Necesarul de finanţare al energiei nucleare, evaluat la 5.000 de miliarde de dolari

F.D.
Internaţional / 22 martie

Necesarul de finanţare al energiei nucleare, evaluat la 5.000 de miliarde de dolari

Reprezentanţii energiei nucleare se reunesc săptămâna aceasta la Bruxelles pe fondul unui val de sprijin al opiniei publice pentru centralele atomice, însă s-au lovit de reacţia timidă a bancherilor care au venit cu nota de plată a proiectelor lor ambiţioase, relatează Bloomberg.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a convocat joi un Summit al Energiei Nucleare la Bruxelles pentru a impulsiona o tehnologie cu emisii reduse pe care mulţi o consideră crucială pentru atingerea obiectivelor climatice. Mai multe state, în principal occidentale, au promis că vor tripla producţia de energie nucleară până în 2050, însă bancherii au tras un semnal de alarmă cu privire la costurile uriaşe ale acestui program.

"Dacă bancherii sunt pesimişti în unanimitate, asta devine o profeţie care se autoîndeplineşte", a spus fostul secretar american al Energiei, Ernest Moniz după ce a ascultat un panel de reprezentanţi ai unor bănci internaţionale, care au explicat că nu sunt dispuşi să avanseze cele 5.000 de miliarde de dolari de care are nevoie industria energiei nucleare până în 2050.

"Bancherii cer argumente economice dovedite. Trebuie să găsim o modalitate pentru a face (-energia nucleară-nr.) predictibilă, stabilă, bancabilă şi accesibilă", a declarat la rândul său ministrul ceh al Industriei, Jozef Sikela.

Proiectele de centrale nucleare din Occident au fost afectate de întârzieri şi depăşiri de costuri în ultimele decenii. Cel mai nou reactor nuclear din UE, Olkiluoto 3 din Finlanda, a început să producă electricitate anul trecut, la peste un deceniu şi la un buget de trei ori mai mare decât planul iniţial. Similar, în SUA, centrala nucleară de la Vogtle a demarat producţia cu o întârziere de şapte ani şi cu depăşiri de costuri de 16 miliarde de dolari.

"Riscurile acestor proiecte, aşa cum am văzut în realitate, par să fie foarte mari", este de părere vicepreşedintele Băncii Europene de Investiţii, Thomas Ostros. Acesta a adăugat că deşi BEI, cea mai mare instituţie financiară multialaterală, nu închide uşa în faţa energiei nucleare, ea recomandă totuşi ţărilor care au nevoie urgentă de electricitate să se concentreze pe regenerabile şi îmbunătăţirea eficienţei energetice.

China şi Rusia construiesc cele mai multe reactoare. Însă modelul lor de dezvoltarea susţinut de stat este opus accentului pus de Europa şi SUA pe capitalul privat. Cel mai probabil asta va trebui să se schimbe dacă economiile occidentale vor să menţină cota de piaţă a energiei nucleare.

"Avem nevoie de implicare statului. Nu văd un alt model. Probabil avem nevoie de o implicare destul de mare a statului pentru a face proiectele bancabile", a spus Ostros.

La rândul lor, Ines Rocha, director la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, şi Fernando Cubillos, bancher la Banca de Dezvoltare a Americii Latine, au spus şi ei că priorităţile lor de împrumuturi înclină spre regenerabile şi reţele de transport. "Energia nucleară vine abia la urmă", a spus Cubillos.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Cu 5000 de miliarde EUR, fiecare european are PV si nu depinde de un sistem centralizat:-)…Pana si bancherii s-au prins ca (si) energia nucleara ca si cea bazata pe hidrocarburi e nerentabila:-).Daca era fezabila, dadeau banii cu doua maini:-)

    1. n-ai inteles nimic, dar te pricepi la :-)

      Asa e nici eu, nici Ines Rocha, director la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, şi nici Fernando Cubillos, bancher la Banca de Dezvoltare a Americii Latine nu au inteles nimic:-)..Doar au spus şi ei că priorităţile lor de împrumuturi înclină spre regenerabile şi reţele de transport. "Energia nucleară vine abia la urmă", a spus Cubillos:-)

      e ora18 40 si pentru a acoperi consumul de 6000MW solarul contribuie cu "-0.01% Foto - 1 MW" iar eolianul cu "0.68% Eolian - 46 MW" (atentie la minus. acum solarul consuma :) ) , stocarea e si ea pe val cu "0.00% Instalatii de stocare - 0 MW"

      dupa cum raporteaza Transel ectrica. 

      so putem inchide lumina dezactiva tot ce foloseste electricitate la ora asta. 

      viitorul e fain fara nuclear, putem merge la serviciu cand bate vantul si e soare afara.  

      Personajele alea vand gogosi pentru ca asta le e meseria. 

      La toti postacii astia semidocti trebuie sa le desenezi si tot nu pricep…instalatii individuale de PV + Powerwall si microgriduri cu MegaPack si ai energie regenerabila non stop…inclusiv “noaptea cand nu e soare” sau cand “nu bate vantul”:-)

      megapack la fiecare bloc si spital si ce-o mai fi ?

      mai semidoctule TRP isi pune megapack si le functioneaza fabrica doar pe baterii nici 30 minute. sa nu mai vorbesc de norocul ca s-au strecurat la fonduri europene ca altfel nu aveau bani sa puna singuri. 

      Pana una alta avem vreo 5000W instalati in eoliene,fotovoltaice si megapackuri in tara si rezultatul il vedem pe site-ul transel ectrica:  

      "0.80% Eolian - 57 MW0.00% Instalatii de stocare - 0 MW-0.01% Foto - -1 MW"  

      soldul e "Sold : 618 MW" aka importam 600MW  

      visati megapackuri si contoarul se invarte ca titirezul :))

      Eu nu tin sa conving incapatanatii:-)…Vrei sa platesti curentul la toti smecherii, sa conduci masini pe benzina/motorina, sa-ti mareasca astia pretul zilnic? Be my guest:-). Stai captiv la sistemul centralizat…Daca statul ar fi onest, ar trebui sa ofere posibilitatea ca fiecare cetatean sa poata opta cand face contracul cu furnizorul, ce energie vrea sa primeasca. Si fara nici un fel de subventie. Hidro, gaz, carbune, nucleara, solara, eoliana…Atunci s-ar vedea ce fel de energie vrea populatia. Nu ca fac ei un melanj din toate si pun ce pret vor ei din burta. Atunci ai vedea costul real la energia “curata” bazata pe carbune, hidrocarburi si nucleara:-)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb