Ordonanţa de Urgenţă adoptată de Guvern pentru amânarea acordării unei părţi importante a certificatelor verzi nu-şi va atinge scopul, respectiv diminuarea facturilor consumatorilor, a declarat, ieri, într-o conferinţă, Zoltan Nagy-Bege, membru în Comitetul de Reglementare din Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
Domnia sa a explicat: "Amânarea va determina creşterea facturilor. Vom avea mai puţine certificate verzi în piaţă, iar preţul acestora va ajunge din nou la plafonul maxim. În plus, producătorii de energie curată, care vând acum electricitate la cele mai mici preţuri din piaţă, vor compensa această amânare a veniturilor din certificate, prin majorări de preţ. Deci vom avea o energie mai scumpă pe piaţa liberă şi certificate tranzacţionate la tarife maxime. Aşa este dacă statul intervine în mecanismele de piaţă, în care cererea echilibrează preţul ofertei".
În prezent, fiecare consumator contribuie la sprijinul producţiei de energie regenerabilă cu 53/MWh. Efectul amânării plăţii unei părţi din certificate va aduce o reducere a acestui cost cu 15 maxim 20 de lei/MWh, potrivit oficialului ANRE. Această reducere se va pierde pe fondul creşterii preţului solicitat de producătorii de energie curată şi pe fondul creşterii tarifelor de tranzacţionare a certificatelor.
Zoltan Nagy-Bege a mai spus: "Astfel, consumatorii vor plăti mai mult decât dacă am fi lăsat schema veche să funcţioneze. Ordonanţa de urgenţă a ieşit plină de greşeli şi nici nu are avizul Ministerului Justiţiei".
Domnia sa consideră că România s-a apropiat deja de limitele din domeniul energiei regenerabile, iar Comisia Europeană nu ar trebui să permită scheme de sprijin atât de generoase pentru producţia de energie regenerabilă: "Americanii râd de noi pentru că ne încăpăţânăm să mergem în această direcţie de dezvoltare a energiilor regenerabile, în condiţiile în care în Uniunea Europeană sunt ţări ca România, Bulgaria, Slovacia sau Ungaria unde puterea de cumpărare nu e aceeaşi ca în Germania. Comisia Europeană poate că nu ar trebui să permită scheme de sprijin atât de generoase".
Reprezentantul ANRE a conchis că piaţa de energie din România şi din Europa se confruntă cu o scădere a consumului, pe fondul crizei.