• Istoria arată că aprecierile pieţelor propulsate doar de câteva acţiuni tind să fie urmate de prăbuşiri, conform unui strateg al Societe Generale
Este posibil ca acţiunile marilor companii de tehnologie listate pe Nasdaq să se îndrepte către o piaţă "bear" similară ca durată cu cea apărută în urma spargerii bulei dot-com de la începutul anilor 2000, crede Albert Edwards, strateg-şef global la Societe Generale, conform unui articol apărut în MarketWatch la finele săptămânii trecute.
Într-o notă adresată clienţilor, strategul ale cărui opinii sunt adesea "bearish", a contestat argumentele ce au creat un adevărat entuziasm în rândul inteligenţei artificiale, domeniu care a propulsat ascensiunea indicelui Nasdaq la noi recorduri.
Istoria arată că aprecierile pieţelor propulsate doar de câteva acţiuni tind să fie urmate de prăbuşiri, cum s-a întâmplat în perioada premergătoare crizei financiare globale din 2007-2008 şi a pieţei "bear" din 2022. Or, Edwards nu vede niciun motiv pentru care lucrurile ar sta diferit de această dată.
Optimiştii spun că evaluările stelare ale Nvidia şi ale altor mari nume din tehnologie sunt justificate, cel puţin parţial, de creşterea puternică a profiturilor, fiind elementul care diferenţiază inteligenţa artificială de bula dot-com.
Dar Edwards nu este de aceeaşi părere. Strategul Societe Generale a subliniat că, investiţiile masive în echipamente de reţea au ajutat Cisco Systems să devină, pentru scurt timp, cea mai valoroasă companie listată la bursă din lume, în vârful bulei dot-com. La scurt timp după aceea, acţiunile sale şi-au pierdut cea mai mare parte din valoare.
Precum Nvidia, profiturile Cisco s-au majorat rapid, dar evaluarea companiei a crescut cu mult peste ceea ce ar fi fost justificat, în parte din cauza aşteptărilor exagerate de creştere ale Wall Street-ului.
"Aceia dintre noi care au trăit în anii 1990 îşi amintesc că bula Nasdaq de atunci a fost alimentată, parţial, de investiţii fizice în ceea ce s-au dovedit a fi capacităţi în exces", a spus Edwards. "Acele cheltuieli de tip Ponzi au majorat profiturile sectorului, dar niciodată suficient pentru a justifica evaluările".
În opinia strategului Societe Generale există semne că ceva similar poate avea loc astăzi. În vreme ce creşterea profiturilor pe acţiune ale companiilor de tehnologie a fost robustă de la lansarea ChatGPT în noiembrie 2022, Edwards subliniază că, recent, aşteptările au început să fie mai mari decât ceea ce raportează companiile. Or, ceva similar s-a întâmplat în perioada de formare a bulei dot-com de la sfârşitul anilor 1990.
Strategul a mai subliniat că analiştii de pe Wall Street au încetat să mai crească estimările privind rezultatele companiilor, lucru ce poate fi suficient pentru ca acţiunile de tehnolgie să scadă, având în vedere că optimismului analiştilor este strâns corelat cu performanţa pe termen scurt a Nasdaq-100.
De asemenea, Edwards crede că economiştii de pe Wall Street au subestimat probabilitatea ca economia Statelor Unite să intre în recesiune, scrie MarketWatch.
De la începutul anului şi până joia trecută, indicele S&P 500 avea o creştere de circa 16%, în vreme ce pentru Nasdaq Composite, indicele companiilor ce activează în domenii intensive în cunoaştere, aprecierea era de 19%, conform datelor Investing.com.