Năstase: România se autoizolează

A.G.R.
Ziarul BURSA #Politică / 3 iulie 2009

Năstase: România se autoizolează

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Adrian Năstase, susţine că faţă de 2004, "când nu era săptămână să nu avem o vizită de prim-ministru", ţara noastră este mult mai izolată din punct de vedere diplomatic

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, social-democratul Adrian Năs­tase consideră că ţara noastră este mult mai izolată în prezent decât era în 2004, iar în interiorul Uniunii Europene este, în continuare, lipsită de iniţiative, nereuşind să adauge nimic, nici în plan politic, nici în plan economic, în relaţia cu marile puteri.

Potrivit Agerpres, Adrian Năstase a declarat: "Relaţia cu SUA a involuat în ultimii ani, contactele politice nu au mai avut loc la nivel de miniştri şi de prim-ministru. După schimbarea echipei de la Casa Albă era importantă o vizită de nivel înalt la Washington. Relaţia cu Rusia nu o mai discut. Nu consider că este de vină diplomaţia românească. Este vorba de un anumit mod de a concepe profilul extern al Românei, în condiţiile în care primul ministru nu face nici o vizită în exterior şi nu primeşte nici un premier. România se autoizolează, deci este vorba de o anumită concepţie. Singurul care merge în diferite locuri este Traian Băsescu, dar a mers destul de puţin şi a primit destul de puţine vizite, creând, pe de altă parte, probleme, de pildă în Israel, unde a confundat sexul şefului opoziţiei, sau în Libia, într-un moment destul de tensionat".

În opinia sa, în felul acesta, Româ­nia nu va reuşi să îşi consolideze statutul de ţară importantă europeană, cu deschideri pe zone noi, de pildă spre Orientul Mijlociu şi Extremul Orient.

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor a explicat: "Relaţia cu China, care ar fi putut să asigure finanţări importante pentru multe din proiectele de infrastructură, nu a funcţionat cinci ani în plan economic. La fel relaţiile cu ţările vecine. Băsescu spunea că politica externă, până în 2004, a avut două puncte vulnerabile - relaţiile cu Republica Moldova şi cu Ucraina. Cum sunt aceste două relaţii acum? Sunt mai bune decât erau în 2004 ? Să fim serioşi ! În primul rând nu ar fi trebuit făcute toate tâmpeniile care s-au făcut, declaraţii stupide în relaţia cu Rusia sau în relaţia cu Ucraina. Pentru toate acestea plătesc românii pe termen lung, pentru că toate lucrurile acestea intră în calculatoarele din centrele de decizie din respectivele ţări şi, la un moment dat, apar reacţii inevitabile. Pe de altă parte, în relaţia cu Republica Moldova nu poţi să treci de la schimbul şi primirea de damigene cu vin la atacuri absolut inutile, creând precedentele care să-l ajute pe Voronin să marcheze puncte, inclusiv la nivelul Uniunii Europene".

În opinia sa, fără actualul preşedinte Traian Băsescu, ţara noas­tră va putea să înceapă o altă abordare în politica externă, pe care Româ­nia a avut-o până în 2004.

"În acel an nu era săptămână să nu avem o vizită de prim-minis­tru în România", conchide Năs­tase.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6867
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3098
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0072
Gram de aur (XAU)Gram de aur391.1865

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb