MUSCA ÎN LAPTELE POLITICO-SPORTIV Liga Campionilor: nu avem echipe, dar am declanşat scandalul anului

Dan Nicolaie
Ziarul BURSA #Sport / 10 decembrie 2020

Liga Campionilor: nu avem echipe, dar am declanşat scandalul anului
Dan Nicolaie

Fotbalul autohton, prin reprezentanţii săi, a reuşit o performanţă rară, să producă scandalul anului într-o competiţie, Liga Campionilor la fotbal, în grupele căreia echipele noastre nu mai ajung de ceva timp. Un meci tensionat mai mult din motive politice, pe axa Ankara - Erdogan - Paris - Macron, s-a transformat într-un scandal de rasism din cauza inabilităţii unui arbitru din ţara noastră. Istoria scurtă a meciului de la Paris este următoarea: oaspeţii au manifestat o stare de iritare de la începutul partidei, protestând deseori la deciziile arbitrului de centru Ovidiu Haţegan. Cum vehemenţa protestelor era în creştere, Sebastian Colţescu, al patrulea oficial, l-a atenţionat pe central că o persoană din staff-ul echipei turce trebuie sancţionată. Aici intervine greşeala, Colţescu a spus "ăla negru" indicându-i centralului Haţegan persoana care vocifera şi se manifesta zgomotos. Dacă ar fi folosit o frază elaborată, în care identificarea s-ar fi făcut după ciorapi, tricou sau alte obiecte de vestimentaţie, care să nu fie de culoare neagră, întreg scandalul ar fi fost evitat. Dornic să continuie meciul, fără probleme, Haţegan l-a eliminat pe antrenorul secund Pierre Webo, fost internaţional camerunez, moment în care s-a declanşat nebunia, iar turcii au decis să iasă de pe teren după mai multe discuţii cu brigada de arbitri şi cu alţi oficiali ai meciului. Colţescu a încercat să explice că a vorbit în limba română şi nu a intenţionat să jignească sau să provoace, dar nimeni nu a mai dorit să-l asculte, nici măcar jucătorii echipei franceze. Fotbaliştii de la Istanbul Başakşehir au părăsit după aproape două ore Stadionul Parc des Princes, refuzând să mai dispute meciul cu PSG, în ciuda insistenţelor UEFA. Ulterior, forul continental a stabilit ca partida să se rejoace la o distanţă de 20 de ore, cu o brigadă din Olanda la centru, ieri, după închiderea acestei ediţii.

Colţescu s-a dovedit a fi exact "musca" perfectă care să cadă în laptele agitat de tensiunile politico-sportive. Toată lumea şi-a făcut numărul, iar degetul acuzator s-a îndreptat, doar, spre un arbitru român, unul care nici în competiţia internă nu a fost ocolit de scandaluri. Miniştri, sportivi, oficiali de rang înalt, organizaţii au lansat acuze şi şi-au cerut scuze din cauza unei greşeli care ţine mai mult de alte lucruri decât de rasism. Faptul că arbitrii autohtoni sunt foarte rar şi blând pedepsiţi pe plan intern pentru greşelile şi derapajele lor nu a făcut decât să le creeze impresia, falsă, că orice este permis oricând şi oriunde. Dacă înaintea acestui meci s-ar fi făcut un sondaj de opinie în rândul celor care urmăresc fotbalul din prima divizie autohtonă şi întrebarea ar fi sunat "ce arbitru român ar putea declanşa un scandal major?", cu siguranţă că Sebastian Colţescu ar fi fost, detaşat, în fruntea listei. Acuzat în repetate rânduri că "strică" meciurile, că are o conduită neadecvată în raport cu jucătorii şi antrenorii în timpul partidelor, Colţescu nu a avut mari probleme cu Comisia Centrală a Arbitrililor, ba chiar a fost recompensat, pe modelul "Domnul Goe". Nici scandalurile personale, cum a fost, potrivit presei, tentativa de suicid din 2008, nu l-au ajutat prea mult în raport cu activitatea sa sportivă, mult timp fiind ţinta unor ironii nepotrivite. Aşa stând lucrurile, Colţescu pare să fi fost omul nepotrivit la timpul potrivit.

Centralul Ovidiu Haţegan a fost contactat de jurnaliştii francezi pentru a explica situaţia, dar cum era de aşteptat nu a dorit să comenteze: "Nu putem face nicio declaraţie, mai întâi trebuie să discutăm cu UEFA. În mod normal v-aş fi răspuns cu drag, dar nu în această seară. Evident că suntem dezolaţi, dar respectaţi-ne tăcerea şi înţelegeţi situaţia". UEFA a anunţat că va efectua o anchetă aprofundată după acest incident, iar oficiali ai acestui for, direct implicaţi s-au pronunţat deja. Servet Yardimci, vicepreşedinte al Federaţiei Turce de Fotbal (TFF) şi membru în Comitetul Executiv al UEFA, a declarat că arbitrul Sebastian Colţescu şi-a pus capăt carierei prin ceea ce a făcut la meciul PSG - Istanbul BB: "Categoric ce s-a întâmplat este inacceptabil. Nu există scuze. Al patrulea arbitru a făcut-o lată. Drept urmare, şi-a terminat cariera de arbitru, S-a întâmplat ceva ce UEFA nu acceptă. Arbitrii vor primi sancţiunea corespunzătoare". Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, acuzat de numeroase organizaţii pentru diverse încălcări ale drepturilor omului, a reacţionat pe Twitter vizavi de acest incident: "Condamn cu tărie remarcile rasiste făcute împotriva lui Pierre Webo, unul din membrii staff-ului tehnic al echipei Başakşehir, şi cred că UEFA va face demersurile necesare. Suntem necondiţionat împotriva rasismului şi discriminării în sport şi în toate domeniile vieţii. #Nurasismului". Pe plan intern, câteva voci au încercat să explice că Sebastian Colţescu nu a fost rasist, ci doar neglijent în exprimare, fiind aduse ca argumente chestiuni legate de limbă, traduceri şi înţelegeri defectuoase, dar este evident că acest caz va fi judecată fără ca cineva să fie dispus să-i asculte pe "avocaţii" apărării.

La nivel global, toată lumea suflă şi în iaurt când e vorba de rasism, ca dovadă, anul acesta: nume de cărţi au fost schimbate, statuile unor personalităţi istorice au fost dărâmate, iar filme celebre au fost parţial interzise.

FRF se spală pe mâini, dar problema e mai veche

FRF, aşa cum ne-a obişnuit, s-a grăbit să se spele pe mâini, anunţând că aşteaptă raportul UEFA: "Federaţia Română de Fotbal a luat act de cele întâmplate la partida din Liga Campionilor, PSG - Istanbul Başakşehir, partidă întreruptă în minutul 14, în urma unui incident în care a fost implicat Sebastian Colţescu, cel de-al patrulea oficial al meciului. Partida nu a mai continuat, iar UEFA va analiza incidentul. Federaţia Română de Fotbal aşteaptă raportul forului de la Nyon pentru a afla exact cele petrecute şi pentru a acţiona în consecinţă! Federaţia Română de Fotbal se delimitează ferm de orice acţiune sau declaraţie cu tentă rasistă sau xenofobă!" Înainte să se delimiteze de xenofobie, FRF ar fi făcut mai bine să acţioneze împotriva proastei creşteri. În nepermis de multe cazuri, fotbalişti sau oficiali ai unor echipe de la noi au reclamat faptul că au fost înjuraţi de arbitri în timpul jocului sau că aceştia le-au vorbit urât. Niciodată nu a existat o anchetă serioasă pe această temă, nici din partea federţiei şi nici din a comisiei de arbitri condusă de grecul Vassaras, un personaj aprig contestat de foarte multă lume implicată în fotbalul autohton.

Francezii ne "plasează", discret, toată tensiunea

Relaţiile tensionate dintre Turcia şi Franţa nu mai reprezintă un secret pentru nimeni. Adesea, problemele geopolitice se răsfrâng şi asupra sportului şi nu putea face excepţie acest meci, în care una dintre echipe, Istanbul Başakşehir, este controlată de preşedintele ţării pe care o reprezintă şi care se poziţionează în politica internaţională drept un duşman personal al preşedintelui francez Macron. Aşa stând lucrurile, francezii au răsuflat uşuraţi când au constatat că toată tensiunea din jurul partidei se mută în altă direcţie. Ministrul delegat al Sporturilor din Franţa, Roxana Mărăcineanu, a salutat solidaritatea jucătorilor echipelor PSG şi Istanbul Başakşehir, care au părăsit terenul: "În această seară, sportivii au luat o decizie istorică în faţa unei atitudini pe care au considerat-o inacceptabilă. O expresie a rasismului obişnuit. Aşteptăm rezultatele anchetei, dar nu pot decât să salut simbolismul puternic al gestului lor şi solidaritatea lor".

Ministrul Sporturilor îşi cere scuze

Autorităţile noastre au reacţionat prompt, nefiind dispuse să cerceteze prea mult incidentul. Ministrul Tineretului şi Sportului, Ionuţ Stroe, a declarat că îşi cere scuze, în numele sportului românesc, pentru incident: "Condamnăm cu fermitate orice fel de exprimare sau declaraţie care poate fi considerată rasistă sau discriminatorie. Îmi cer scuze în numele sportului românesc pentru acest incident nefericit. Acest lucru nu ne reprezintă. Ancheta UEFA ne va spune ce s-a întâmplat cu adevărat, iar apoi se vor lua măsuri. Nu cred că ajungem la un scandal diplomatic, toţi condamnăm acest fel de incident. Această exprimare nefericită va fi sancţionată. Mi-aş dori ca exprimarea să fi fost inofensivă sau neutră, dar nu trebuie să tolerăm asemenea comportamente. Vom avea discuţii apropos de modul în care putem repara această situaţie. Este un caz particular, nu poate fi generalizat, nu reprezintă sportul românesc".

Presa din Turcia a luat foc

Aşa cum era de aşteptat, presa din Turcia, una despre care se spune că este foarte pătimaşă, dar şi foarte controlată de autorităţi, a relatat pe larg acest incident. "Apărare ruşinoasă a arbitrului de rezervă Sebastian Colţescu, care a dat dovadă de rarsism faţă de Webo, la Paris", a titrat cotidianul Hurriyet, care a menţionat: "În apărarea sa în faţa UEFA, arbitrul de rezervă a spus: ‚Eu nu am zis negro, ci negru. În limba română negru înseamnă om negru. Nu l-am jignit'. A încercat să se justifice cu aceste cuvinte". Ajansspor scrie că pe "arbitrul rasist" Sebastian Colţescu îl aşteaptă o "pedeapsă istorică" din partea UEFA, şi anume o interdicţie pe viaţă. "Scandal de rasism la meciul PSG - Başakşehir! Ne-am retras de pe teren", a scris Milliyet, adăugând că numele lui Colţescu a fost legat de "multe scandaluri" în trecut. "Rasism în Liga Campionilor! Cuvinte scandaloase ale arbitrului român Colţescu către Pierre Webo, de la Başakşehir", a notat şi Takvim. "Scandal de rasism la meciul PSG - Başakşehir!", a titrat Sabah, precizând că este "de neacceptat" ceea ce s-a întâmplat. "Felicitări, Demba Ba! L-a pus la punct pe arbitrul rasist Colţescu", a scris cotidianul Akşam. De asemenea cluburile din Turcia au postat în social media mesaje de susţinere pentru Istanbul BB. Postarea "No to Racism" a clubului Istanbul BB, de marţi seară, de după incident, a devenit cea mai apreciată din istoria Twitter-ului, în Turcia, notează fotospor.com.

Billel Omrani, CFR Cluj: "Românii nu sunt rasişti"

Doi fotbalişti francezi, chiar dacă amestecă puţin lucrurile, au avut puterea să susţină că "românii nu sunt rasişti". Atacantul francez Harlem Gnohere, fost jucător la Dinamo şi FCSB, a declarat în presa din Hexagon că la un meci din campionatul României arbitrul Ovidiu Haţegan a ignorat strigătele de maimuţă ale suporterilor dinamovişti la adresa sa: "Am remarcat strigătele de maimuţă ale suporterilor lui Dinamo, dar el mi-a spus că nu le-a auzit", a relatat Gnohere, în prezent jucător la Mouscron (Belgia). Haţegan ar fi spus că de fapt ar fi fost imitări ale lătratului de câine, având în vedere că suporterii dinamovişti sunt supranumiţi "câinii roşii". Ambii s-au repezit spre zoologie, ingnorând cinematografia. Suporterii dinamovişti folosesc adesea strigătul de luptă al spartanilor, "augh, augh", preluat din filmul "300 - Eroii de la Termopile". Totuşi, Gnohere a recunoscut că "lumea în România nu este rasistă", dar că astfel de lucruri se întâmplă pe stadioane. Un alt atacant francez care evoluează la CFR Cluj, Billel Omrani, a postat o imagine pe Insta Story în care scrie că e "scandalos" ce s-a petrecut la meciul PSG - Istanbul Başakşehir, dar precizează că "totuşi, să ştiţi, românii nu sunt rasişti".

Opinia Cititorului ( 41 )

  1. Exista expresii ~Black Lives Matter~... Deci ~black~, negru! Romanii au fost numiti tigani de italieni, Turcia este o tara unde femeile nu au drepturi si sunt batute de soti, in marile companii chiar de peste Ocean femeile au salariu mai mic pentru acelasi post si aceeasi pregatire, femeile de culoare din SUA ii cer lui Biden sa le angajeze in mai mare masura in Administratie, Simona Halep a fost desenata tiganca in cautare de fier vechi de francezii ~NERASISTI~, avand cupa Rolland Garros in mana! Atitudinea sefului FRF este rusinoasa, este un roman de mana a saptea, la fel ministrul sportului, care isi intoarce obrazul! Daca cineva iti spune albule, nu te gandesti la ~white trash~, la fel cum daca iti spune negru, nu te gandesti ca esti sclav, desi poate esti sclav pe Plantatie! DAR DISCRIMINAREA EXISTA, SUNT BOLNAVI CARE MOR IN FATA SPITALELOR DIN CAUZA CA NU AU FACUT TESTUL COVID-19, BOLNAVII DE CANCER/BOLI DE INIMA NU MAI SUNT TRATATI, DESI MOR ANUAL IN LUME PESTE 7, 000, 000, 1 miliard de oameni mor de foame, dar ei nu sunt importanti, deoarece nu au Covid-19 si banii necesari pentru a cumpara vaccinul otravitor! LUMEA ESTE CONDUSA DE O BANDA DE RASISTI COVID-19, MEMBRI AI SECTEI MONDIALE SARS COV-2! ROMANII AU FOST CONDUSI DE POLITICIENI CARE AU PIERDUT TOTUL, FLOTA, UZINE, TOTUL, IAR ACUM ROMANII TRAIESC IN SARACIE SI FOAMETE, SUB AMENINTAREA SPITALELOR UNDE SUNT TARATI CU FORTA CA IN INCHISORI DE MEDICI CRIMINALI (PE VREMEA LUI STALIN, MEDICII ERAU MEMBRI DE BAZA AI NKVD-ului, POLITIA SECRETA BOLSEVICA, NUMINDU-I PE OPOZANTI NEBUNI, INTERNANDU-I IN LUBYANKA)! ALTII I-AR FI DAT DE MULT AFARA PE CONDUCATORII BNR CARE NU STIUS SA ADUCA UN CURS EURO-LEU ACCEPTABIL, IN JUR DE 4 LEI! ACESTI POLITICIENI TREBUIE SA AJUNGA IN FATA JUSTITIEI< CHIAR DACA SUNT PREA BATRANI, CA NISTE CRIMINALI CARE AU SUPUS TARA RAZBOIULUI ECONOMIC SI GENOCIDULUI SILENTIOS! EI NU TREBUIE SA RASPUNDA PENTRU CE AU FACUT, SUTE DE MII DE OAMENI MORTI IN SPITALE DIN CAUZA TRATAMENTELOR NEOMENOASE? DIN CAUZA LIPSEI DE BANI? PENSIONARII SUNT DISCRIMINATI, PROFESORII, CARE NU AU STIUT IN VIATA LOR SA IA BAZOOKA SI SA O FOLOSEASCA IMPOTRIVA FORTELOR DE REPRESIUNE POLITICIANISTE, SA DEA UN PUMN CELOR CARE I_AU HARAZIT EXISTENTEI RUSINOASE, CU LIDERI SINDICALI CUMPARATI DE STAT< TRAIESC IN CONDITII INDECENTE< MOR DE FOAME PE LA PENSIE, PENSIONARII AU ATAT DE PUTINI BANI CA NU ISI PERMIT TRATAMENTE MEDICALE (NU AU BANI DE IMPLANT DENTAR, $ 20, 000, DE OPERATII)! ACUM TRAIESC IN FRIG SI PRINTRE SOBOLANI SI GUNOAIE DIN CAUZA UNOR POLITICIENI IRESPONSABILI, DESCINSI DIN GOTHAM CITY! CASELE SE CONSTRUIESC GREU, SE CUMPARA CATE ZECE CARAMIZI SI DOI SACI DE CIMENT PE LUNA, DEOARECE ROMANII AU BANI DOAR DE MANCARE, ORICE CHELTUIALA IN PLUS FIIND UN FURT DIN BANII DE MANCARE! MAI VIN SI TIPII ASTIA CARE II ACUZA DE RASISM, DESI RASISMUL EXISTA LA EI DIN PLIN, SE VEDE IN ORICE GEST AL LUMII PRIMITIVE SI FARA VIITOR! LUMEA DE AZI ESTE A RASISMULUI DE STAT SI IMPUS IN SATUL MONDIAL! IN ACEST CONTEXT, REVOLTELE GENERATE DE FOAMETE, DE LIPSA BANILOR, DE SARACIE, DE O MEDICINA CENTRATA DOAR PE COVID-19, sunt APROAPE! NU SE STIE DACA MILITIILE MONDIALE POT STAPANI FENOMENUL! ORICUM, ROMANII SUNT MAMALIGI, DEOARECE AU LASAT PE POLITICIENI SA II FURE SI SA II CONDAMNE LA MEDIEVALISM SI SARACIE! LUMEA IN SINE A DEVENIT UN IMENS LAGAR DE CONCENTRARE, DACA NU AI TEST SI PERMIS DE VACCINARE NU TRECI IN ALTA TARA< ESTI CIUMAT, DISCRIMINAT, POATE NU IESI DIN CASA! ESTI PAZIT SA NU RASPANDESTI VIRUSUL!!! UN VIRUS LANSAT TOT DE EI!!!

    1. BINEINTELES!!! Profesorii trebuia sa fi luat bazooka, sa dea un pumn, vorba vine! DESI LA CATE AU PATIT!!! NU AU SI EI O REACTIE! FEMEILE DE PESTE OCEAN SUNT DISCRIMINATE, DEOARECE AU SALARII MAI MICI DECAT BARBATII! PE ACELASI POST!!! SATUL MONDIAL ESTE DE CEA MAI PURA ESENTA NAZISTA, RASISTA! LUMEA A DEVENIT UN IMENS LAGAR DE CONCENTRARE!

      SCLAVII LUMII, BICIUITI DE NISTE SLUGI POLITICIANISTE, COZI DE TOPOR! DAR EI SE VOR MANDRI CU ASTA! SI VOR RENASTE!!!

      AGRICULTURA DISPARUSE, DEOARECE DUPA 89 SE FURASERA RESURSELE< SISTEMELE DE IRIGARE, COMBINELE! FALIMENTARILE FUSESERA POLITICA DE STAT!

      Ar trebui sa le spuna cineva (de preferat o autoritate din minister) ca la noi la romani, daca vrei sa jignesti pe cineva cu tenta rasista il numesti "tigan" si nu "negru". Negru e cuvantul pentru oamenii cu pielea de culoare inchisa si nu are conotatii rasiste la noi.

      EI, ROMANII! NU SE STIE INSA CAND VA SOSI ACEASTA MINUNE INSA!

      SA ELIMINAM din dictionare cuvantul "NEGRU" ca sa se simta africanii confortabil.

      Le este rusine de originile lor si de culoarea pe care o au de manifesta atat de multa alergie la cuvantul "negru"? 

      Am ajuns penibili cu exagerarile astea in privinta negrilor, tiganilor si a homosexualilor.

      I-am transformat in monumente Unesco! 

      Sau cioara

      Poate tu esti mamaliga si mamaligar,

    observ un soi de masochism la presa romaneasca . de abia astepta sa se imbolnaveasca , in primavara si la noi unul de covid , sa aiba ce prasi de zor . cand in sfarsit s-a imbolnavit unul , a inceput un serial intreg , ce spunea iubita din tinerete a bolnavului , ce mancaruri preferate are imbolnavitul etc plus minciuni cat casa ( virusul rezista 17 zile etc ).acum au inceput sa dea in bietul arbitru de parca ar fi omorat pe cineva . scandalul despre care se vorbeste , a fost provocat de niste nebuni , care si-au pierdut mintile , nu de arbitrul nostru . omul , a spus negru , fiindca asa era , nu sa jigneasca .

    1. Ai citit articolul? Măcar titlul?

      din articol : daca s-ar fi facut un sondaj de opinie despre scandalurile in care a fost implicat Coltescu , cu siguranta ca ar fi fost in fruntea listei . mai are rost sa intreb , de unde stie autorul ,rezultatul unui sondaj care nu s-a facut ? acum te intreb eu , ai citit articolul ? macar titlul ?

      citez din comentariu: observ un soi de masochism la presa romaneasca.

      mai are rost sa intreb, ai parcurs toate stirile din presa romaneasca pe acest subiect? acum te intreb, daca nu, unde ai observat?  

      daca ai puterea sa suporti cateva minute postul tv , digi sri soros , mai ales la sport , ai sa constati , un cataclism cosmic , infaptuit de Coltescu , cand a spus , ala negru ! la celelate posturi de stiri , in aceiasi nota , tutele cu prompter sugerand invitatilor sa vorbeasca negativ despre roman , contrar majoritatii opiniei oamenilor , care asista oripilati la acest autolinsaj mediatic . acasa la soros in sua , cuvantul black , nu are conotatie rasista , iar in Europa , am ajuns mai catolici decat papa , la ac capitol , avand in vedere " traditiile " rasiste din sua .

      -”contrar majoritatii opiniei oamenilor”, s-a facut un sondaj cu opinia oamenilor pe acest subiect?

      -”scandalul despre care se vorbeste , a fost provocat de niste nebuni”, au fost evaluați medical și s-a stabilit că sunt nebuni? 

      mai are rost sa intreb? 

      .... 

      Intre paranteze, (), presa romanească nu inseamna doar cateva posturi TV.

      majoritatea nu se stabileste neaparat prin sondaj , de ex uitata-te pe comentariile de aici si-ti dai seama singur fara sondaj . poti sa te uiti si pe alte site uri si o sa vezi cam la fel . vrei unanimitati ?

      Majoritati de anonimi, care nu isi asuma nimic, pe internet. Acesta este viitorul.

      Simt ca nu iti place sa fii combatut! 

      Ca sa simt eu ceva, nu e nevoie nici de majoritate si nici de sondaj, asta în cazul in care aveai de gand sa iti mai croiesti un comentariu plecand de la ce spun altii.

      1. majoritati de anonimi ? tu ce esti ? ce-ti asumi tu ? 2.pe acest site , sint mai multi care impartasesc cele spuse de mine , in schimb imi spui , ca eu nu suport sa fiu combatut . nu cumva ti se potriveste mai bine ? 3 . cedez si-ti dau dreptate , ca-i mai bine , si inchei cu o vb romaneasca , daca trei iti spun ca esti beat , du-te si te culca ! care sint cei trei ? uita-te chiar aici pe comentarii !

      Am numarat, e clar, sunt beat, ma duc sa ma culc, dar cred ca tu nu o sa poti, prea esti agitat.

      Eu tot comentez ca sa -ti ofer sansa celui mai destept, care cedeaza. Dar tu nu și nu.  

    Ce fericiti sunt cei de la PSD si PNL ne-au facut din nou. Au majoritate in parlament 60%, sunt din nou la putere, nu pot sa isi doreasca altceva. Acum vor trece la furaciuni, isi vor numi oamenii peste tot, iar noi stam si comentam de pe margine ce ne mai fura politicienii. Si uite ca ii lasam inca 4 ani la butoane. Bravo frate romane dormi linistit ei te vor lasa fara bunurile tale.

    1. Tu ai citit articolul la care comentezi?

      Foarte tare comentariul...

      Arbitrul trebuia să zică :" ăla care nu e alb" ? 

      Poate ca l-am citit, poate ca nu.

      NIci macar de asta nu esti sigur.

      Trebuia sa zica:chielosul ala impertinent care e ceva mai negru decat ceilalti!

      Nu putea, deoarece se suparau cei albi ca le-a spus asa :)

      Gogule dă-mi un "fire"!La "Ne-au făcut"putem să ne spunem:oare ce are sula cu prefectura"? Despre cu totul altceva era vorba în articol și în comenturi!

      Nuuuu, prostul de Coltescu trebuia sa-i spuna pe nume sau pe functie.Insa ce sa faci? Asa este cand Craciunescu, Porumboiu, Balaj si altii spun ca nu are ce cauta Coltescu in arbitraj, insa un club, prin vocea lui MM ii tine fatis partea. Un articol excelent, daca cel putin citeati prima parte a articolului nu mai dadeati atata cu discriminarea. Ce a facut Coltescu nu a fost rasism, a fost doar o prostie. Ca sa fie si mai clar, suporterii lu Coltescu sa nu se mai traga pe cur aiurea, omul a vorbit in limba romana, nu in engleza, de acolo si reactiile exarcebate ale secundului echpei lui Erdogan.

    GLOBALISTILOR RASISTI-SECTANTI COVID-19! Femei discriminate, popoare inchise cu militiile globaliste, granite inchise, MEDICINA DE CEA MAI SLABA CALITATE BAGATA CU FORTA IN FATA PACIENTILOR... 14 MILIOANE DE OAMENI MORTI DIN CAUZA INCOMPETENTEI OMS-ului, de cancer, leucemie, boli de inima, un miliard de oameni tinuti in foamete, Bucurestiul tinut in frig, foamete si lipsa de electricitate, in sobolani! 1, 56 milioane de morti de COVID-19! Realitatea din ~John Gheena~, de Didier Deccoin! MASS-MEDIA CORUPTA, POLITICIENI CARE PUN MITRALIERELE PE POPORUL ROMAN, CARE II TIN FARA MEDICINA, FARA DINTI, CA PE NISTE DETINUTI POLITICI! LUMEA, LAGARUL MONDIAL NEONAZICOMUNIST! PATRULELE DE MEDICI CARE VENEAU CU TESTELE SI VACCINUL DUPA CETATENI, II HAITUIAU PE STRAZI!

    In tot raul e si- un bine!Un arbitru roman(daca era de alta natie nu cred ca patea ce a patit el) spune despre un negru ca e negru fiinca asa e el,negru ,asa l-a facut ma-sa si cu tac-su,ce vina are arbitrul nostru?Vor mai fi meciuri de fotbal si vor exista natii precum ungurii,italienii,francezii,tu rcii(uite cine vorbeste!) ,etc.care ne vor face tiganii.Exista tigani in tara noastra,numiti rromi,dar nu toti suntem tigani .Oricum,fata de turci tiganii nostrii sunt parfum.Turcii se comporta''atat de frumos'' fiindca il imita pe pseudosultanul lor,Erdogan.Daca pana acum aveam ce aveam cu Trump,acum am cu Erdogan.Incep si eu ca Vali dar are dreptate.Unii chiar si-o cauta cu lumanarea.

    Ps: cred ca nu o sa mai ai voie sa spui blonda aia(se poate simti ofensata ca este considerata proasta) sau bruneta aia(ar fi considerata rroma) 

    1. Din cauza lipsei incalzirii! Racitii sau gripatii, la spital, invariabil sunt numiti infectati cu Covid-19! Tarile care cer vaccinari pot sa dea faliment din punct de vedere turistic (vezi CIPRU), iar COMPANIILE AERIENE O SA AIBA VANZARILE REDUSE DE LA 10% la 5-6%!!! FARA AVIOANE, LUMEA SE INTOARCE IN EVUL MEDIU! UN VIS FRUMOS DARAMAT DE REGRESSIVE TROOPS!!!

      corect

    Vad ca nimeni nu observa partea plina a paharului din acest scandal...Limba Romana a devenit limba de circulatie internationala din moment ce toti negroteii si turcaletii au inteles-o fara nici o dificultate...Toti o inteleg numai iohaniSS "politrucul" nici nu o vorbeste si nici nu o intelege:-)

    1. Ba vorbeste dar zici ca are un Kg de prune in gura!

    Stimate Dle. Dan Nicolae,

    se prea poate ca dl. arbitru nr. 4 sa nu fi avut intentia de rasism cind a pronuntat cuvintul "negru". 

