Banca Naţională a României (BNR) este atentă la evenimentele din Grecia, în contextul în care, pe piaţa noastră, activează patru bănci importante cu acţionariat elen.
"Suntem cu ochii în patru, dar nu mai este nevoie să cerem capital suplimentar băncilor noastre cu acţionariat grecesc, pentru că sunt destul de bine capitalizate", a spus, ieri, Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR, în cadrul unei conferinţe de presă.
Domnia sa a ţinut să reitereze faptul că, la noi, nu există bănci greceşti, ci bănci româneşti cu capital elen, care sunt supravegheate şi reglementate de Banca Naţională a României.
"Dacă banca mamă nu mai poate face faţă cerinţelor de capital din România, atunci BNR are o serie de pârghii să intervină. În 2008-2009, acţionarii greci s-au comportat exemplar şi au acţionat imediat la ceea ce le-a spus BNR".
Acţiunile băncilor listate la Bursa din Atena s-au prăbuşit, luni, pierzând circa 30% din valoarea lor în numai câteva ore, în condiţiile în care guvernul se află prins la mijloc între continuarea austerităţii, aşa cum cer creditorii internaţionali, şi protestele sociale, care vor, în primul rând, stoparea reformei pensiilor.
În ultimul an, atât titlurile National Bank of Greece, cât şi cele ale Alpha Bank au scăzut cu 94%, în timp ce acţiunile Eurobank au pierdut 97%, iar cele ale Piraeus - peste 99%.
La finalul lunii ianuarie, la Atena şi în alte oraşe din Grecia oamenii au ieşit în stradă, manifestându-şi nemulţumirea faţă de reforma sistemului de pensii şi al asigurărilor sociale. După ce, anul trecut, a acceptat noul pachet de salvare, în sumă de 86 miliarde de euro (pe trei ani) guvernul elen a adoptat o politică menită să genereze surplus bugetar, a majorat taxele, a lansat negocieri pentru vânzarea băncilor elene către fonduri speculative, a privatizat aeroporturi şi porturi, iar acum pregăteşte tăierea pensiilor. Printre cele mai contestate măsuri adoptate de guvernul elen se numără eliminarea a zeci de scutiri de taxe sau categorii de pensii speciale, păstrate de guvernele anterioare.
Pe piaţa noastră activează patru bănci cu acţionariat grecesc, care deţineau, în iunie 2015, aproximativ 12% din activele totale ale sectorului bancar, potrivit Raportului de Stabilitate realizat de BNR.
BNR, care este împrumutător de ultimă instanţă, poate acorda credite subsidiarelor greceşti, după cum au spus, în mai multe ocazii, oficialii băncii noastre centrale.
Şi anul trecut BNR a monitorizat atent situaţia celor patru instituţii bancare - Bancpost, Alpha Bank, Banca Românească şi Piraeus Bank, în contextul situaţiei dificile prin care a trecut Grecia.
Subsidiarele greceşti de la noi au fost puse în situaţia să lucreze între ele, pentru că celelalte bănci din piaţă nu au dorit să colaboreze, după cum ne-a declarat, la acea vreme, Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei de Supraveghere din BNR, explicând: "A trebuit să facem noi managementul lichidităţii între băncile cu capital grecesc. Acestea aveau nevoie de lei, iar celelalte refuzau să le schimbe valuta. Subsidiarele elene aveau valută, iar celelalte bănci cereau garanţii. Pentru ce le trebuiau garanţii? Împreună cu cele patru bănci cu capital grecesc - unele aveau exces de lichiditate, altele erau oarecum la normalitate - am direcţionat excesul de lichiditate de la una la alta şi a mers perfect".
Ieri, acţiunile băncilor din Grecia au continuat să scadă.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.02.2016, 08:58)
astia din bnr sunt ,,cu ochii in patru" numai pe problemele din afara tarii.....in Romania au uitat sa se uite.Toate bancile cu capital grecesc din Romania sunt in cap.....de acolo vin toate problemele .....
2. Cu ochii in patru
(mesaj trimis de Mihai în data de 10.02.2016, 14:05)
La romani nu esti cu ochii in patru? Lasa prostii sa plateasca contracte cu clauze ilegale, cursuri inventate de banci, contracte abuzive in CHF si altele ....mai casca ochii si prin Romania ca de aia esti platit!