Protestatarii continuă să iasă în stradă astăzi în Myanmar, la o zi după cea mai sângeroasă reprimare de la izbucnirea protestelor, cel puţin 38 de protestatari fiind ucişi de forţele de ordine, relatează AFP şi Associated Press, conform Hotnews.
În Rangoon, capitala economică, s-au format mici adunări de manifestanţi. Protestatarii scandează "Suntem uniţi!" din spatele unor baricade improvizate din anvelope vechi, cărămizi, saci de nisip, bambus şi sârmă ghimpată.
Nu departe de aceştia, comercianţii se grăbesc să îşi vândă marfa. "Este periculos să rămâi aici. Poliţia şi armata trag pe străzi. Este mai bine să pleci acasă şi să te întorci seara", a declarat un vânzător de alimente pentru AFP.
"Ieri a fost o zi oribilă...este foarte trist că armata birmaneză nu s-a schimbat" de 60 de ani, a declarat pentru AFP activista Thinzar Shunlei Yi, aceasta adăugând că va continua să protesteze în San Chaung, o zonă rezidenţială din Yangon.
Străzile din San Chaung au fost baricadate în ultimele zile cu saci de nisip, anvelope, cărămizi şi sârmă ghimpată. Trecătorii calcă pe afişe lipite de trotuar cu liderului juntei, Min Aung Hlaing, un tertip pentru a-i descuraja pe poliţiştii care nu ar îndrăzni să facă asta.
"Acum datoria noastră este să rezistăm", a adăugat Thinzar Shunlei Yi.
Însă armata pare mai hotărâtă decât oricând să înăbuşe protestele care au cuprins ţara din sud-estul Asiei după lovitura de stat din 1 februarie împotriva guvernului civil al lui Aung San Suu Kyi.
Forţele de securitate din mai multe oraşe au tras miercuri cu muniţie de război pentru a dispersa mitingurile pro-democraţie, imagini postate pe reţelele de socializare arătând protestatarii acoperiţi de sânge şi răni prin împuşcare inclusiv la cap.
Cel puţin 38 de persoane au fost ucise miercuri în urma reprimării, potrivit raportorului special al ONU, Christine Schraner, numărul total al victimelor de la izbucnirea protestelor urcând la peste 50.
Printre victime s-au numărat şi patru minori, inclusiv un adolescent de 14 ani, potrivit ONG-ului Save the Children.
Mii de persoane s-au adunat joi la Mandalay, al doilea oraş ca mărime al ţării, pentru înmormântarea unei tinere de 19 ani, care a murit cu o zi înainte, Kyal Sin devenind un simbol în ţară.
O fotografie cu ea în care era văzută purtând un tricou cu mesajul "Totul va fi bine" cu puţin timp înainte de a fi împuşcată s-a viralizat pe reţelele de socializare.
Partidul lui Aung San Suu Kyi a anunţat că îşi va coborî în bernă steagurile la toate birourile sale pentru a comemora morţii.
Violenţele de miercuri au declanşat încă o rundă de proteste internaţionale.
Preşedintele francez Emmanuel Macron a cerut "încetarea imediată a represiunii" şi Departamentul de Stat al SUA a declarat că este "îngrozit şi revoltat", solicitând Chinei să "îşi folosească influenţa" avută în rândul juntei.
Beijingul şi Moscova, aliaţi tradiţionali ai armatei din Myanmar la ONU, nu au condamnat oficial lovitura de stat, considerând criza drept "o problemă internă" a ţării.
Christine Schraner a purtat discuţii cu junta, avertizându-i pe generali că ONU "ar putea lua măsuri importante" pentru a încerca să pună capăt violenţelor. Schraner s-a oferit să meargă în Myanmar, însă armata i-a transmis că este "binevenită, dar nu acum".
Represiunea continuă şi în domeniul judiciar. Aung San Suu Kyi, reţinută într-o locaţie secretă de armată, este acum vizată de patru capete de acuzare, printre care şi "incitare la tulburări publice". Fostul preşedinte Win Myint este acuzat în special de încălcarea Constituţiei.
Şase jurnalişti birmani, printre care Thein Zaw, fotograf pentru agenţia americană Associated Press (AP), sunt urmăriţi penal pentru "provocarea fricii în rândul populaţiei, răspândirea de informaţii false (...) sau incitarea angajaţilor guvernamentali la nesupunere". Se confruntă cu trei ani de închisoare.
Aproape 1.500 de persoane au fost arestate, acuzate sau condamnate de la 1 februarie, potrivit unui ONG care oferă asistenţă prizonierilor politici însă numărul real este cu siguranţă mult mai mare.
Ultimele revolte populare din 1988 şi 2007 au fost reprimate sângeros de militari.
Armata, care contestă rezultatul alegerilor din noiembrie, câştigate în mod covârşitor de partidul lui Aung San Suu Kyi, a promis că va organiza un nou scrutin, fără a oferi însă un calendar pentru organizarea acestuia.