    Se pare mai degraba ca dl. arbitru, in nestiinta lui, a vorbit acolo ca la "televizor" in Rominia si atunci se pune intrebarea, oare acest arbitru si nu numai el, a fost trimis de catre Federatia Romina de Fotbal peste hotare fara o scolarizare adecvata in materie de rasism ? Pe tricourile lor poti citi, Respect sau Nu rasismului..! 

    Explicatia unora ca in limba romina unui om de culoare i se mai spune si azi, cel negru, este una ieftina. Inca nu s-a aflat in Rominia ca in celelalte tari ale lumii aceasta exprimare este calificata ca exemplu de rasism? 

    Ma intreb ce rol are Academia Romina si toate celelalte institutii in aceasta problema de limbaj? De educatie nu mai vorbesc...doar nu e problema numai acestui arbitru. 

    Poate investigati acest subiect. 

    Cu stima,

    SD 

    1. Nu s-au gandit astia sa trimita acolo o persoana scolita si educata ca tine.Pacat!Ce sa-i faci?Nici albul nu mai e alb,nici negrul nu mai e negru.....Noi daca nu am avut colonii si sclavi negrii(scuza cuvantul dar exista in dictionar),de unde sa stim?Nici nu trebuie sa stim fiindca neavand nu avem niciun motiv sa ne cerem scuze.Maine ,poimaine se vor supara si homosexualii ca ii facem homosexuali.Va trebui sa zicem:persoane de acelasi sex care fac sex impreuna sau cine stie ce terminologie se mai inventeaza.Eu nu-l condamn pe arbitru.Tot ce s-a intamplat a fost doar un motiv de scandal.Turcii ar face bine sa-si vada barna din ochii lor sau macar sa o simta.Au fost impertinenti,obraznici,agresiv i si nesimtiti ca Erdogan.Pai daca le merge!Mai sunt si tampiti care sa le tina isonu.

    Lasand la o parte mascarada, cel mai semnificativ mi se pare reluarea meciului cu genunchiul in pamant si cu pumnul in sus in semn de BLM... Fotbalistii lumii nu mai pot dormi noaptea de grija BLM.

    Atentie la pumnul indreptat in sus.. o sa-l vedeti foarte des de acum incolo in diverse locuri.

    Nu va concentrati la povesti izolate cu negri.. incercati sa vedeti tabloul complet si veti intelege despre ce e vorba.  

    1. cam da, ar trebui luata atitudine impotriva acestei obraznicii de discriminare pozitiva

    poate vede Sosoaca de la AUR , ca de la ceilalti lingai slabe sperante , secventa cand "victima " spune despre romani ca sint numiti tigani , sa-i faca un proces sa-i sara smecheria din cap !

    Din pacate, jumate din cei care comenteaza aici,nu au citit articolul, nu au vazut meciul, nici nu stiu cine cu cu cine a jucat si de ce!!

    Mai ales cei care scriu cu majuscule despre neomarxism, nazism, comunism , soros si fiara globalista. Nimic din toate astea nu au legatura cu ce a s-a intamplat marti la Paris. Acolo, un arogant imbecil ,(Coltescu S pe numele lui), a reusit o premiera mondiala. Nu ca a fost rasist, nu, el este prea prost sa fie rasist, din prostie si aroganta, a crezut ca arbitreaza in Liga Bergenbier, unde a facut pe multi tigani, maimute, ciori, prosti, etc, insa din anumite motive CCA i-a trecut cu vederea toate tampenile.Pentru cunoscatori, plutonierul Bricheta il tine in brate. 

    1. Noroc cu astia ca tine, salvarea lumii sta in voi!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb