Nabucco începe goana după furnizorii de gaze

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 15 septembrie 2010

Din cauza contextului politic, Nabucco Gas Pipeline International nu are în vedere o a treia linie de alimentare către graniţa turco-iraniană. Vor exista conducte de alimentare doar către graniţa turco-georgiană şi către graniţa turco-irakiană. Ruta planificată oferă o gamă largă de surse de aprovizionare pentru gazoductul Nabucco, care va primi gaz din Azerbaijan, Turkmenistan şi Irak.

Din cauza contextului politic, Nabucco Gas Pipeline International nu are în vedere o a treia linie de alimentare către graniţa turco-iraniană. Vor exista conducte de alimentare doar către graniţa turco-georgiană şi către graniţa turco-irakiană. Ruta planificată oferă o gamă largă de surse de aprovizionare pentru gazoductul Nabucco, care va primi gaz din Azerbaijan, Turkmenistan şi Irak.

Decizia finală de investiţie va fi luată după asigurarea aprovizionării

Decizia finală de investiţie pentru proiectul gazoductului Nabucco va fi luată de către cei şase acţionari după ce aceştia vor contracta gaze naturale pentru aprovizionarea conductei şi vor fi negociate contractele de trans-port cu traderii.

Reinhard Mitschek, directorul general al "Nabucco Gas Pipeline International" GmbH (compania de proiect), ne-a declarat: "Procesul de open season (n.r. licitaţii) pentru rezervarea de capacităţi poate fi organizat oricând de către compania de proiect dar, mai întâi, acţionarii Nabucco trebuie să contracteze gazul natural. Negocierile dintre acţionari şi furnizorii de gaze încep în a doua jumătate a acestui an, acesta fiind un pas pozitiv pentru demararea proiectului".

Domnia sa ne-a explicat că Nabucco în sine este o companie de infrastructură care oferă servicii de transport gaze naturale. Nabucco nu va face trading şi nici nu va vinde gaze naturale. Aceste operaţiuni vor fi realizate de către furnizori.

Prima fază a primului proces de rezervare a capacităţilor va fi destinată acţionarilor Nabucco, ne-a precizat Reinhard Mitschek. Jumătate din capacitatea de transport a conductei le va fi oferită acţionarilor, aşa cum este agreat şi în Acordul Interguvernamental. În faza a doua a licitaţiilor, restul de 50% din capacitatea de transport a Nabucco va fi oferită terţilor. Acest demers va creşte competiţia şi va face ca multe companii să beneficieze de proiect, mai spune oficialul companiei de proiect pentru Nabucco.

"Nabucco Gas Pipeline International" GmbH a lansat, în aprilie, procesul de calificare pentru componentele speciale necesare construcţiei. Acest proces a marcat începutul achiziţiei componentelor menţionate, necesare realizării conductei. Răs-punsurile primite au fost foarte numeroase, iar furnizorii potenţiali sunt încă evaluaţi, ne-a mai declarat Reinhard Mitschek. Prima licitaţie pentru componente va fi lansată în lunile următoare, a completat domnia sa.

Recenta semnare a scrisorii de mandat cu trei instituţii financiare (BEI, BERD şi IFC) marchează începutul procesului de evaluare. Implicarea financiară a BERD, BEI şi IFC va fi de până la 4 miliarde euro.

De asemenea, agenţii importante de asigurare a creditelor de export precum Euler Hermes, Coface etc, sunt foarte interesate de finanţarea acestui proiect, ne-a mai spus oficialul Nabucco. Compania de proiect este deja în discuţii cu ele dar este prea devreme pentru a oferi informaţii referitoare la sume, a subliniat Reinhard Mitschek. "Aşteptăm, de asemenea, băncile comerciale să ofere finanţare într-o fază mai avansată a procesului de evaluare realizat de către cele trei instituţii financiare internaţionale", a conchis domnia sa.

Gazoductul Nabucco va conecta, în mod direct, regiunile cele mai bogate în gaze naturale - regiunea Cas-pică şi Orientul Mijlociu, cu pieţele de consum din Europa. Gazoductul va face legătura între graniţa estică a Turciei şi Baumgarten în Austria - unul dintre cele mai importante terminale din Europa Centrală - trecând prin Bulgaria, România şi Ungaria. Acţionarii Nabucco sunt Botas (Turcia), Bulgarian Energy Holding (Bulgaria), MOL (Ungaria), OMV (Austria), RWE (Germania),Transgaz (România). Fiecare asociat deţine o participaţie egală de 16,67% din "Nabucco Gas Pipeline International" GmbH. Valoarea investiţiei în Nabucco totalizează 7,9 miliarde euro.

Băsescu: În trei ani, vom avea gaz azer în Europa, prin România

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Iata un subiect interesant!

    care e noutatea din acest articol? Nabucco a inceput goana dupa investitori de cd s-au gandit europenii sa-l faca.

    ieri Basescu a semnat AGRi nu vi se pare ca asta era stirea? 

    1. cristina e vb de furnizori nu de investitori. acum cinci ani nici nu exista ideea nabucco...dar vroiai tu ceva de basescu. ia de la basescu, de la basescu. ati innebunit toti cu basescu.

      investitori exista, furnizori nu prea...

      nu s-a facut niciun progres... 

      cristina are dreptate. proiectul este vechi, dar a fost reinviat de putin timp. da cu AGRI ce ai? e foarte interesant

      am scris in graba investit in loc de furnizori. stirea tot veche ramane. cu nabucco nu se mai intampla nimic. Basescu a semnat ieri pt Agri iar faptul ca asta era de fapt stirea nu inseamna ca am intentionat sa pun un coment partizan.

      ...cristina,las-o balta...

      nu te-am banuit de un coment partizan. am inteles ce vrei sa spui prin stire veche. europenii nu reusesc sa gaseasca furnizori pentru sustinerea proiectului. Degeaba au bani de la banci. Poate se face AGRI mai repede. ar fi ceva. E initiat de Romania. Poate chiar ar fi mai ieftin decat vesnicul Nabucco.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5050
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2871
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9089
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.4655

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb