NATO consideră ''inacceptabilă'' cerinţa Rusiei privind o retragere din Bulgaria şi România

G.U.
Internaţional / 21 ianuarie 2022

Sursă foto: Twitter

Sursă foto: Twitter

NATO a respins astăzi cererea Rusiei privind o retragere a trupelor străine ale Alianţei Nord-Atlantice prezente în Bulgaria şi România şi a denunţat ideea sferelor de influenţă în Europa, a transmis purtătoarea sa de cuvânt, Oana Lungescu, conform AFP, informează Agerpres.

"NATO rămâne vigilentă şi va continua să evalueze necesitatea de a întări flancul estic al Alianţei noastre", a avertizat ea.

"Cererile Rusiei ar crea membri ai NATO de prima clasă şi clasa a doua, lucru pe care nu îl putem accepta", a explicat purtătoarea de cuvânt.

NATO "nu va renunţa la capacitatea sa de a ne proteja şi de a ne apăra reciproc, inclusiv prin prezenţa de trupe pe flancul estic al Alianţei", a adăugat Oana Lungescu.

"Vom răspunde mereu la orice înrăutăţire a mediului nostru de securitate, în special prin întărirea apărării noastre colective", a încheiat ea.

Rusia a cerut SUA şi NATO garanţii că Alianţa nu se va mai extinde către Est şi retragerea trupele şi echipamentelor militare desfăşurate în statele care au aderat la NATO după 1997.

Răspunzând vineri unei întrebări despre ce ar însemna acest lucru pentru România şi Bulgaria, care au aderat la NATO după 1997, MAE rus a transmis că Moscova doreşte ca toate trupele străine, armamentul şi alte echipamente militare grele să fie retrase din cele două ţări.

"Unul dintre elementele de bază ale iniţiativelor noastre este formulat în mod special foarte clar şi nu permite alte interpretări. Este vorba de retragerea forţelor străine, tehnicii şi armamentelor, precum şi de alţi paşi în scopul revenirii la configuraţia care era în 1997 pe teritoriul ţărilor care nu erau membre NATO la acea dată. Printre acestea se numără şi Bulgaria şi România", a menţionat MAE rus, în ziua când la Geneva a avut loc o întâlnire între şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov şi secretarul american de stat Antony Blinken.

AFP reaminteşte că aproximativ 1.000 de soldaţi americani, 140 de militari italieni şi 250 de soldaţi polonezi sunt staţionaţi în România. Franţa a anunţat că este dispusă să trimită militari în România în cadrul unei eventuale sporiri a prezenţei NATO.

Bulgaria are la rândul său un acord cu SUA pentru a primi într-o bază de antrenament 2.500 de soldaţi, cu un maxim de 5.000 în perioadele de rotaţie a personalului.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. o terta parte externa aliantei NATO nu poate predetermina deciziile interne ale NATO.

    cu asta am zis tot.  

    p.s. Eu as invita Rusia alaturi de Georgia , Ucraina, China etc... sa adere la NATO ! :) Dupa care plecam la vanatoare de martieni! :))) ... 

    1. Se pare că Rusia ar fi solicitat la un moment dat, prin 1999, aderarea la NATO și răspunsul american a fost unul categoric negativ, care este extrem de firesc, întrucât:

      1. Nu pot intra două săbii într-o teacă- cel puțin arsenalul nuclear al fostelor superputeri e comparabil. Orice alianță militară, de la Atena și Sparta încoace, care n-are doar un heghemon se destramă foarte repede. 

      2. Orice alianță militară are nevoie de adversari, altfel nu i se mai justifică existența. 

      Dacă n-are adversari, aceștia trebuie creați.

      3. Dacă n-am avea războaie, ce profituri ar mai face complexul militar-industrial? 

      Multe speculatii inutile bazate pe o farama de adevar.

      Putin a spus la un moment dat ca ar fi interesat ca Rusia sa intre in NATO si i s-a raspuns sa depuna solicitarea necesara iar ulterior membrii aliantei vor decide daca sunt intrunite conditiile, conditii cerute tuturor statelor membre. Putin si-a exprimat nemultumirea, ar vrut sa intre preferential, peste rand si sa nu i se impuna conditii.

      Rusia nu a depus niciodata o solicitare scrisa pentru a adera la NATO. 

      multumesc Campanella, nu stiam!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb