N-avem Cod Silvic, dar avem aplicaţii smartphone pentru lemnul din păduri

A.O.
Ziarul BURSA #Politică / 24 iulie 2014

Aplicaţia ar trebui să reducă tăierile ilegale din păduri de către agenţii economici, dar nu va avea niciun impact asupra tăierilor domestice

Cătalin Tobescu, Nostra Silva: "Implementarea acestui sistem presupune costuri de milioane de euro şi pentru operatorii economici şi pentru autorităţi"

Transporturile de lemn din ţara noastră vor fi monitorizate printr-o aplicaţie bazată pe utilizarea telefoanelor inteligente, începând din octombrie, potrivit declaraţiilor făcute ieri de ministrul delegat pentru ape, păduri şi piscicultură, Doina Pană. Astfel, chiar dacă proiectul de lege privind modificarea Codului silivic, esenţial pentru protejarea şi dezvoltarea sectorului, a fost respins în Parlament şi amânat pentru această toamnă, autorităţile implementează alte măsuri menite să reducă tăierile ilegale din păduri, precum cea anunţată ieri.

Ministrul delegat a precizat că prin aplicaţia instalată pe smartphone-ul transportatorilor se va putea urmări drumul pe care îl face un copac din pădure până la procesatorul final. Aplicaţia ar trebui să reducă tăierile ilegale din păduri de către agenţii economici, dar nu va avea niciun impact asupra tăierilor domestice.

Reamitim că  proiectul de lege privind modificarea Codului silvic prevedea, printre altele, limitarea achiziţionării la maximum 30%, de către un operator economic, din volumul disponibil, la nivel naţional, dintr-un sortiment industrial de masă lemnoasă, din fiecare specie.  Cu toate acestea, legea nu reglementa clar vânzarea masei lemnoase care se realizează direct din pădure, nu din rampe şi depozite.

Prin urmare, noua aplicaţie va fi operabilă în condiţiile existente ale legislaţiei în vigoare.

Sistemul s-a implementat deja în faza pilot în judeţele Sibiu, Alba şi Argeş. Vor urma judeţele Caraş-Severin, Bihor şi Vâlcea, Suceava, Vrancea şi Covasna, iar din 8 octombrie noul sistem de monitorizare va deveni obligatoriu în toată ţara, potrivit ministrului delegat. Doina Pană a explicat că această modalitate de urmărire a transporturilor de lemn implică, din partea agenţilor economici, achiziţia de smartphone-uri pe care ministerul de resort va instala gratuit softul aferent, iar cei care nu se conformează vor fi sancţionaţi cu amendă de până la 100 de milioane de lei vechi. 

Cătălin Tobescu, reprezentantul asociaţei Nostra Silva, susţine că acest sistem ar putea avea efecte reale dacă este implementat corect, însă costurile acestui vor fi destul de mari atât pentru minister cât şi pentru agenţii economici: "Implementarea acestuia presupune costuri de milioa­ne de euro. Agenţii economici trebuie să doteze transportatorii cu telefoane inteligente, iar efortul financiar al acestora ar trebui să dea rezultate care depind de modulul de implementare a măsurii la nivelul autorităţilor".

Potrivit domniei sale, ministerul ar trebui să angajeze personal suplimentar care să poată corela datele transmise prin aplicaţii cu datele declarate de companii în ceea ce priveşte cantitatea şi întrebuinţarea masei lemnoase tăiate.

Majoritatea agenţilor economici care se ocupă cu prelucrarea şi exploatarea masei lemnoase din ţara noastră sunt firme străine. Sectoarele de producţie a lemnului şi a mobilierului din ţara noastră sunt orientate în special către export, cu o creştere anuală de 13%, respectiv 15% a exportului în 2013, potrivit unor declaraţii recente pentru ziarul BURSA ale Rozaliei Pal, economist şef Garanti Bank. Domnia sa preconiza că aceste segmente au un potenţial de creştere ulterioară garantată de disponibilitatea resurselor naturale (25% din teritoriul ţării este acoperit de păduri) şi prin existenţa multinaţionalelor din această industrie, care sunt competitive pe pieţele internaţionale.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Ce-i trebuie CHELULUI?!_TICHIE de Margaritar!_Care este tzara cu cea mai INEFICIENTA+HOATZA+NEPASATOARE Administratie din Lume?!-->Romania se situeaza pe primul loc!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb