NATO prezintă un plan de securitate pentru Ucraina însă nu-i oferă un orizont de timp pentru aderarea la alianţă

S.B.
Internaţional / 12 iulie 2023

NATO prezintă un plan de securitate pentru Ucraina însă nu-i oferă un orizont de timp pentru aderarea la alianţă

NATO va prezenta, astăzi, un angajament de securitate pe termen lung pentru Ucraina, în a doua zi a summitului de la Vilnius, care a spulberat speranţele preşedintelui Volodimir Zelenski de a obţine un orizont de timp precis pentru aderarea ţării sale la Alianţă, potrivit CNN.

Ucraina a fost punctul principal pe ordinea de zi a summitului, deoarece preşedintele SUA, Joe Biden, caută să menţină alianţa unită în spatele preşedintelui Volodymyr Zelenski, împotriva invaziei Rusiei. În timp ce comunicatul final de la summit înlătură câteva din neclarităţi, preşedintele ucrainean va rămâne probabil în căutarea mai multor asigurări din partea naţiunilor aliate.

În ciuda faptului că oficialii americani au spus că Ucraina nu va pleca de la Summitul NATO ca membru al alianţei, aceştia au prezentat o serie paşi concreţi sau termene pe care grupul le-a oferit ca dovadă de sprijin pentru aderarea Ucrainei la NATO.

Zelenski, care i-a criticat dur pe liderii NATO pentru lipsa de voinţă în ceea ce priveşte integrarea Ucrainei, a luat masa cu aceştia marţi seara, la scurt timp după ce a fost aclamat de o mulţime adunată în centrul oraşului Vilnius.

Preşedintele ucrainean va purta miercuri discuţii cu liderii NATO. În încercarea de a-l linişti, se aşteaptă ca ţările G7 (Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie şi SUA) să emită o declaraţie comună privind sprijinul acordat Kievului în următorii ani, pentru a-l ajuta să lupte împotriva Rusiei şi să contracareze viitoarele agresiuni.

"Pe măsură ce Ucraina face progrese strategice în contraofensiva sa (...), ne intensificăm eforturile pentru a proteja Ucraina pe termen lung", a declarat premierul britanic Rishi Sunak.

"Nu dorim să vedem o repetare a ceea ce s-a întâmplat în Ucraina. Această declaraţie reafirmă angajamentul nostru de a ne asigura că Ucraina nu va mai fi niciodată vulnerabilă la genul de agresiune pe care a comis-o Rusia", a adăugat el.

Declaraţia comună va oferi un cadru pentru acordurile bilaterale ulterioare între aceste ţări şi Kiev, detaliind armele pe care le vor furniza.

Preşedintele american Joe Biden a propus deja Ucrainei un model similar celui încheiat cu Israelul, în cadrul căruia Washingtonul s-a angajat să furnizeze acestei ţări un ajutor militar de 3,8 miliarde de dolari pe an, pe o perioadă de zece ani.

Donatorii occidentali au trimis deja arme în valoare de zeci de miliarde de euro Ucrainei pentru a o ajuta să lupte împotriva invaziei ruseşti.

Marţi, Germania a declarat că va furniza mai multe tancuri, rachete de apărare Patriot şi vehicule blindate, în valoare de încă 700 de milioane de euro.

Franţa a anunţat că trimite rachete Scalp cu rază lungă de acţiune în Ucraina, iar o coaliţie de 11 naţiuni a declarat că va începe să antreneze piloţii ucraineni pe avioane F-16 începând de luna viitoare.

Dar aceste promisiuni, deşi necesare pentru trupele ucrainene, nu sunt pe măsura aspiraţiilor dlui Zelenski de a aduce Kievul sub umbrela apărării colective a NATO.

În prima zi a summitului lor, liderii ţărilor membre ale acestei alianţe militare au promis că "viitorul Ucrainei" este "în NATO" şi au scurtat procesul pe care Kievul va trebui să îl urmeze pentru a adera la organizaţie.

Vom fi în măsură să adresăm o invitaţie Ucrainei de a adera la Alianţă după ce aliaţii vor decide acest lucru şi vor fi îndeplinite condiţiile", se arată într-un comunicat.

O declaraţie care nu merge mult mai departe decât angajamentul luat în 2008 cu privire la o viitoare aderare. Statele Unite, prima putere militară a lumii, este îngrijorată de posibilitatea de a fi atrasă într-un eventual conflict nuclear cu Rusia.

Chiar înainte să fie publicat comunicatul NATO, Zelenski a calificat drept "absurd" faptul că nu a fost fixat un termen limită pentru aderare. "Incertitudinea este o slăbiciune", a afirmat el.

Pentru a-l convinge pe Zelenski că ţara sa se apropie de Alianţă, la Vilnius va avea loc prima reuniune a unui Consiliu Ucraina-NATO.

Acest lucru îi va oferi liderului ucrainean un loc la masă pentru a stabili agenda discuţiilor cu Alianţa, chiar dacă este încă departe de a fi membru al clubului.

În marja acestei reuniuni, Zelenski se va întâlni cu mai mulţi lideri, pentru a obţine un sprijin sporit.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Biden și încă 10 state NATO au zis ca Ucraina nu este pregătită ptr. aderare, PUNCT.

    Adica un NU clar dar politicos si diplomatic !

    Lumea si NATO s-au saturat de razboiul Ucrainei !  

    Era mult mai bine daca NATO si Lumea ar fi cerut ucrainei sa respecte drepturile minoritatilor !  

    Nu am fi ajuns aici !  

    de ce europa a cerut Romaniei sa respecte minoritatile dar NU a cerut si Ucrainei acelasi lucru ?  

    De ce romania a respectat minoritatile dar ucraina a refuzat ?  

    1. Daca nu ai fi postac, mai ca te-am crede.

      Ucraina nu e in UE!

      Noi suntem chiar daca nu-ti convine! 

      deci faptul ca Ucraina nu este in UE ii da dreptul sa se comporte ca in Africa ?

      Mai precis in Rwanda = cand dupa alegeri invingatorii i-au omorat pe infranti (minoritatea din tribul de opozitie ) , 800.000 de morti  

      plus europa a cerut romaniei sa respecte minoritatile ca o conditie la aderare !  

      iar ucraina isi doreste sa adere la europa si la NATO

      deci ar trebui sa respecte conditii minime de civilizatie gen respectul minoritatilor  

    Ukraina nu intra in NATO …

    1. Cat timp razboiul e activ!

      Nu risca NATO cu niste RUSNACI degeaba

    NATO spune ca sant o aliantza defensiva .

    OK  

    atunci NU primiti Ucraina  

    si dati afara Polonia si tarile baltice care vor razboi cu Rusia  

    altfel NATO risca razboi nuclear cu Rusia

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb