Multe posturi, puţini profesori. În schimb, concurenţă pentru învăţători şi educatori

ANA FELEA
Miscellanea / 20 mai 2021

Multe posturi, puţini profesori. În schimb, concurenţă pentru învăţători şi educatori

22 de candidaţi pe un loc. Aceasta este concurenţa care se anunţă la Buzău, pentru posturile titularizabile de învăţători şi educatori scoase la concurs în acest an. Concret, vorbim de 296 de persoane înscrise care vor concura pentru unul din cele 13 posturi vacante titularizabile. Asta înseamnă că se anunţă o "luptă" destul de strânsă, fiind 22 de candidaţi pe un loc.

Lista posturilor vacante scoase la concurs este însă destul de lungă. Mai exact, este nevoie de peste 800 de profesori care să predea elevilor din tot judeţul, fie că este vorba despre porturi vacante titularizabile sau doar fracţiuni de post.

Daniela Palcău, inspector şcolar adjunct a explicat că numărul candidaţilor este mult mai mic decât necesarul, şi că în continuare este deficit de profesori pentru anumite materii cum ar fi matematica, educaţie artistică sau chiar materii predate în liceele cu profil tehnic.

Este vorba despre discipline la care elevii de gimnaziu, dar şi o parte din cei de liceu susţin examen. Mai grav este faptul că această criză persistă de ani de zile şi care, spun reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean, cu greu se găsesc soluţii astfel încât elevii să aibă profesori la catedră.

Potrivit Danielei Palcău, este o situaţie care persistă de ani buni şi care arată că în mediul rural este o criză a profesorilor de matematică şi chiar de fizică şi chimie, în timp ce în mediul urban nu se găsesc dascăli de educaţie muzicală şi educaţie plastică.

Domnia sa a precizat: "Disciplinele deficitare în candidaţi de câţiva ani sunt cele din domeniul artistic, dar şi matematică şi fizică. De exemplu, pentru anul acesta avem scoase spre ocupare 54 de posturi la educaţie muzicală şi educaţie plastică şi 39 de posturi pentru profesorii de instrumente. În aceste domenii, absolvenţii aleg alte posturi mai bine plătite pentru a se angaja, cum ar fi cele din cadrul filarmonicilor. La matematică avem 7 posturi cu normă întreagă şi alte 36 de fracţiuni de posturi. Vorbim, în general, de profesori din mediul rural care să predea elevilor de la gimnaziu".

Oferta de anul acesta este una extrem de variată. Buzăul are disponibile atât posturi întregi, dar şi cu normă redusă.

"Avem un număr de 81 de posturi întregi şi un număr de 824 de fracţiuni de post. Cele mai multe posturi sunt pentru învăţământul primar, respectiv 13 , urmate de cele din învăţământul preşcolar, respectiv 6 posturi. În urma înscrierilor, am strâns aproape 600 de dosare ale candidaţilor care vor participa anul acesta la concursul de titularizare", a spus Daniela Palcău, inspector şcolar general adjunct din cadrul IŞJ Buzău.

Pentru ca elevii să aibă un profesor la catedră, cel mai probabil, şi anul acesta se va apela la cadrele didactice ieşite la pensie sau la suplinitori şi profesori plătiţi cu ora. Asta pentru că anul trecut a fost înregistrat un număr foarte mare de pensionări şi anul acesta sunt mult mai multe posturi libere faţă de alţi ani. Practic, după înscrierile de la titularizare, chiar dacă toţi candidaţii ar obţine note de trecere, tot mai rămân neocupate circa 250 de posturi sau fracţiuni de posturi.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Asta este marea reforma in invatamantul romanesc.

    La salarii de mizerie, concurenta de mizerie, pregatire de mizerie si in general, un invatamant de mizerie.

    In schimb concurenta este mare pentru un post in administratiile publica si locala pentru ca acolo stiinta nu se cere dar in schimb recompensele sunt mari. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb