Naţionalizarea Pilonului 2 de Pensii, apărută pe lista amendamentelor depuse de coaliţie

F.D.
Politică / 26 septembrie 2023

Naţionalizarea Pilonului 2 de Pensii, apărută pe lista amendamentelor depuse de coaliţie

Actualizare - Florin Roman (PNL): "Propunerea vine de la secretarul de stat al PSD, doamna Daniela Pescaru şi doar vigilenţa noastră a făcut să observăm acest lucru"

Deputatul PNL Florin Roman a declarat marţi, despre articolul privind naţionalizarea "mascată" a Pilonului 2 de Pensii, care a apărut în lista amendamentelor depuse de coaliţie la proiectul de asumare a răspunderii Guvernului, că propunerea a venit de la secretarul de stat al PSD, Daniela Pescaru şi doar vigilenţa parlamentarilor PNL a făcut să observe acest lucru, relatează News.ro.

"În timpul şedinţei de vot final, am primit pe grupul deputaţilor PNL o situaţie cu amendamentele pe care urmau să le susţină liderii de grup ai PNL şi PSD. Aici era şi un articol 7 care pentru noi a fost o surpriză totală, prin care practic se propunea o naţionalizare oarecum mascată a Pilonului 2 de Pensii, o propunere care vine de la secretarul de stat al PSD, doamna Daniela Pescaru şi doar vigilenţa noastră a făcut să observăm acest lucru", a spus Florin Roman.

El a precizat că "PNL a luptat timp de patru ani cu regimul Dragnea, pentru a apăra Pilonul doi de Pensii". "Acum era o formă mai diluată în sensul în care nu mai era obligativitate, era o opţionalitate, în schimb, modul în care era redactat acest amendament era unul extrem de periculos, în sensul în care cei care nu optau, în scris, pentru a continua Pilonul 2 de Pensii se trezeau că peste noapte, tot ceea ce au agonisit practic merge într-o naţionalizare mascată", a explicat deputatul PNL. Florin Roman a mai spus că i s-a solicitat preşedintelui PNL, Nicolae Ciucă, să intervină la nivelul coaliţiei.

"Ca să fim siguri că nu este loc de întoarcere, am depus şi un amendament împreună cu preşedintele comisiei de buget-finanţe, Bogdan Huţucă.

"Acest lucru s-a mai discutat pe la colţuri, nimic asumat, tocmai de asta astăzi am fost vigilenţi pentru că ne aşteptam ca o asemenea surpriză, în ghilimele, să apară", a arătat Florin Roman. Întrebat cum este posibil ca ministrul de Finanţe să nu fi ştiut de acest articol, Roman a spus: "Eu nu am spus că domnul Boloş ştie sau nu ştie, vă spun că autorul acestui amendament este doamna secretar de stat. Asta trebuie să lămurim şi cu dânsul. Ca să fie un amendament transformat în lege trebuie să fie asumat de un parlamentar", a completat el.

"Autorul acestui material trimis la Parlament este doamna Pescaru", a mai arătat Roman.

Deputatul PNL a fost întrebat dacă premierul Ciolacu ştia de acest amendament. "Nu ştiu dacă domnul Ciolacu ştia dar nici nu cred că era străin de acest subiect, dar nu vreau să fac acuzaţii fără acoperire", a răspuns el.

Florin Roman a anunţat o discuţie cu ministrul de Finanţe. "Se ştie foarte clar, este o linie roşie..", a mai spus deputatul PNL.

---

Liderii coaliţiei s-au reunit marţi, la Palatul Victoria, înainte de şedinţa de Guvern, pentru a stabili ce amendamente aprobă în proiectul de lege privind asumarea răspunderii Guvernului pe măsurile fiscale. Apariţia unui articol nou, care practic prevede o naţionalizare a Pilonului doi de pensii, potrivit unor surse politice, a provocat scandal în interiorul şedinţei, liberalii nefiind de acord cu acesta. În plus, taxarea băncilor se modifică în sensul în care acestea ar trebui să plătească un impozit de 2% pe cifra de afaceri în 2024 şi 2025, dublu faţă de prevederea iniţială de 1%, relatează News.ro.

Florin Roman (PNL), despre articolul privind naţionalizarea "mascată" a Pilonului 2 de Pensii: Propunerea vine de la secretarul de stat al PSD, doamna Daniela Pescaru şi doar vigilenţa noastră a făcut să observăm acest lucru.

Articolul nou apărut prevede că "persoanele care până la data de 1 ianuarie 2024 au aderat la un fond de pensii pot opta individual, în scris, pentru a rămâne participant la fondul de pensii unde figurează în evidenţe până cel târziu la data de 31 martie 2024.

În plus, persoanele prevăzute la alin.(1) şi (2) ale art. 30 în vigoare la data de 31 decembrie 2023, care nu îşi exprimă opţiunea de aderare la fondul de pensii unde se află în evidenţe rămân asigurate în sistemul public de pensii".

Acest articol a provocat scandal în coaliţie, liberalii respingând prevederea.

O altă nouă prevedere se referă la taxarea băncilor, care ar trebui să plătească un impozit de 2% pe cifra de afaceri în 2024 şi 2025. În varianta iniţială a proiectului de asumare, impozitul pentru bănci era de 1%.

Guvernul se reuneşte marţi, de la ora 15.00, în şedinţă pentru a aproba varianta finală a proiectul de lege privind asumarea răspunderii Guvernului, cu amendamentele acceptate.

În cursul serii, de la ora 18.00, este programată şedinţa de plen reunit pentru asumarea răspunderii.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. :)) de rasu curcilor. parca te uiti la niste curci bete cum fac astia legile. 1% pe cifra de afaceri ba nu 2%. uite pensia nu e pensia. oricum pensia privata pilonul 2 s-a subtiat semnificativ din 2020 pana acum din cauza inflatiei.

    mai bine ar fi sa putem opta nu numai sa nu mai contribuim, dar si sa ne scoatem fondurile anticipat, si sa le investim dupa cum credem de cuviinta nu dupa cum vrea statul 80% din bani inobligatiuni de stat cu dobanzi vesnic foarte negative, de exemplu in prezent, e cca -3,5% pe an dobanda reala. anul trecut a fost -7,5% real.  

    1. ce fac ei acum imi aminteste de zapaceala decizionala din miezul crizei 2008-2009, la fel decizii tampite si aiuristice luate pe genunchi , mai mult distrugand decat construind

      timpul e ciclic. 

      Ban.Cher.Vali 

    Da. Pilonul 2 de pensii e benefic.Pentru piata de capital pentru administratori.pentru cotizanti e n fel de picior de lemn.De ce? pentru ca administratorii nu pot obtine randamente cel putin egale cu rata inflatiei . calculati ce valare era 100 lei la implementarea pionului 2 si ce valare are acum.Atunci se faceau pronostcuri,toate super optimiste cu sumele ce vor completa pensia de stat .procentual e corect dar amintiti-va care erapensia medie atiunci ci care e acum si care va fi dupa un stagiu de cotizare comlet.Si o sa ajungeti la concluzia ca nu merita.La venitul mediu, pe durata scursa de la debut ,s-a obtinut un plus de aprox.12.000 lei .Impartiti aceasta uma la o plata lunara pe o erioada de 15 ani.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb