Negocierile privind viticultura - în criză de timp

Eli Roman
Ziarul BURSA #Frăţia Vinului / 23 aprilie 2004

Criza de timp generată de schimbarea conducerii Comisiei Europene provoacă îngrijorări în obţinerea unor rezultate favorabile viticulturii ro-mâ-neşti la negocierile cu UE.

Din perspectiva procesului de aderare a României la UE, anul 2004 trebuie să reprezinte încheierea Capitolului VII - Agricultura, Subcapitolul Viticultura.

În acest sens, Organizaţia Naţională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) îşi propune să devină un for de analiză şi dezbatere cu autoritatea şi să ofere soluţii concrete pentru rezolvarea problemelor din domeniu.

Ca urmare a schimbului de informaţii dintre Comisia Europeană, Ministerul Agriculturii şi ONIV au fost propuse autorităţiilor române o serie de acţiuni prioritare în vederea integrării sectorului vitivinicol în UE. Printre acestea se numără: implementarea legislaţiei în domeniu, evaluarea costului programului de reconversie-restructurare a plantaţiilor vitivinicole, susţinerea în cadrul negocierilor a conţinutului şi perioadelor de tranziţie cuprinse în documentul de poziţie, stabilirea eficienţei sectorului vitivinicol, monitorizarea procesării produsului vitivinicol din afara pieţei.

Există două perioade de tranziţie susţinute în cadrul negocierilor cu UE. Prima vizează întocmirea dosarului de cadas-tru vitivinicol pînă în anul 2010, iar cea de-a doua perioadă are ca scop eliminarea din cultură a hibrizilor direct producători pe o durată de şapte ani (2007-2014).

Toate aceste acţiuni sînt condiţionate de crearea unei structuri de piaţă pentru grupa de produse struguri, vin şi produse procesate din acestea, exis-tenţa unui buget multianual pentru anii 2005-2006, dar şi a Dosarului de fundamentare cu privire la proiectele de buget pentru perioadele 2007-2009 şi 2010-2013.

Aceste măsuri vin să uşureze integrarea, gradul de realizare a economiei fucţionale pe piaţă, îmbunătăţirea mediului de afaceri, creşterea economică şi a veniturilor viticultorilor.

"Este de dorit ca negocierile cu UE să se încheie înainte de venirea Olandei la preşedenţia Comisiei Europene, dacă nu reuşim acest lucru cu siguranţă în a doua parte a anului vor creşte exigenţele", a subliniat Călin Petre Mocanu, directorul executiv al ONIV.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb