MUGUR ISĂRESCU: "Reducerea rezervelor minime obligatorii nu va deprecia leul"

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 9 ianuarie 2014

"Reducerea rezervelor minime obligatorii nu va deprecia leul"

Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, a declarat, ieri, că nu vede motive de depreciere semnificativă a leului în urma reducerii rezervelor minime obligatorii (RMO) la pasivele în lei şi la cele în valută. Scăderea RMO la euro, de la 20% la 18%, eliberează în piaţă aproximativ 500 de milioane de euro, iar cea a RMO la lei, de la 15% la 12%, 4 miliarde de lei, a declarat domnia sa.

"Prin reducerea rezervelor la valută, băncile vor rămâne cu aproximativ 500 de milioane de euro pe care, dacă nu îi trimit băncilor mamă, îi vor arunca în piaţă, ceea ce va pune presiune în sensul aprecierii monedei naţionale", afirmă şeful Băncii Centrale.

Mugur Isărescu susţine că este puţin probabil ca banii respectivi să se îndrepte către creditare în valută, dar, pe de altă parte, nici sumele eliberate prin reducerea rezervelor la lei nu vor pune presiune pe deprecierea monedei naţionale.

Guvernatorul BNR a explicat: "În mod normal, ar trebui ca rezervele minime obligatorii în lei eliberate să se ducă spre deprecierea monedei, dar eu mă tem că nu o să se întâmple. Şi utilizarea excesivă a cuvântului depreciere trebuie interpretată puţin. De la 4,45 lei/euro, nivelul cu care se obişnuise publicul, ca preferat la televizor, la 4,5 este în jur de 1%. Păi şi până în timpul etalonului aurului o astfel de mişcare era normală. Nu mai avem acest sistem şi este normal ca volatilităţile să fie mult mai mari".

Mugur Isărescu a continuat mesajul din toamna anului trecut, când a anunţat că BNR va avea o politică mai laxă în privinţa cursului de schimb, în sensul că intervenţiile pe canalul direct sau prin piaţa monetară se vor face într-un interval de variaţie mult mai larg decât în trecut. "Oricum, fără să semnifice niciun nivel de intervenţie sau de altă natură, între 4,40 - 4,5 sunt 2%, cu mult sub 5% zona de echilibru, pe care o reconfirm acum. Într-un cuvânt, să lăsăm cursul să-şi facă datoria, pentru că el are un rol economic", a subliniat domnia sa.

Băncile au redus dobânzile la depozite în special pentru termene scurte, dar ratele pentru economiile pe termen mai lung au rămas atractive faţă de ce se întâmplă în acest moment pe piaţa mondială, unde se plătesc dobânzi de 0,5% pe an, a mai declarat Mugur Isărescu.

"Avem o anumită grijă şi semnalele noastre au fost ca băncile să nu se repeadă să reducă rapid ratele de dobândă la economisirile în lei. Nu pot să spun că ne-au ascultat. A fost un mesaj mai degrabă. Le-am spus să-şi păstreze surse cât mai stabile, în condiţiile în care am anunţat că stimulăm creditarea în monedă naţională", a arătat guvernatorul BNR, care a adăugat că băncile s-au grăbit să reducă dobânzile în special la depozitele mai scurte, iar la termene mai lungi au menţinut dobânzi atractive.

"Când spun atractive mă refer prin comparaţie cu ce se întâmplă în lume. Aceasta este lumea în care trăim, lume de represiune financiară masivă", a explicat domnia sa.

Şeful Băncii Centrale susţine că băncile fac "categoric" eforturi şi speră că ieşirile sale publice nu sunt interpretate drept nemulţumire.

"Dacă ne uităm la nivelul din prezent la ratele dobânzilor la creditele acordate comparativ cu luna mai sunt câteva procente bune. Or fi fost şi nemulţumiri. Adunând toate tendinţele, cred că băncile vor găsi calea cea dreaptă, să se apropie mai mult de clienţi, să şi cultive, să extindă gama de instrumente de creditare şi să-şi plătească datoriile", a mai punctat Mugur Isărescu.

Consiliul de Administraţie al BNR a hotărât, ieri, reducerea ratei dobânzii de politică monetară la 3,75% pe an, de la 4% pe an, scăderea rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei ale instituţiilor de credit la nivelul de 12% de la 15% şi a ratei rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în valută la nivelul de 18% de la 20%, începând cu perioada de aplicare 24 ianuarie-23 februarie 2014.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb