Nati Meir, condamnat definitiv la 7 ani pentru înşelăciune

V.B.
Anticorupţie / 13 iunie 2014

Curtea de Apel Bucureşti (CAB) l-a condamnat ieri definitiv pe fostul deputat de origine israeliană Nati Meir la 7 ani de închisoare cu excutare, în dosarul în care este acuzat de înşelarea a 35 de persoane, cărora le-a promis că le trimite la muncă în Israel, transmit surse din presă.

Prin decizia de ieri, a fost dispusă şi contopirea acestei pedepse cu cea primită de Meir (deputat în legislatura 2004-2008) în alt dosar de înşelăciune, în care fusese condamnat tot la 7 ani pentru înşelarea a 8 persoane, pe care fostul deputat încercase să le plătească pentru unele servicii cu bancnote specimen.

Totodată, a fost adăugat un spor de pedeapsă de un 1 an, astfel încât Nati Meir are de executat în final 8 ani de închisoare.

Astfel, CAB a menţinut decizia dată de Judecătoria Sectorului 1 pe 20 septembrie 2013, păstrată anterior şi de Tribunalul Bucureşti.

Judecătorii de la CAB au dedus din pedeapsa de 8 ani perioada în care Nati Meir a fost arestat preventiv: 1 august 2012 - 24 februarie 2013.

Pe 1 august 2012, ofiţeri din Serviciul de Investigare a Fraudelor - Sector 1, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria sectorului 1 Bucureşti, au desfăşurat activităţi în urma cărora a fost dispusă începerea urmăririi penale împotriva lui Nati Meir, pentru înşelăciune, bănuit că, în perioada aprilie - mai 2012, a indus în eroare mai multe persoane, susţinând că reprezintă o societate comercială prin care urma să le obţină viză de muncă şi să îi angajeaze în Israel. Pentru aceasta, Meir i-a cerut fiecăreia dintre persoane bani pentru taxa de înscriere şi biletele de avion.

Meir pretindea suma de 800 lei drept taxă de înscriere şi alte sume ce variau între 250 şi 3.700 de euro de la fiecare persoană pentru a le facilita obţinerea vizei de lucru şi angajarea acestora la societăţi din Israel. În realitate, nu a existat nicio bază contractuală care să permită realizarea acestui fapt.

În alt dosar (cel în care s-a decis contopirea pedepsei cu sentinţa de joi), Nati Meir a fost condamnat tot la 7 ani, pentru înşelarea a 8 persoane, cărora le promitea că le dă sume de bani împrumut în schimbul unor garanţii. Instanţa a mai hotărât ca Nati Meir să plătească daune materiale pentru 8 dintre părţile civile constituite în dosar.

Totodată, CAB a stabilit că Nati Meir nu mai are dreptul de a fi ales şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, atât pe perioada executării condamnării, cât şi timp de 4 ani după ispăşirea pedepsei.

Conform procurorilor, în perioada ianuarie - octombrie 2009, Nati Meir, "profitând de ascendentul moral pe care îl avea, creat prin poziţiile publice deţinute, respectiv de fost deputat în Parlamentul României şi de candidat la Preşedinţia României", i-a indus în eroare pe Silvian Ilie Filoti, Ştefan Ilinca, Marius Dumitru, Florin Drăghici, Radu Pîndici, Mariana Oţetaru, Valentin Bălănescu şi George Mantea, producându-le un prejudiciu total de 444.235 lei.

Nati Meir s-a prezentat victimelor drept o persoană cu putere financiară, care oferă împrumut sume mari în valută, cu garanţii imobiliare, şi le-a arătat acestora, în momentul încheierii contractelor de împrumut sau pe parcursul derulării acestora, un rucsac plin cu valută falsă.

Pe 28 februarie, Nati Meir a mai fost condamat, de data aceasta într-un dosar de corupţie. Astfel, magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) l-au condamnat pe fostul parlamentar la 4 ani de închisoare şi interzicerea, pe perioada executării pedepsei, a drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective, de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat.

Meir a fost trimis în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) pe 30 mai 2010, învinuit, alături de fiul lui, Or Meir, de trafic de influenţă, respectiv complicitate la această infracţiune.

Procurorii DNA îl acuzau pe Nati Meir că, în 2008, în calitate de deputat, a pretins de la o denunţătoare 50 de mii de euro, promiţându-i că va interveni pe lângă unii judecători din Tribunalul Galaţi pentru ca aceştia să dispună eliberarea ei din arest în dosarul în care era judecată pentru constituire a unui grup infracţional organizat şi înşelăciune.

În 2009 şi în martie-aprilie 2010, Nati Meir, prin fiul său, ar fi cerut 65 de mii de euro de la 5 denunţători, cărora le-a promis că va interveni la magistraţi de la ICCJ pentru ca aceştia să dispună judecarea lor în libertate şi, ulterior, condamnarea la pedepse cu suspendarea executării, în două dosare în care sunt acuzaţi de constituire a unui grup infracţional organizat şi înşelăciune, respectiv complicitate la luare de mită.

Nati Meir a fost ales deputat în 2004 pe listele PRM, partid din care a demisionat în aprilie 2005. În iunie 2007, Meir s-a înscris în PDL, dar a plecat şi de acolo, în aceeaşi lună.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb