Premierul Adrian Năstase îşi anunţa, ieri, succesul convorbirilor sale cu oficialii europeni, în urma vizitei efectuate la Bruxelles, în vreme ce preşedintele Ion Iliescu îndemna partidele din opoziţie să nu mai folosească tema integrării europene în campania electorală. Opiniile celor doi au fost lansate în faţa parlamentarilor, cu ocazia ratificării Acordului de aderare a României la NATO. Şeful Executivului s-a referit la întîlnirile pe care le-a avut cu preşedintele Comisiei Europene, Romano Prodi, cu comisarul european pentru extindere, Günter Verheugen, şi cu preşedintele Parlamentului European, Pat Cox, pe care le-a catalogat drept productive. Adrian Năstase a precizat că a convenit împreună cu oficialii europeni un pachet de măsuri pe care Guvernul le va implementa pînă în luna iunie. Măsurile se referă la problemele semnalate de oficialii europeni: reforma justiţiei, lupta împotriva corupţiei, protecţia copilului, reforma administraţiei publice, concurenţa, energia şi politica fiscală.
În vreme ce premierul afirma că România şi Comisia Europeană au un plan comun pentru aderare, preşedintele Iliescu făcea apel la solidaritatea partidelor politice, care, într-un an electoral, ar trebui să renunţe la atacurile politice pe această temă. "Ştim bine care sînt slăbiciunile noastre. Să ne concentrăm cu toţii şi să le soluţionăm solidar", a spus preşedintele, în apelul său către toate forţele politice.
Ion Iliescu doreşte linişte şi solidaritate politică pentru aderarea europeană, similară cu cea care a apărut în privinţa drumului către NATO, după 2001. Ion Iliescu uită, însă, că PDSR nu a fost deloc solidar cu guvernarea din 1999, cînd partidul pe care îl conducea a criticat vehement sprijinul acordat de fosta guvernare campaniei militare a NATO împotriva Iugoslaviei. PDSR nu a ţinut cont, atunci, de "interesul naţional" invocat acum, ci de cîştigarea alegerilor pe baza nemulţumirii populaţiei că România sprijină un război împotriva unui stat vecin.