Planeta suferă de mai multe "boli", iar una este legată de topirea în ritm accelerat a gheţarilor. Trei cercetători de la NASA, aflaţi la bordul unui avion, care efectuează curse deasupra Groenlandei orientale, au lansat mai multe sonde în apele limpezi ale Arcticii, pentru a măsura impactul oceanelor asupra fenomenului de topire a gheţii.
Joshua Willis coordonează misiunea Oceans Melting Greenland (OMS), care efectuează începând din 2015 zboruri cu un avion DC3 deasupra acestui teritoriu autonom danez, afectat de încălzirea climei. Cercetătorul american a lansat într-o crevasă arc-tică o sondă - un cilindru cu lungimea de un metru şi un diametru de câteva zeci de centimetri, echipată cu numeroşi senzori. Odată scufundată, sonda transmite în timp real informaţii despre temperatura şi salinitatea oceanului, traduse în diagrame multicolore pe ecranele cercetătorilor de la NASA, informează Agerpres. "Mulţi oameni cred că gheaţa se topeşte din cauza încălzirii aerului, la fel ca un cub de gheaţă sub acţiunea unui uscător de păr, dar, în realitate, oceanele erodează şi ele gheaţa", a reamintit cercetătorul american. Într-o perioadă de cinci ani, echipa de la OMG compară datele colectate în timpul iernii cu cele primite pe durata verii. Obiectivul: rafinarea previziunilor referitoare la creşterea nivelului mării.
Groenlanda, o insulă cu o suprafaţă de 2 milioane de kilometri pătraţi (de aproape patru ori mai mare decât suprafaţa Franţei), înconjurată de apele Oceanului Arctic, este acoperită cu gheaţă în procent de 85%.
Acest teritoriu imens este deosebit de afectat de topirea gheţii arctice, regiune care se încălzeşte de două ori mai repede decât restul planetei. Dacă banchiza de gheaţă ce acoperă soclul continental va dispărea, nivelul oceanelor va creşte cu şapte metri şi va acoperi numeroase insule şi regiuni cos-tiere din lumea întreagă.