Fostul ministru al Sănătăţii Nelu Tătaru a declarat, luni, că este de acord cu transparetizarea datelor referitoare la pandemie, pentru că oamenii trebuie să fie informaţi, dar informarea trebuie să fie corectă. Tătaru a precizat că orice nstituţie carecomunică nişte date dă şi un aviz pentru ca aceste date să fie publicate şi este appanajul premierului să decisă cum a fost gestionată situaţia, scrie News.
Nelu Tătaru a declarat luni, că fiecare instituţie dă avize pe comunicarea pe care o transmite.
"Fiecare instituţie când face o comunicare dă un aviz pe acea comunicare. Ministerul Sănătăţii trebuie să culeagă aceste avize ca să dea şi credibilitate....(...) Ce ne interesează când avem de comunicat nişte date? Institutul Naţional de Sănătate Publică, avem Ministerul Afacerilor Interne, toţi cei care sunt implicaţi, deci nu vorbim de servicii sau altceva. Avem fiecare organism care îşi asumă o dată pe care o comunică. (...) Nu ştiu ce se întâmplă în acest moment în Ministerul Sănătăţii, nu mă întrebaţi pe mine. (...) Nu ştiu în ce măsură a greşit sau nu a greşit domnul Voiculescu. Eu vă spun că fiecare instituţie îşi asumă nişte date, dă şi un aviz pentru scoaterea în public a acestora", a afirmat fostul ministru al Sănătăţii.
Întrebat ce riscă Vlad Voiculescu dacă nu a cerut şi nu a primit avizele necesare şi cu toate acestea a făcut publică raportarea pe judeţe a datelor despre pandemie, Nelu Tătaru a răspuns: "Este şi apanajul primului ministru, cel care va lua decizia în consecinţă cu o evaluare. Din punct al comunicării după cum ştiţi în perioada când eram ministrul Sănătăţii se facea acel grup de comunicare strategică care era la nivelul Ministerului de Interne şi aduna acolo tot ce înseamna informaţie, tot ce însemna avize".
Nelu Tătaru a precizat că cetăţeanul trebuie să fie informat, dar să fie informat corect, notează News.
"Cetăţeanul trebuie să fie informat, dar trebuie să fie informat corect, iar acea transparenţă să fie într-adevăr o transparenţă, dar o transperenţă asumată care să aibă un suport atât legislativ, cât şi ştiinţific", a explicat fostul ministru al Sănătăţii.
Premierul Florin Cîţu a anunţat că vor fi făcute verificări dacă Ministerul Sănătăţii a respectat legislaţia atunci când a publicat date referitoare la pandemie, precizând că erau necesare mai multe avize.
În replică, ministrul Sănătăţii Vlad Voiculescu a precizat că date referitoare la numărul de teste ar fi trebuit să fie publicate cu mult timp înainte."Nu există date publice secrete", a subliniat ministrul.
Ulterior, el a revenit cu o postare pe Facebook, în care şi-a prezentat argumentele în favoarea prezentării acestora date, a precizat că nu există niciun conflict între el şi premier.
"Aştept să aflu şi eu pe cine am supărat şi, mai ales, de ce", conchide el.
Ministerul Sănătăţii a publicat, joi seară, în premieră, date referitoare la pandemie defalcat pe judeţe. De exemplu, s-a prezentat numărul de teste realizate în fiecare judeţ, rata de pozitivare, numărul persoanelor spitalizate, cel al vindecaţilor şi cel al celor care s-au reinfectat.
Potrivit datelor transmise, în primele trei zile din luna martie, în judeţul Vrancea s-a făcut cel mai mic număr de teste, respectiv 20 în total, în timp ce în judeţul Timiş s-au făcut 4.962 de teste.
A doua zi, DSP Vrancea a transmis că datele nu sunt corecte, conchide News.