Dobânzile la credite nu cresc încă în România, dar scumpirea creditării pare inerentă în viitor, în contextul în care acest fenomen are loc în Statele Unite şi Europa, a declarat vineri guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, în cadrul unei conferinţe de presă.
În prezent, există suficientă lichiditate pe piaţa monetară din România, ceea ce ajută la menţinerea la un nivel scăzut al costurilor creditării, potrivit lui Isărescu.
"Nu vedem încă o scumpire a creditului. Lichiditate este suficientă. (...) Are grijă şi Ministerul Finanţelor să creeze lichiditate, avem un buffer masiv de valută, câteva miliarde. (...) De doi ani avem o situaţie la care (...) n-am sperat. Exces permanent de lichiditate, fără niciun fel de tensiune pe piaţă", a afirmat guvernatorul, citat de News.ro.
Isărescu a atras însă atenţia că, în contextul în care creditarea devine tot mai scumpă pe plan global, este foarte probabil că acest fenomen să apară şi în România. "Creditul nu se scumpeste încă (...). Cresc dobânzile în America şi Europa, aproape inerent se va întâmpla (...) Nu vom rămâne codaşi", a afirmat guvernatorul.
Vineri, consiliul de administraţie al BNR a analizat şi aprobat raportul asupra inflaţiei, ediţia mai 2017, document ce încorporează cele mai recente date şi informaţii disponibile.
"Scenariul actual al prognozei relevă perspectiva creşterii ratei anuale a inflaţiei pe întreg intervalul de proiecţie, însă pe o traiectorie uşor mai joasă decât cea prezentată în raportul precedent", se arată în raport.
Potrivit reprezentanţilor băncii centrale, incertitudinile şi riscurile asociate acestei perspective provin din mediul intern şi extern. Pe plan intern, acestea sunt generate, în principal, de conduita politicii fiscale şi a celei de venituri, inclusiv în contextul recentelor iniţiative legislative în sfera salarială şi fiscală.
"Pe plan extern, relevante rămân incertitudinile şi riscurile legate de creşterea economică în zona euro şi pe plan global, având ca principale surse calendarul electoral din ţările europene, negocierile pentru Brexit şi politicile economice ale administraţiei SUA", se arată în raport.
1. bat campii
(mesaj trimis de Manole Isarescu în data de 05.05.2017, 17:32)
Janet Yellen: Inca nu marim dobanzile.
Manole de la BNR: Dupa cum ati vazut, in America s-au marit dobanzile.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.05.2017, 18:49)
unde in europa?
i
n us e doar o sarada
mai cresc anul asta pana la max 1,5
apoi sfarsitul
gold rules