MUGUR ISĂRESCU:  "Nu vedem încă o scumpire a creditului; dobânzile cresc în America şi Europa, nu o să rămânem codaşi"

A.I.
Bănci-Asigurări / 5 mai 2017

Mugur Isărescu

Mugur Isărescu

Dobânzile la credite nu cresc încă în România, dar scumpirea creditării pare inerentă în viitor, în contextul în care acest fenomen are loc în Statele Unite şi Europa, a declarat vineri guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, în cadrul unei conferinţe de presă.

În prezent, există suficientă lichiditate pe piaţa monetară din România, ceea ce ajută la menţinerea la un nivel scăzut al costurilor creditării, potrivit lui Isărescu.

"Nu vedem încă o scumpire a creditului. Lichiditate este suficientă. (...) Are grijă şi Ministerul Finanţelor să creeze lichiditate, avem un buffer masiv de valută, câteva miliarde. (...) De doi ani avem o situaţie la care (...) n-am sperat. Exces permanent de lichiditate, fără niciun fel de tensiune pe piaţă", a afirmat guvernatorul, citat de News.ro.

Isărescu a atras însă atenţia că, în contextul în care creditarea devine tot mai scumpă pe plan global, este foarte probabil că acest fenomen să apară şi în România. "Creditul nu se scumpeste încă (...). Cresc dobânzile în America şi Europa, aproape inerent se va întâmpla (...) Nu vom rămâne codaşi", a afirmat guvernatorul.

Vineri, consiliul de administraţie al BNR a analizat şi aprobat raportul asupra inflaţiei, ediţia mai 2017, document ce încorporează cele mai recente date şi informaţii disponibile.

"Scenariul actual al prognozei relevă perspectiva creşterii ratei anuale a inflaţiei pe întreg intervalul de proiecţie, însă pe o traiectorie uşor mai joasă decât cea prezentată în raportul precedent", se arată în raport.

Potrivit reprezentanţilor băncii centrale, incertitudinile şi riscurile asociate acestei perspective provin din mediul intern şi extern. Pe plan intern, acestea sunt generate, în principal, de conduita politicii fiscale şi a celei de venituri, inclusiv în contextul recentelor iniţiative legislative în sfera salarială şi fiscală.

"Pe plan extern, relevante rămân incertitudinile şi riscurile legate de creşterea economică în zona euro şi pe plan global, având ca principale surse calendarul electoral din ţările europene, negocierile pentru Brexit şi politicile economice ale administraţiei SUA", se arată în raport.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Janet Yellen: Inca nu marim dobanzile.

    Manole de la BNR: Dupa cum ati vazut, in America s-au marit dobanzile. 

    1. unde in europa?

      n us e doar o sarada  

      mai cresc anul asta pana la max 1,5 

      apoi sfarsitul

      gold rules 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8266
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2812
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9363
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.8147

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb