Patronatele nu au venit cu nicio propunere de salariu minim şi nu îşi asumă pe deplin responsabilitatea deoarece sunt aservite Guvernului, ne-a declarat Bogdan Hossu, preşedintele sindicatului Cartel ALFA, la finalul unor noi runde de negocieri nefinalizate pe tema salariului minim.
"Trei sferturi din patronate nu au autonomia şi responsabilitatea necesară de a se impune, deoarece fac jocurile Guvernului, ceea ce pune la îndoială rolul lor de parteneri sociali", ne-a explicat Hossu. Domnia sa atrage atenţia că sindicatele nu vor face niciun pas înapoi în privinţa stabilirii salariului minim pe economie pentru anul viitor, la 540 de lei, cu 60 de lei mai mult decât suma maximă acceptată de patronate.
Patronatele consideră însă că stabilirea salariului minim la nivel naţional intră în atribuţiile Guvernului, orice demers în acest sens reprezentând un act neconstituţional. Ioan Dedu, preşedintele Uniunii Naţionale a Patronatului Român (UNPR), ne-a explicat: "Preţul forţei de muncă este stabilit de piaţă. Aşa este normal şi firesc într-o economie capitalistă. Nu putem noi patronatele să impunem preţul forţei de muncă, deoarece acesta se stabileşte între angajator şi salariat. Stabilirea salariului minim la nivel naţional reprezintă atributul Guvernului, care nu trebuie să facă discriminări între lucrătorii din sectorul public şi privat". Domnia sa consideră că între cei doi parteneri sociali există "puncte de vedere diferite", care ar trebui să nu încalce legea fundamentală a statului. "Guvernul stabileşte salariul minim cu consultarea sindicatelor şi a patronatelor. Ceea ce vor sindicaliştii este să propună Guvernului un salariu minim negociat de pe o poziţie de forţă cu patronatele, ceea ce este anticonstituţional", a explicat Dedu, care a precizat că discuţiile pe tema salariului minim ar putea fi reluate luni (n.r 5 noiembrie). Bogdan Hossu ne-a declarat că o decizie în acest sens va fi luată vineri (n.r 2 noiembrie), sindicatele luând în calcul declanşarea conflictului de muncă.