• UPDATE 11:28: PNL a votat lista miniştrilor pentru Cabinetul Ponta
---
• UPDATE 11:25: Daniel Constantin: "Partidul Conservator va avea două portofolii în viitorul Cabinet Ponta II"
---
• UPDATE 09:45: Ponta: "Cred că a fost o victorie în alegeri a centrului-stânga şi a centrului-dreapta, dar şi un vot negativ important împotriva lui Traian Băsescu şi a PDL. Eu vreau un PSD la centru"
Victor Ponta a declarat, aseară, că, la alegerile din 9 decembrie, victoria a fost a centrului-stânga şi centrului-dreapta şi un vot împotriva preşedintelui României: "Cred că a fost o victorie în alegeri a centrului-stânga şi a centrului-dreapta, dar şi un vot negativ important împotriva lui Traian Băsescu şi a PDL. Eu vreau un PSD la centru", a relatat acesta în cadrul unei emisiuni B1TV.
Victor Ponta a mai declarat că PDL nu a dus o politică de dreapta: "Nu cred ca a fost un vot împotriva dreptei fiindcă nu cred că PDL-ul a dus o politică de dreapta. Domnul Blaga nu este un om de dreapta ci este mai de stânga decât mine".
---
Partidele din USL încă negociază intens portofoliile ministeriale, până vineri, urmând să aflăm cine vor fi cei 24 de miniştri ai cabinetului Ponta II. Sursele noastre dau ca sigure numirile de la Finanţe (Daniel Chiţoiu), de la Justiţie (rămâne Mona Pivniceru), dar şi de la Educaţie (rămâne Ecaterina Andronescu). Şi la Agricultură este de neclintit PC-istul Daniel Constantin.
Premierul Victor Ponta a declarat, ieri seară, că vom avea 24 de miniştri, dar nu a precizat când îi va anunţa. Este posibil ca lista finală să fie făcută publică astăzi, având în vedere că delegaţia FMI va sosi în ţara noastră în jurul datei de 10 ianuarie şi că Guvernul trebuie să prezinte atunci bugetul pe anul viitor.
Pe surse, din USL răzbat tot felul de nume propune pentru cele mai bănoase ministere. Astfel, în USL încă există discuţii dacă actualul Minister de Finanţe se va împărţi în Ministerul Finanţelor, condus de PNL-istul Daniel Chiţoiu şi Ministerul Bugetului condus de Liviu Voinea (susţinut de PSD).
Dacă până ieri dimineaţă era dat ca sigur numele lui Iulian Iancu pentru viitorul Minister al Energiei, care are privatizări grele de făcut, aseară a apărut contracandidatul Constantin Niţă, care, probabil, "şi-a dat seama" că Ministerul Economiei care îi este alocat rămâne "fără obiect" dacă este separat de sectorul energetic.
Zvonurile s-au intensificat spre seară, când pentru Ministerul Economiei au mai apărut nume precum Claudiu Doltu sau Varujan Vosganian, ambii din PNL. La Transporturi încă era vehiculat în USL numele PNL-istului Relu Fenechiu, iar la Administraţie cel al PSD-istului Liviu Dragnea.
Sursele noastre spun că din viitorul Guvern nu vor mai face parte Eduard Hellvig şi Ovidiu Silaghi. Acestea afirmă că PC ar vrea să o propulseze pe Maria Grapini la Ministerul Turismului şi Mediului de Afaceri, iar la conducerea viitorului Minister al Apelor şi Pădurilor va veni, se pare, Lucia Varga (PNL).
Schimbări în "bursa zvonurilor" nu au apărut, ieri, în ceea ce priveşte portofoliul de la Interne, unde este nominalizat Radu Stroe de la PNL, Comunicaţii, unde este propus Dan Nica de la PSD, Externe - Titus Corlăţean (PSD), Mediu - Rovan Plumb (PSD), Fonduri Europene - Eugen Teodorovici (PSD), Marile Proiecte - Dan Şova (PSD) şi Cultură - Puiu Haşotti (PNL). Potrivit Mediafax, Puiu Haşotti a declarat că a renunţat la funcţia de ministru, dorind să-şi continue activitatea în Senat. El a adăugat că va candida la şefia grupului PNL, unde a fost lider de grup timp de opt ani.
Ieri seară nu era sigură nominalizarea PNL-ului de la Sănătate (Eugen Nicolăescu), iar la Ministerul Sportului a apărut, brusc, Nicolae Bănicioiu, care-i face concurenţă lui Alin Petrache. Nici la Ministerul Muncii nu mai era sigură păstrarea actualului ministru Mariana Câmpeanu.
La Apărare, era "bătălie" mare între Mircea Duşa şi Corneliu Dobriţoiu.
Guvernul Ponta II va avea ca vicepremieri pe Liviu Dragnea şi Daniel Chiţoiu. Pentru cea de-a treia poziţie de vicepremier a fost propus Gabriel Oprea, ceea ce a stârnit o furtună de obiecţii în USL.
Sursele citate mai afirmă că Ramona Mănescu sau Cristian David vor primi postul de ministru pentru Diaspora, Mihai Voicu pe cea de ministru pentru Relaţia cu Parlamentul, iar Liviu Pop va continua pe poziţia de la Dialog Social.
• Ponta îi va prezenta lui Băsescu lista Cabinetului înainte de a veni cu ea în Parlament
Premierul Victor Ponta a declarat că va prezenta lista viitorului Cabinet şi preşedintelui Traian Băsescu, înainte să vină cu aceasta la votul din Parlament, menţionând că bănuieşte că şeful statului va afla deja astăzi, prin intermediul presei, componenţa Guvernului, informează Mediafax.
Întrebat dacă va prezenta lista noilor miniştri şi preşedintelui Traian Băsescu, înainte de a veni cu această listă la votul din Parlament, premierul a răspuns: "Da. Dar bănuiesc că preşedintele va afla deja mâine prin intermediul dumneavoastră, al presei care sunt deciziile în cadrul PSD şi în cadrul PNL-PC. Deci nu va fi o surpriză. Sigur că prezint şi lista dar mâine practic după cele două şedinţe veţi şi numele titularilor".
El a mai fost întrebat în legătură cu afirmaţiile lui Traian Băsescu care spunea înainte de alegeri că nu va mai fi de acord ca printre viitorii miniştri să existe unii cu dosare penale. "Sunt proceduri legale. Sunt proceduri legale care spun foarte clar cine poate fi ministru şi cine nu poate fi ministru şi evident că toate desemnările se fac pe baza procedurilor legale", a spus Ponta.
Întrebat dacă va merge la Cotroceni după ce va primi votul de învestitură sau înainte, Ponta a răspuns: "Legea şi Constituţia spun foarte clar - după votul de învestitură de vineri mergem toţi la preşedinte pentru a depune jurământul".
1. Nu uitati INTERESUL NATIONAL domnule
(mesaj trimis de Virgil Bestea în data de 19.12.2012, 12:30)
Prim-Ministru si incercati sa priviti INAINTE. Declaratii de genul "dar şi un vot negativ important împotriva lui Traian Băsescu " nu va fac cinste pentru ca incepeti sa va infrangeti cu propriile arme. Candva ati declarat un anumit sentiment fata de generatia presedintelui capitan. Acum sunteti secundul vasului sau daca vreti cum spunea doamna Firea noul CEO. Conducerea operativa nu prea are timp de filozofat. Directia de navigare ati primit-o de la Seful Consiliului de Supraveghere, noi actionarii o sa venim cu propuneri si sesizari. Chiar daca nu ne putem astepta la dividende prea curand ne dorim sa fim o companie stimata pe ringul bursier. Si intotdeauna sa fiti atent la ce scrie presa despre concernul dvs. Prin noua calitate trebuie sa va conformati si pe ideea ca acum nu mai aveti nevoie de PR, ci INVESTOR RELATIONS. Iar pentru inceput verificati cine spune despre ca ati fi format o MEGA formatiune de guvernare. Mult succes si tinem aproape. Caci avem BINEINTELES aceleasi INTERESE. Printre care si cel NATIONAL este la loc de cinste. Mult succes!