Negocierile BT cu Eurobank pentru achiziţia Bancpost - aproape de final

E.O.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 13 noiembrie 2017

Negocierile BT cu Eurobank pentru achiziţia Bancpost - aproape de final

Eurobank: "Vânzarea Bancpost va marca sfârşitul programului de restructurare a activităţilor externe ale grupului bancar elen"

Banca Transilvania (BT) şi Grupul Eurobank sunt pe cale să finalizeze negocierile pentru achiziţia Bancpost, după cum a anunţat banca din Cluj, vineri, într-un comunicat transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Instituţia financiară precizează că negocierile sunt exclusive şi se apropie de finalizare: "Banca Transilvania SA informează investitorii cu privire la faptul că Eurobank şi Banca Transilvania au derulat negocieri exclusive cu privire la potenţiala achiziţie a Bancpost SA, ERB Retail Services IFN SA şi ERB Leasing IFN SA din România.

În ultimele săptămâni s-au făcut progrese semnificative înspre un rezultat pozitiv, iar negocierile sunt aproape de finalizare, părţile parcurgând ultimele etape în vederea semnării unui acord. Echipele de conducere ale celor două părţi doresc să reafirme implicarea în finalizarea unei tranzacţii echitabile şi benefice pentru toate părţile interesate, menţionând că data semnării acordului este estimată cel mai târziu pentru finele lunii noiembrie 2017 şi va fi anunţată public de îndată ce formalităţile necesare vor fi parcurse în mod corespunzător.

Detalii suplimentare vor fi comunicate publicului şi investitorilor după finalizarea paşilor necesari şi obţinerea tuturor aprobărilor corespunzătoare".

Şi Eurobank a anunţat, vineri, că este aproape de finalizarea negocierilor cu Banca Transilvania privind vânzarea subsidiarelor sale din ţara noastră, a transmis Reuters, citată de Agerpres. Eurobank speră să semneze un acord până la sfârşitul acestei luni. Preţul de achiziţie este posibil să se cifreze la circa 230 - 250 milioane euro, a scris, recent, Mirşanu.ro.

Dacă cele două părţi vor ajunge la un deal, atunci Banca Transilvania, prin preluarea Bancpost, ar atinge la o cotă de piaţă de 16%, conform surselor citate.

Finalizarea acestei tranzacţii va marca sfârşitul programului de restructurare a activităţilor externe ale grupului bancar elen.

Conform acordului încheiat cu autorităţile de concurenţă din Uniunea Europeană, până în 2018 Eurobank trebuie să vândă active în afara Greciei în valoare de 8,7 miliarde de euro, de la aproximativ 11,2 miliarde de euro în prezent.

Reprezentanţii Eurobank au precizat, în acest an: "Nu dorim să ne retragem complet din România, dar nu putem să mai furnizăm capital suplimentar băncii pentru creştere. Dacă un partener strategic cumpără o participaţie la Bancpost, expunerea noastră va fi redusă conform angajamentelor noastre".

Băncile care consiliază Eurobank în vânzarea subsidiarelor din România sunt HSBC şi Mediobanca.

Bancpost, cu active totale de 3,4 miliarde de euro şi 2.255 angajaţi, are o reţea de 174 de sucursale în România, care este una dintre cele mai mari pieţe ale Eurobank din afara Greciei. Fondul de Stabilitate Financiară al Greciei (HFSF) deţine 2,4% din Eurobank, al treilea creditor elen.

În luna decembrie 2016, Eurobank a finalizat vânzarea subsidiarei sale ucrainene, Universal Bank, către grupul financiar TAS din Ucraina. Tranzacţia este în conformitate cu planul de restructurare al Eurobank, aprobat de Comisia Europeană, şi nu va afecta nivelul capitalului grupului bancar elen.

În 2014, Eurobank anunţase că a acceptat să-şi vândă divizia ucraineană pentru 95 milioane de euro.

Planul strategic al Eurobank prevede menţinerea operaţiunilor pe alte pieţe străine, cum ar fi Bulgaria şi Cipru.

"Obiectivul nostru este să ne întărim şi să ne extindem prezenţa în aceste state. Putem face asta ţinând cont de angajamentele noastre de a ne reduce expunerea externă sub un anumit nivel. Vânzarea din România ne va aduce sub acel nivel", a afirmat un oficial al băncii elene.

În total, valoarea activelor Eurobank din afara Greciei (excluzând România) se ridică la 10,2 miliarde euro, împrumuturile la 4,4 miliarde de euro, depozitele la 7,9 miliarde de euro, iar reţeaua de sucursale a ajuns la 235 de unităţi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb