NBG vrea să cumpere "Eurobank"

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 8 octombrie 2012

Dacă vor fuziona, NBG şi "Eurobank" vor crea un grup bancar cu depozite de 87,9 miliarde euro şi un portofoliu net de credite de 110 miliarde euro.

Dacă vor fuziona, NBG şi "Eurobank" vor crea un grup bancar cu depozite de 87,9 miliarde euro şi un portofoliu net de credite de 110 miliarde euro.

Oferta presupune schimb de acţiuni

"National Bank of Greece" SA (NBG), cea mai mare bancă elenă, a lansat, la finele săptămânii trecute, o ofertă pentru cumpărarea "Eurobank Ergasias" SA, a doua mare bancă din Grecia, tranzacţie care ar da naştere celui mai mare grup financiar din ţară.

NBG, care are o valoare de piaţă de 2 miliarde euro (2,6 miliarde dolari), oferă 58 de acţiuni noi pentru fiecare o sută de titluri "Eurobank", conform reprezentanţilor NBG. Noua entitate care ar lua naştere în urma preluării s-ar numi "NBG Group", iar activele sale s-ar ridica la 178 de miliarde euro.

"Oferta noastră urmăreşte crearea unui grup bancar extins în Grecia, care ar avea rolul important al unui pilon de stabilitate în sistemul financiar elen şi ar extinde finanţarea necesară pentru sprijinirea redresării economiei naţionale", a declarat Georgios Zanias, preşedintele NBG.

Directorul executiv al "Eurobank" Nikos Nanopoulos a afirmat că banca va evalua oferta "într-un spirit constructiv".

Conform NBG, aproape 44% din acţionarii "Eurobank" au acceptat propunerea. Investitorii NBG se vor reuni la data de 30 octombrie pentru aprobarea tranzacţiei, care va trebui supusă analizei autorităţilor de reglementare. Dacă fuziunea se va finaliza, NBG va controla 75% din noua entitate.

Anunţul oficial privind oferta NBG pentru "Eurobank Ergasias" a venit în seara zilei de 5 octombrie, după ce site-ul elen de ştiri To Vima informase (citând surse anonime) în legătură cu negocierile dintre cele două bănci, în vederea fuziunii. Informaţia a determinat suspendarea de la tranzacţionare a acţiunilor celor două bănci, la Bursa din Atena. Sursele mai spuneau că o altă opţiune luată în considerare este o triplă fuziune a NBG, "Eurobank" şi "Hellenic Postbank" - banca controlată de statul elen.

Băncile din Grecia sunt supuse presiunilor în sensul consolidării după pierderile masive generate de restructurarea datoriei ţării şi ieşirile de depozite, respectiv creşterea volumului creditelor neperformante.

NBG a încercat de două ori să fuzioneze cu rivalul "Alpha Bank" SA, dar fără succes. Ulterior, "Alpha Bank" a ajuns la un acord de cumpărare a diviziei locale neprofitabile a "Credit Agricole" SA din Franţa - "Emporiki Bank", de care mai erau interesate NBG şi "Eurobank".

NBG are o prezenţă importantă în Turcia, prin subsidiara "Finansbank". Totodată, atât NBG, cât şi "Eurobank" activează în Bulgaria, România, Serbia şi Cipru.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb