NATO condamnă acţiunea Siriei asupra avionului turcesc

Ziarul BURSA #Internaţional / 27 iunie 2012

Alianţa Nord-Atlantică (NATO) a condamnat ieri, la Bruxelles, în termenii cei mai duri, acţiunea Siriei de a doborî un avion turcesc şi a calificat-o ca fiind "inacceptabilă". "Securitatea Alianţei este indivizibilă. Suntem alături de Turcia, în spiritul unei solidarităţi puternice," a declarat secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen.

Principiul securităţii colective, cuprins în articolul 5, nu a fost pus în discuţie, dar Alianţa va urmări îndeaproape evoluţia evenimentelor din zonă, potrivit lui Rasmussen.

Premierul Erdogan: "Armata turcă, gata să răspundă oricăror provocări"

Regimul preşedintelui Bashar al Assad din Siria este o ameninţare la adresa securităţii Turciei şi orice dis-pozitiv militar sirian aproape de graniţa comună poate constitui un target militar, a declarat, ieri, premierul turc, Recep Tayyip Erdogan.

"Armata Turciei va răspunde oricăror violări ale graniţei, întreprinse de către Siria", potrivit lui Erdogan, citat de publicaţia turcă Today's Zaman.

În timp ce autorităţile siriene au declarat că atacul a fost o acţiune de autoapărare, avionul turcesc zburând aproape de propria coas-tă, autorităţile de la Ankara susţin că avionul zbura în apele internaţionale. În ciuda disputelor, la începutul săptămânii, oficiali turci şi europeni descalificaseră opţiunea militară.

În acelaşi context, la începutul săptămânii, Ministerul român de Externe şi-a exprimat solidaritatea cu Turcia, stat cu care a semnat şi o declaraţie pentru parteneriat strategic, şi s-a pronunţat, principial, pentru nerecurgerea la forţă.

Consiliul Atlanticului de Nord, format din ambasadorii celor 28 de state membre ale NATO, s-a reunit, pentru a doua oară, pentru consultări, sub incidenţa articolului 4 din Tratatul de la Washington. Acesta prevede ca, în cazul în care integritatea teritorială, independenţa politică sau securitatea unuia dintre membri este ameninţată, să se organizeze consultări.

Consiliul a mai fost convocat cu acest scop în 2003, tot la solicitarea Turciei, pentru a discuta situaţia din Irak, în timp ce articolul 5 a fost invocat în septembrie 2011, în urma atacurilor teroriste asupra Statelor Unite ale Americii (SUA).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5050
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3163
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9016
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.8761

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb