Neconcordanţă între deficitul bugetar prezentat de Guvern şi cel raportat de Comisia Europeană

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 17 aprilie 2024

Domnul Mircea Coşea a arătat: "Actuala guvernare nu va reuşi să ajungă la deficitul pe care îl promovează, cel puţin în vorbe. Este aproape sigur, aşa după cum merg lucrurile la mijlocul acestei luni, că nu ne vom putea plasa la sfârşitul anului cu un deficit mai mic decât 6%, probabil între 6 şi 7%. Ceea ce, după părerea mea, este foarte grav. (...)"

Domnul Mircea Coşea a arătat: "Actuala guvernare nu va reuşi să ajungă la deficitul pe care îl promovează, cel puţin în vorbe. Este aproape sigur, aşa după cum merg lucrurile la mijlocul acestei luni, că nu ne vom putea plasa la sfârşitul anului cu un deficit mai mic decât 6%, probabil între 6 şi 7%. Ceea ce, după părerea mea, este foarte grav. (...)"

English Version

Ţara noastră a înregistrat la finalul anului trecut un deficit bugetar de 6,3% din Produsul Intern Brut, conform ultimului raport consolidat publicat ieri de DG Ecfin, din cadrul Comisiei Europene. În condiţiile în care la finalul lunii ianuarie 2024, guvernul Ciolacu a raportat prin Ministerul Finanţelor că deficitul înregistrat la 31 decembrie 2023 se ridica la 5,68% din PIB, avem practic o corecţie din partea Comisiei Europene care ne arată o pierdere bugetară mai mare cu 0,62%, ceea ce în termini nominali înseamnă, potrivit fostului preşedinte al FNGCIMM, Cristian Păun, aproximativ un minus bugetar de 1,8 miliarde euro, adică vreo 9 miliarde lei.

Referitor la neconcordanţa dintre deficitul bugetar raportat de guvernul Ciolacu şi cel constatat de Comisia Europeană, domnul Cristian Păun a scris pe pagina oficială de Facebook: "Comisia Europeană ne dă cu deficitul peste bot. A fost raportat greşit. Dacă nu chiar falsificat voit, dar aici trebuie să se sesizeze unii din statul de «drepţi», puţin probabil că o vor face. A fost cu 0,6% mai mare. La vreo 300 miliarde de Euro, vreo 1,8 miliarde de Euro, vreo 9 miliarde de lei. O nimica toată, ar spune unii. După ce că este al naibii de excesiv, mai e şi greşit. Liniştea de aici pare că nu prea ţine la Uniunea Europeană. Cântatul la ţambal cu pătura pe el, la 4 mâini, nu inspiră nici încredere, nici seriozitate. Este tot mai probabil, mai ales după această şmecherie ieftină, să fie aplicată corecţia pe fondurile europene, conform procedurii de deficit excesiv. Nu mai avem foaie de parcurs valabilă, nu am mai negociat alta şi, colac peste pupăză, am fost prinşi şi cu mâţa în sac, raportând un deficit mai mic. Aştept o corecţie şi pe inflaţie. Şi acolo par a fi nişte probleme. Şi pe multe altele... La demisii sau pas în spate nu mă aştept. Liniştea asta începe să aibă un preţ prea mare pentru noi!".

În acest context, analistul economic Mircea Coşea a declarat, citat de DC Media, că speră ca diferenţa constatată de Comisia Europeană să fie doar o chestiune de metodologie.

Mircea Coşea a precizat pentru sursa citată: Dacă, Doamne fereşte nu este vorba despre aşa ceva, înseamnă că am început să regresăm şi riscăm să ajungem aşa cum eram acum vreo 30 şi ceva de ani pe timpul comunismului când se publica o statistică «convenabilă». Adică o statistică care să ascundă anumite elemente şi să promoveze nişte cifre care să încurajeze, să zicem, o apreciere mai bună a Uniunii Europene faţă de actuala guvernare. Ar fi foarte, foarte grav".

Analistul economic a menţionat că Guvernul nu va reuşi nici în 2024 să atingă ţinta de deficit bugetar de 5% negociată cu Comisia Europeană şi aprobată prin legea bugetului de stat. Domnul Coşea a arătat: "Actuala guvernare nu va reuşi să ajungă la deficitul pe care îl promovează, cel puţin în vorbe. Este aproape sigur, aşa după cum merg lucrurile la mijlocul acestei luni, că nu ne vom putea plasa la sfârşitul anului cu un deficit mai mic decât 6%, probabil între 6 şi 7%. Ceea ce, după părerea mea, este foarte grav. (...) Politica de reducere a cheltuielilor nu funcţionează, ba din contră, cheltuielile cresc mai repede decât veniturile. E adevărat că la începutul anului colectarea a fost mai bună, dar asta e o regulă, nu e o noutate, nu e un lucru care să ne dea speranţe. S-au înfiinţat nişte nişte structuri guvernamentale cu salarii foarte mari, în loc să fie reduse salariile şi lucrul cel mai important este că nu poţi să reduci deficitul, doar prin reducerea de cheltuieli cred că rişti nişte colectări mai mari, nişte venituri mai mari la buget, or aici Guvernul acţionează tocmai invers, pentru că ordonanţa trenuleţ reduce capacitatea mediului de afaceri de a furniza un surplus de venituri la buget".

Domnia sa a criticat măsurile electorale luate de Guvern, a afirmat că majorarea PIB-ului este nereprezentativă pentru o îmbunătăţire reală a condiţiilor de trai şi a subliniat necesitatea reducerii îndatorării şi a unui plan de dezvoltare pe termen lung pentru România. În opinia sa, lipsa unei viziuni clare asupra viitorului şi absenţa unor strategii economice coerente sunt aspecte preocupante pentru ţară, mai ales în contextul unui an electoral.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Chiar asa de multe”bube” au cei din guvern de stau ca slugile in fata celor din justitie?Daca nu le convin salarile lunare mai mari decat multe salarii anuale din Romania,poate se gandesc sa mearga la munci agricole in Spania.

    Lasa ca printeaza bnr ul bani falsi, numai vreo 90 mld de lei in ultimii 2 ani, si impreuna cu psdnl ii pompeaza in economie. printare de bani plus deficite=cea mai mare inflatie din Europa.

    la bulgari e 3% inflatia apropo.(ca sa nu spuna cineva ca e "de la Ucraina", de la Putler, De la petrol , de la energie si etc). e de la printare de bani si deficite >de 6%. 

    De data asta Putin chiar e vinovat...dacă nu era războiul eram deja sever penalizați de UE cu fondurile de coeziune și PNRR suspendate. Doar ca Ciolacu&maCiuca au trecut la alt nivel, falsificarea...și asta ne va costa enorm.

    E o depasire a deficitului mica ,pot fi si plati one off sau (cel mai probabil ) restructurarea bugetara e in urma fata de deschiderile de pozitii salariale noi . Dar e un guvern ,un ministru care si a propus sa reduca deficitul ,are un mecanism care a dat roade in 2023 si dupa ce se restructureaza anumite cheltuieli la buget ,se va vedea si in indicatori ,pina la sfarsitul anului . Din trecut stim cu totii ca raportarile care sunt declarate ca vin de la Comisia Europeana sunt ...raportari din tara de la alte organisme decat guvernul ,de unde si diferentele . Ce am vrut sa accentuez e ca o hotararare arbitrala nefavorabila privind Rosia Montana ar fi fost un dezastri imposibil de recuperat pina la sfarsitul anului ,asa ca totusi sa ne bucuram .! Guvernul insa trebuie sa monitorizeze foarte atent ce se intimpla mai departe la tribunalul arbitral ,unde inca e posibil sa fie cerut recurs . Unul din fondurile cu detinere la RMCG care a deschis actiunea e detinut de d John Paulson care e primul pe lista scurta a lui Trump pt Secretarul Trezoreriei SUA , si asta inseamna foarte mult chiar si daca nu castiga Trump presedintia pentru ca bilionarii americani doneaza la ambii candidati ! Si poate asteapta avocatii sa vada cine casyiga si ce primeste d Paulson ca sa depuna recurs !

    Mint NATO, mint UE...deci pe noi ce sa mai vorbim...

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb