NEGOCIERI PENTRU ÎNZESTRAREA ARMATEI Un nou tip de transportor, conceput în parteneriat româno-american

G.M.
Ziarul BURSA #Politică / 5 iunie 2020

Industria naţională de apărare se pare că este cu un pas înaintea decidenţilor politici atunci când ne referim la interesul privind înzestrarea Armatei Române cu tehnici speciale de ultimă generaţie. În timp ce membrii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării erau preocupaţi cu aprobarea noii Strategii Naţionale de Apărare pentru perioada 2020-2024 şi a Programului de Înzestrare a Armatei pentru perioada 2020-2026, reprezentanţii industriei de apărare se aflau în plină negociere privind realizarea unor noi produse menite să ajute la dotarea tehnică a forţelor terestre din ţara noastră.

Astfel, conducerea Uzinii Automecanica Moreni este într-un dialog permanent, de mai bine de jumătate de an, cu reprezentanţii în România a companiei americane General Dynamics pentru construirea unui set de transportoare blindate flotabile Piranha 4+.

Amintim că firma americană derulează un parteneriat cu Uzina Mecanică Bucureşti pentru construirea transportoarelor blindate Piranha 5, din care au fost livrate în prima etapă 36 de transportoare, care aşteaptă să fie preluate de Ministerul Apărării Naţionale.

Despre proiectul care se discută pentru Uzina Automecanica Moreni, a fost informat în urmă cu zece zile şi ministrul Apărării Naţionale, generalul Nicolae Ciucă, care, conform unor surse, s-ar fi declarat de acord cu parteneriatul româno-american, dar a sugerat ca viitorul produs să fie realizat pe baza conceptului românesc TBT 8x8, care să fie adaptat la tehnica existentă pe Prianha 4+ flotabil.

În urmă cu două zile, reprezentantul General Dynamics s-a deplasat din nou la Moreni pentru a dialoga cu reprezentanţii uzinei despre parteneriatul ce ar urma să fie încheiat, la o dată care nu a fost încă stabilită de cele două societăţi.

Constantin Bucuroiu, preşedintele Alianţei Sindicatelor din Industria de Apărare a declarat pentru Ziarul BURSA: "Am făcut schimb de informaţii cu reprezentanţii companiei General Dynamics şi avem, în principiu, acceptul lor verbal pentru punerea în practică a proiectului discutat cu ministrul Apărării Naţionale. Le-am transmis partenerilor americani că ministerul de resort nu se opune acestui parteneriat şi sperăm ca până la finalul acestui an să punem bazele realizării acestui proiect. Dorim să construim un model hibrid, o combinaţie de transportor blindat, pe cerinţele 8x8, pe structura Piranha 4+, dar cu elemente preluate de la TBT 8x8. Am discutat ca în prima etapă acest proiect să fie realizat în parteneriat, pentru construirea prototipului, urmând ca la finalizarea ei să stabilim noile condiţii de colaborare".

Amintim că Automecanica Moreni a mai avut un proiect de parteneriat pentru un transportor blindat 8x8, parafat în 2016 cu compania germană Rheinmetall Landsysteme, iar proiectul ce urma să fie realizat a primit numele Agilis. Din păcate, joint-venture-ul realizat de cele două companii a eşuat, din cauza cerinţelor părţii germane care a solicitat ca Guvernul să facă în prealabil unele cheltuieli legate de formarea profesională a angajaţilor Uzinei Automecanica Moreni, înainte ca Rheinmetall Landsysteme să investească vreun euro în proiectul respectiv. Din cauza pretenţiilor părţii germane şi a faptului că nu şi-a îndeplinit atribuţiile iniţiale conform contractului de parteneriat, acordul dintre cele două părţi a fost reziliat în urmă cu mai bine de un an, iar proiectul de transportor blindat Agilis a rămăs nefinalizat.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. "....a fost informat în urmă cu zece zile şi ministrul Apărării Naţionale, generalul Nicolae Ciucă, care, conform unor surse, s-ar fi declarat de acord cu parteneriatul româno-american, dar a sugerat ca viitorul produs să fie realizat pe baza conceptului românesc TBT 8x8, care să fie adaptat la tehnica existentă pe Prianha 4+ flotabil".

    Desigur, dar domnul ministru, a fost informat demult ca sunt pensionari militari care umbla cu pantalonii rupti in fund. Ei sunt cei ce au fost pe TBT8x8 si, cu el (neadaptat), de prin 1995 incoace, au dus aceasta tara in NATO. Si, si prin Nato. Acesti pensionari militari, in fiecare luna ezita daca sa-si cumpere luna aceasta "suprama.. articulatii, .erindopril sii ", sau doua perechi de chiloti, doua de sosete si un tricou. Ca daca vor sa-si cumpere panatloni, trebuie sa stranga din dinti doua luni.

    Desi a fost informat cu siguranta despre situatia fostilor ..pe TBT8x8 ce cu el (neadaptat), de prin 1995 incoace.... nu am auzit (conform unor surse) ca d-sa s-ar fi declarat de acord sa le asigure pensiile cuvenite. Intre izmene pentru rezervistii rupti in fund sau Prianha 4+ flotabil" domnul Ministru al Apararii (General) se pare ca a ales.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb