta am observat-o încă de la declanşarea crizei. Chiar de la această masă în 2008-2009 spuneam despre procesul care reflectă criza - lipsa de încredere: omul se ducea la bancă, scotea banii din cont şi se ducea la subsol şi depunea în casetă. Şi atunci erau dobânzi, de 8-10-12-14%. Reflectă neîncredere şi mă opresc la neîncredere cu toate dimensiunile neîncrederii", a precizat domnia sa.

Consiliul de Administraţie al BNR a decis, marţi, să reducă dobânda de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, de la 4,25% la 4% pe an, minimul istoric, în linie cu aşteptările analiştilor, şi a păstrat nivelul rezervelor minime obligatorii la 15% pentru pasivele în lei şi 20% pentru cele în euro.

Banca Centrală a tăiat, în acest an, rata dobânzii de politică monetară în mai multe etape, de la nivelul de 5,25% pe an, stabilit în martie 2012. Prima tăiere din acest an a fost la începutul lunii iulie (de la 5,25% la 5% pe an), aceasta fiind urmată de încă două ajustări, în august (la 4,5% pe an) şi în octombrie (la 4,25% pe an).

Analiştii au anticipat decizia BNR de marţi şi prevăd, de asemenea, posibilitatea reducerii dobânzii cheie la 3,75% anul viitor. În ceea ce priveşte rezervele minime obligatorii pentru pasivele în lei, aceştia estimează că anul viitor ar putea fi diminuate de la 15% la 12%, iar pentru cele în valută s-ar menţine la 20%.

BNR mai are "ceva" loc de reducere a dobânzii de politică monetară, după tăierea de 1,25 puncte din acest an, dar măsuri mai consistente de relaxare au spaţiu larg pe partea rezervelor minime obligatorii, a afirmat Mugur Isărescu.

"Dacă este vorba despre câmpul nostru de manevră, am zis că mai este încă ceva, cu definiţie restrânsă a politicii monetare, adică doar rata dobânzii. Dacă introducem şi rezervele minime obligatorii, mai este câmp bunicel", a declarat domnia sa.

Ajustarea graduală a condiţiilor monetare vizează menţinerea în mod sustenabil a stabilităţii preţurilor pe termen mediu corespunzător ţintei anuale staţionare de 2,5%, se arată în comunicatul BNR. "Această conduită va contribui la ancorarea anticipaţiilor inflaţioniste la un nivel scăzut şi la redresarea sănătoasă, de durată a creditării sectorului privat", potrivit documentului.

Banca Centrală apreciază că implementarea consecventă a unui mix adecvat al politicilor macroeconomice, în linie cu prevederile noului acord preventiv de finanţare externă încheiat cu instituţiile internaţionale, contribuie la consolidarea stabilităţii şi perspectivelor creşterii economice, întărind astfel rezistenţa economiei faţă de şocuri externe.

BNR: "Inflaţia ar putea să ajungă la minime istorice la începutul lui 2014"

Raportul trimestrial asupra inflaţiei indică perspectiva coborârii ratei inflaţiei către niveluri minime istorice în prima parte a anului 2014, pe fondul prelungirii impactului tranzitoriu al recoltei agricole din acest an şi al scăderii cotei TVA la unele produse de panificaţie.

Rata anuală a inflaţiei a coborât la 1,88% în septembrie, de la 3,67% în august, datorită scăderii semnificative a preţurilor mărfurilor alimentare ca efect al recoltei agricole bune, al reducerii cotei TVA la pâine şi unele produse de panificaţie şi al disipării efectului de bază negativ din anul 2012.

Totodată, rata medie anuală a inflaţiei s-a redus de la 5,1% la 4,8%. Rata medie anuală a inflaţiei determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum, indicator relevant pentru asigurarea comparabilităţii la nivel european şi evaluarea procesului de convergenţă cu Uniunea Europeană, a coborât de la 4,4% în august la 4,1% în septembrie.

"Potrivit proiecţiei actualizate, scăderea temporară, mai pronunţată a ratei inflaţiei în următoarele luni va fi urmată de evoluţia acesteia în interiorul intervalului de variaţie din jurul ţintei staţionare de 2,5% până la finele orizontului de prognoză", se arată spune în comunicat.

BNR atrage atenţia că riscurile asociate prognozei actualizate provin în principal din mediul extern, fiind legate de volatilitatea fluxurilor de capital în condiţiile procesului de dezintermediere transfrontalieră din sistemul bancar şi ale variabilităţii apetitului pentru risc al investitorilor.

"Îmbunătăţirea evoluţiei şi perspectivelor inflaţiei a permis BNR ajustarea graduală a conduitei politicii monetare în ultimele luni în condiţii compatibile cu ancorarea eficace a anticipaţiilor şi în paralel cu monitorizarea atentă a evoluţiilor interne şi internaţionale", potrivit afirmaţiilor Băncii Centrale.

Reducerile succesive ale ratei dobânzii de politică monetară din ultimele luni s-au reflectat favorabil, cu un anumit decalaj, asupra ratelor dobânzilor la împrumuturile acordate sectorului real, potrivit comunicatului.

Consolidarea transmisiei politicii monetare este astfel de natură să asigure premise pentru revigorarea creditării sustenabile, refacerea încrederii şi susţinerea creşterii economice, notează documentul. Membrii Consiliului de Administraţie al BNR consideră că există în continuare spaţiu pentru reducerea ratelor dobânzilor la împrumuturile acordate companiilor şi populaţiei, cu respectarea normelor de prudenţialitate.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. stimate domnule Guvernator si o spune chiar seful BCR in ziarul financiar "Divizia de recuperare a creanţelor din BCR, cu o schemă de personal de 500 de oameni, va funcţiona ca o companie de sine stătătoare în cadrul băncii şi are misiunea de a deveni centru de profit, afirmă Manfred Wimmer, vicepreşe­dinte executiv pe financiar al Erste Group, acţionarul majoritar.

    „Refacem toată zona de gestiune a creditelor neperformante şi de restructurare. Am alocat personal suplimentar şi vrem să construim o bază opera­ţio­nală care să devină centru de profit“, spune bancherul austriac care a pilotat integrarea BCR în grupul Erste. 

    La sfârşitul anului trecut 26,7% din portofoliul de credite al BCR se încadrau în categoria neperformantelor, corespunzător unui volum de circa 3,2 mld. euro. Până la finalul lui 2011 o cincime din credite deveniseră neperformante." Intr-adevar geniala miscarea dupa ce ati dat posibilitatea firmelor care cumpara creante dupa 01.06.2012 sa poata deduce la impozit diferenta dintre valoarea creantei si pretul platit pentru aceasta conform literei m articol 22 legea codului fiscal 573 din 2003. O singura nedumerire am si anume cum poate aceasta litera M sa ajute la consolidarea fiscala macroeconomica asa cum apare in monitorul oficial care a inregistrat OUG 24/2012. Eu as pleda pe efectul Miorita... 

    il doare pe mugurel in cot de creditare - el vrea doar ca statul sa se imprumute mai ieftin - daca il durea micsora rmo

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb