NATO, BĂGATĂ ÎN ŞEDINŢĂ DE DECIZIA LUI TRUMP Cer închis de disputa dintre SUA şi Rusia

I. Ghe.
Internaţional / 22 mai 2020

Cer închis de disputa dintre SUA şi Rusia

Ambasadorii ţărilor membre NATO se întâlnesc, astăzi, într-o reuniune de urgenţă după ce preşedintele american Donald Trump a anunţat că SUA se retrage din tratatul internaţional "Cer Deschis" din cauza încălcării acestuia de către Rusia, anunţă Agenţia France Presse.

Conform Secretarului de Stat, Mike Pompeo citat de AFP, retragerea Statelor Unite din tratat ar urma să fie "efectivă în şase luni".

"Rusia n-a respectat tratatul şi pentru că nu are de gând să îl respecte, ne vom retrage din acesta", a declarat Donald Trump, în urmă cu o zi.

Printre încălcările tratatului denunţate de Casa Albă, se numără, conform purtătorului de cuvânt al Pentagonului, Jonathan Hoffman, două interdicţii impuse de ruşi. Kremlinul împiedică avioanele NATO să se apropie la mai puţin de 500 km de enclava rusă Kaliningrad, situată între Lituania şi Polonia, şi să survoleze, pe o distanţă mai mare de 10 km, frontiera dintre Rusia şi Georgia.

Este al treilea acord internaţional militar pe care îl denunţă Donald Trump, după ce, în 2018, SUA s-a retras din tratatul internaţional privind programul nuclear irakian, iar anul trecut s-a retras din Tratatul privind Forţele Nucleare cu Rază Intermediară de Acţiune (INF), tot din cauza nerespectării acestuia de către puterea de la Kremlin.

La rândul său, Rusia a denunţat retragerea americanilor drept o "lovitură dată fundamentului securităţii europene şi intereselor esenţiale de securitate ale aliaţilor din NATO". Oficialii de la Kremlin acuză SUA că a sabotat în ultimii 20 de ani, din cauza propriilor interese, acest tratat, menit să menţină pacea şi securitatea în Europa.

Tratatul - la care au aderat 35 de ţări, printre care şi România - permite survolul teritoriilor respective de către aeronave de observaţie neînarmate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb