NAI Romania: Raportările ESG vor creşte veniturile evaluatorilor

A.F.
Companii / 18 decembrie 2023

NAI Romania: Raportările ESG vor creşte veniturile evaluatorilor

Criteriile ESG (Environment, Social, Governance) au devenit esenţiale în evaluarea imobilelor, sporind cu cel puţin 25% volumul de muncă al evaluatorilor şi este aşteptat să crească şi veniturile companiilor de evaluare, în condiţiile în care îndeplinirea acestor criterii a devenit decisivă pentru a asigura durabilitatea şi performanţele sectorului imobiliar şi financiar, apreciază Appraisal & Valuation, deţinătoarea brandului NAI Romania & Moldova şi emitent listat pe BVB (simbol: APP), conform unui comunicat remis redacţiei.

Conform comunicatului, pentru cumpărătorii de imobile - atât companii, dar şi din ce în ce mai multe persoane fizice - chiriaşi, bănci, fonduri de investiţii, autorităţi locale şi alte părţi interesate (stakeholders), factori ESG precum eficienţa energetică şi sustenabilitatea, contează tot mai mult, astfel că o clădire nou construită sau o finanţare bancară nu poate face abstracţie de aceste exigenţe.

În prezent, din datele Appraisal & Valuation, peste 1.000 de imobile din România sunt clădiri verzi - BREEAM, LEED, DGNB, Green HOMES, WELL sau fără sistem de certificare - iar nicio clădire nouă nu se mai construieşte fără a se ţine cont de, încă din faţa de proiect, cel puţin de standardul NZEB care a devenit obligatoriu din punct de vedere legislativ.

Potrivit reprezentanţilor NAI Romania, în următorul deceniu, aproape toate imobilele comerciale şi rezidenţiale vor avea o certificare verde, iar multe dintre cele mai vechi vor fi renovate pentru a îndeplini criteriile unei astfel de certificări.

Proprietarii de imobile sunt conştienţi că este nevoie să-şi asume impactul asupra mediului, iar evaluarea riscurilor de poluare a solului sau a inundărilor sunt parte integrantă în rapoartele de evaluare. Gestionarea responsabilă a consumului de apă, alegerea de materiale sustenabile în faza de construcţie sau de renovare, minimizarea consumului energiei şi utilizare de energie din surse regenerabile sunt măsuri de care nimeni nu mai poate face abstracţie în sectorul imobiliar.

Pe lângă aceste criterii care ţin de impactul asupra mediului, dezvoltatorii şi proprietarii clădirilor ţin seama şi de alte criterii ESG fundamentale, precum: organizarea activităţii pe baza criteriilor de guvernanţă corporativă, transparenţa în raportare, gestionarea riscurilor şi a reglementărilor, securitatea şi bunăstarea ocupanţilor. Acestea sunt esenţiale pentru menţinerea reputaţiei pe piaţă faţă de toate părţile interesate, mai ales finanţatori, care caută investiţii sustenabile.

"Factorii ESG au devenit un pilon esenţial pentru evaluarea imobilelor în România în procesul de finanţare bancară. Rolul evaluatorului, cât şi responsabilităţile sale au crescut considerabil, astfel că lucrăm la identificarea celor mai bune soluţii pentru creşterea onorariilor, în concordanţă cu timpul de lucru şi riscurile aferente. Cu toate că volumul de muncă în industria evaluărilor a crescut, ne-am asumat acest efort suplimentar, fiind convinşi că implementarea criteriilor ESG va contribui la construirea unui viitor mai durabil şi echitabil pentru toţi", consideră Andrei Botiş, CEO Appraisal & Valuation SA (NAI Romania & Moldova).

NAI Romania îndeamnă actorii din piaţă să adopte o atitudine proactivă la îndeplinirea criteriilor ESG, subliniind beneficiile pe termen lung precum: (1) reducerea riscurilor (de mediu, de răspundere juridică, reputaţionale etc); (2) îmbunătăţirea performanţei financiare; (3) posibilitatea de a atrage investiţii verzi; (4) creşterea reputaţiei companiei; (5) conformitatea cu reglementările (până în 2030, toate companiile din România vor fi obligate să facă raportări ESG); (6) sporirea atractivităţii pe piaţa muncii.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. De aia afara ESG e considerat un dezastru , fondurile s au dus la fund... Bafta poate reusiti voi cai care nu ati reusit nimic

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb