Reducerea volatilităţii cursului de schimb - foarte importantă
Creşterea costului finanţării externe va determina băncile noastre să recurgă la împrumuturi de la Banca Naţională, a declarat ieri domnul Mugur Isărescu, guvernatorul BNR. Domnia sa a explicat: "Poziţia de debitor a BNR tinde să se schimbe. Dacă acest lucru se va dovedi, apelurile la facilităţile de credit ale BNR trebuie pregătite. Acest lucru înseamnă că băncile trebuie să-şi revigoreze portofoliul de titluri de stat. Este nevoie de tranzacţii fluide şi de formarea unei pieţe secundare a titlurilor de stat". Atât Guvernatorul, cât şi cei mai importanţi analişti financiari bancari consideră că, după ce BNR va deveni creditor net al sistemului bancar, eficienţa dobânzii de politică monetară va creşte. Băncile îşi vor stabili strategia în funcţie de dobânda Băncii Centrale, întrucât aceasta va fi cea la care primesc împrumuturi şi îşi finanţează creditele acordate.
O uşoară nevoie de lichiditate a băncilor noastre comerciale se resimte şi din faptul că băncile majorează mult mai rapid dobânzile pentru depozitele atrase faţă de cele pentru creditele acordate. "Anul trecut, semnalul pieţei era că, dacă BNR majorează cu 2% dobânda, băncile vor majora şi ele dobânda la depozite cu o întârziere de 3 luni, dar efectul asupra dobânzii la credite era imediat", a adăugat Mugur Isărescu.
Domnia sa apreciază că bancherii noştri par să-şi fi schimbat strategia anul acesta şi scumpesc mai încet creditele.
Pe lângă nevoia de lichiditate, un alt motiv ar putea fi concurenţa şi "bătălia pentru cota de piaţă".
În condiţiile în care populaţia este sensibilă la evoluţia cursului de schimb, BNR încearcă pe cât este posibil să reducă din volatilitatea cursului şi să îl menţină stabil. Acest lucru este foarte greu de realizat, în condiţiile în care contul de capital este liberalizat şi evoluţia pieţelor financiare este foarte greu de prognozat.
"Noi am temperat volatilitatea monedei naţionale cât am putut şi nu ne propunem să asigurăm stabilitatea cursului pentru simplul motiv că nu putem", a mai spus Mugur Isărescu.
Cu cât preţul unui activ financiar este mai mare, cu atât el este mai atractiv şi cererea pentru el creşte, a amintit Mugur Isărescu
În condiţiile în care acest an este unul electoral este foarte important ca anticipaţiile inflaţioniste să fie ţinute sub control, a adăugat Guvernatorul.
"Nu ne putem face iluzii că Guvernul va aplica o stopare forţată a creşterilor salariale, însă este importantă ancorarea anticipaţiilor inflaţioniste mai ales în condiţiile în care vrem să revenim pe o pantă descendentă a inflaţiei în a doua jumătate a acestui an", a explicat Mugur Isărescu.
Din anul 2005 Banca Naţională a adoptat strategia de ţintire directă a inflaţiei după ce s-a observat că evoluţia inflaţiei nu este dependentă exclusiv de cantitatea de bani din economie. Ţintirea directă a inflaţiei oferă ţării noastre flexibilitatea de care are nevoie pentru a reuşi să se încadreze în criteriile impuse de Tratatul de la Maastricht până în 2014. Totuşi, această strategie nu a fost verificată în condiţiile unei crize pe pieţele financiare internaţionale precum este cea din prezent.
Mai mult de două treimi dintre ţările care practică ţintirea directă a inflaţiei au ratat ţinta şi se pregătesc să o rateze şi anul acesta.
Atât Guvernatorul cât şi analiştii financiari bancari consideră că atingerea ţintei de inflaţiei în acest an este un obiectiv aproape imposibil, dar este foarte important ca evoluţia ratei inflaţiei să se înscrie pe un trend descendent. Ţinta de inflaţie stabilită pentru anul acesta este de 3,8%, în timp ce prognoza BNR este de 5,9%.