NEGOCIERI PENTRU ŞEFIA PARCHETULUI EUROPEAN Zile decisive pentru Laura Codruţa Kovesi

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Politică / 17 septembrie 2019

Zile decisive pentru Laura Codruţa Kovesi

Saga desemnării procurorului şef al Prachetului European, demarată în luna februarie, va continua în această săptămâ-nă în care mai multe surse politice afirmă că echipele de negociere ale Parlamentului European şi ale Consiliului Uniunii Europene vor ajunge la un acord cu privire la persoana care va ocupa această funcţie.

O nouă rundă de negocieri este programată, astăzi, între reprezentanţii Parlamentului şi ai Consiliului, iar, în cazul ajungerii la un acord, reprezentanţii statelor membre ar urma să decidă, joi, cine va fi primul procuror şef al Parchetului European.

În cadrul discuţiilor de astăzi se va lua în considerare şi faptul că mai multe state au anunţat în ultimile luni că îşi schimbă poziţia din perioada martie-aprilie şi că o susţin pe Laura Codruţa Kovesi la şefia Parchetului European.

Este foarte posibil ca, joi, să cunoaştem numele viitorului procuror şef european, în urma votului exprimat în Coreper de reprezentanţii statelor membre, susţin surse politice de la Bruxelles citate de site-ul g4media.ro.

Surse politice din ţară susţin că inclusiv Guvernul ar urma să-şi schimbe poziţia şi să susţină candidatura lui Kovesi. Premierul Viorica Dăncilă ar fi fost sfătuită să o susţină pe fosta şefă a DNA, la schimb cu obţinerea sprijinului din partea opoziţiei pentru un vot în favoarea Rovanei Plumb în poziţia de comisar european.

Contracandidatul Laurei Codruta Kovesi, francezul Jean-Francois Bohnert, a fost numit la sfârşitul lunii iulie la şefia Parchetului Naţional Financiar, echivalentul francez al DNA din Franţa. Bohnert nu şi-a retras candidatura pentru şefia Parchetului European, deoarece aceasta a fost depusă în nume propriu, nu din partea statului din care provine candidatul. Franţa şi-a schimbat poziţia şi a anunţat că o susţine pe Laura Codruţa Kovesi. Mai mult, Bohnert susţine că o eventuală retragere a candidaturii sale ar fi dus la reluarea procedurii de selecţie şi desemnare a candidaţilor pentru această funcţie şi, în aceste condiţii, a preferat să îşi menţină poziţia iniţială.

Amintim că, după constituirea noului Parlament European, rezultat în urma scrutinului din 26 mai, instituţia respectivă a anunţat că îşi menţine sus-ţinerea pentru Laura Codruţa Kovesi.

Liderul grupului Renew Europe din Parlamentul European, Dacian Cioloş, a declarat, în urmă cu câteva zile, că în cursul acestei săptămâni este foarte posibil un vot din partea statelor membre, în aşa numita comisie COREPER (Comitetul Reprezentanţilor Permanenţi ai guvernelor statelor membre pe lângă Uniunea Europeană).

Dacian Cioloş a spus: "A mai apărut o altă schimbare în Consiliu, Franţa şi-a schimbat poziţia aşa cum ştim şi treaba asta este confirmată, la fel am confirmat-o ieri şi alaltăieri procedural şi odată cu Franţa îşi mai schimbă poziţia şi alte state membre. Am confirmat cu prim-miniştri din Benelux, din Belgia, Olanda şi Luxemburg, mai sunt şi state membre care îşi schimbă poziţia şi în condiţiile acestea preşedinţia finlandeză va pune în dis-cuţie această idee în Coreper, după ce marţi (n.r.- astăzi) va avea loc o rundă de discuţii între noua echipă de negociere a Parlamentului şi preşedinţia finlandeză".

Deputatul european Siegried Mureşan a anunţat săptămâna trecută componenţa noii echipe a Parlamentului European care va negocia împreună cu Consiliul UE nominalizarea pentru funcţia de procuror-şef european. Membrii noii echipe sunt Monika Hohl-meier, preşedinta Comisiei de control bugetar (CONT), PPE, Germania, Juan Fernando Lopez Aguilar, preşedintele Comisiei pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE), S&D, Spania şi Maite Pagazaurtundua, vicepreşedintele Comisiei pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE), Renew, Spania.

Menţionăm că, în urmă cu o lună, preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că a discutat telefonic cu omologul său francez, Emmanuel Macron, despre nominalizarea lui Kovesi în funcţia de şef al Parchetului European şi că aces-ta i-a asigurat de sprijunul Franţei pentru candidatura fostei şefe a DNA.

Până în prezent, 22 de state membre ale UE s-au alăturat iniţiativei EPPO. Exceptând Regatul Unit, care va părăsi Uniunea Europeană, cele cinci ţări care nu participă încă (Suedia, Ungaria, Polonia, Irlanda şi Danemarca) se vor putea alătura în orice moment.

EPPO va avea sediul central în Luxemburg şi va fi compus dintr-un procuror-şef şi un colegiu de procurori din toate ţările participante. Aceştia vor coordona investigaţiile curente desfăşurate de către procurorii delegaţi în fiecare stat participant. EPPO va veni în completarea activităţii OLAF (Biroul european de luptă antifraudă) şi a Eurojust (agenţie a Uniunii Europene ce se ocupă de cooperarea judiciară în materie penală între agenţiile statelor membre), care nu sunt echipate pentru a ancheta sau pentru a urmări penal cazuri individuale.

Înainte de luarea unei decizii de către membrii COREPER, Laura Codruţa Kovesi se va afla, miercuri, 18 septembrie, în faţa plenului Secţiei pentru Procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, unde se va dezbate un raport făcut de Inspecţia Judiciară cu privire la o eventuală încălcare de către fosta şefă a Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi fostul ei adjunct, procurorul Marius Iacob, a dispoziţiilor art.99 din legea 303/2004, privind statutul judecătorilor şi procurorilor. Raportul a fost întocmit la sfârşitul anului 2017 şi a fost trimis la CSM la începutul anului trecut.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Kovesi la schimb cu Plumb???? Ce mizerie ....

    Tudorel Toader, mare om, mare caracter!

    Tudorel Toader l-a aparat pe Liviu Dragnea pana acela a infundat puscaria. 

    Tudorel Toader a dat-o jos pe Laura Codruta Kovesi pina o pun procuror sef al Europei.

    Iar el, bietul, astazi a ramas uitat. Nu credeti ca i-ar trebui recunoscute meritele cumva, mai penal, cu vreo 5-6 ani de parnaie? Sa imparta celula cu Valer Dorneanu? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb