MUGUR ISĂRESCU: "Nu toate ţările sunt fericite în zona euro"

F.A.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 20 martie 2019

Este importantă menţinerea economiei ţării noastre pe un trend de creştere şi, în acelaşi timp, protejarea echilibrelor macroeconomice recâştigate în urma procesului de ajustare care a avut loc după criza financiară internaţională, consideră Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu.

"Singura modalitate să mergem înainte este aceea de a recurge la un mix coerent de politici macroeconomice şi la reforme structurale ferme, menite să majoreze potenţialul de creştere a economiei şi, în acelaşi timp, să îi sporească rezistenţa la şocuri. Această abordare nu ar trebui să lase loc politicilor prociclice", a spus Isărescu în disertaţia susţinută la Universitatea "Ovidius", în ocazia acordării titlului de Doctor Honoris Causa al instituţiei de învăţământ superior.

Potrivit acestuia, politica monetară trebuie să acţioneze într-o manieră anticiclică, dar să fie şi flexibilă: "Pentru a menţine coerenţa şi sustenabilitatea convergenţei reale, politica monetară trebuie nu numai să acţioneze într-o manieră anticiclică, ci să fie şi flexibilă, evitând, în acelaşi timp, extremele. Pe de o parte, este important să nu ignore, în vreun fel, ameninţarea inflaţiei de dragul unei prosperităţi câştigate rapid şi uşor (şi, prin urmare, iluzorie). Pe de altă parte, însă, ar trebui să evite să devină - ca să-l citez pe Mervyn King - "obsedată de inflaţie". BNR nu s-a bucurat niciodată de luxul de a se putea concentra exclusiv asupra stabilităţii preţurilor şi asupra utilizării ratei dobânzii în speranţa că stabilitatea financiară şi stabilitatea cursului de schimb vor urma de la sine. În condiţiile circulaţiei libere a capitalului şi ale gradului semnificativ de euroizare, este evident o iluzie ideea că cererea agregată ar putea fi gestionată numai prin pârghia ratelor dobânzilor".

Mugur Isărescu a mai spus că ceea ce contează pentru convergenţa reală şi nominală este coerenţa şi sustenabilitatea procesului.

"Dincolo de ţinte şi niveluri şi indiferent de amploarea decalajelor pe care o economie trebuie să le recupereze sau de regimul de politică monetară pentru care optează o bancă centrală, ceea ce contează pentru convergenţa reală şi nominală este coerenţa şi sustenabilitatea procesului. Cu alte cuvinte, a fi şi a rămâne pe calea cea bună", a precizat guvernatorul BNR, citat de Agerpres.

Şeful băncii centrale a afirmat, ieri, că intrarea în zona Euro nu mai este un panaceu, iar dacă România va adera la moneda unică fără să fie pregătită, atunci problemele nu numai că nu i se vor rezolva, ba dimpotrivă, se pot şi agrava: "O să vedeţi că nu toate ţările sunt fericite în zona euro, ceea ce înseamnă că intrarea în zona euro nu mai este un panaceu (...) Intrăm nepregătiţi, nu numai că nu se rezolvă problemele, dar se şi agravează. Esenţiale sunt voinţa şi sustenabilitatea unor eforturi în domeniul convergenţei economice. (...) Necesitatea asigurării unui grad ridicat de convergenţă sustenabilă, această necesitate este statuată în mod explicit chiar în Tratatul de la Maastricht. Sunt prevăzute aceste criterii clare, inclusiv cu valori de referinţă privind stabilitatea preţurilor, a poziţiei fiscale, datoriei publice şi nivelului deficitului bugetar, convergenţa ratelor dobânzilor pe termen lung, stabilitatea cursului de schimb".

În opinia lui Isărescu, ţara noastră nu este dezvoltată armonios, pentru intrarea în zona euro îndeplinind condiţiile necesare doar Bucureşti şi judeţul Ilfov.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb