Neştirbita etică din BNR

IOANA POPA
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 24 februarie 2014

Neştirbita etică din BNR

Mai ales de când a venit Cornel Cojocaru în Biroul de presă al Băncii Naţionale a României, colectivul de acolo face mare caz de etică, invocând-o ca să-şi justifice discriminările operate pe relaţia cu presa.

Insistenta repetare a principiilor de etică ne-a atras atenţia asupra felului în care angajaţii BNR o respectă. Ceea ce a condus la descoperirea că firma care organizează conferinţe la BNR este a soţiei domnului Dumitru Ghica. Iar domnul Dumitru Ghica este şeful de cabinet al Guvernatorului BNR.

Că ar fi acesta un caz de conflict de interese, în sensul legii, este discutabil.

Dar că nu este etic, nu este discutabil.

Domnilor şi doamnelor, aveţi cazul mai jos.

Soţia şefului de cabinet al Guvernatorului Băncii Naţionale a României, domnul Dumitru Ghica, deţine firma "Oxygen Servicii" SRL, cunoscută în mediul bancar sub numele de Oxygen Events. Firma organizează conferinţe în sediul BNR, unde participă reprezentanţii Băncii Centrale şi unde se percepe taxă de participare. Băncile sponsorizează aceste evenimente.

Potrivit site-ului companiei, de la înfiinţare până în prezent, Oxygen Events a organizat peste 40 de conferinţe, care au însumat peste 6.000 de participanţi. Au participat invitaţi de renume, precum Guvernatorul Băncii Naţionale a României Mugur Isărescu, Mihai Tănăsescu, fost reprezentant al României la FMI şi vicepreşedinte al Băncii Europene de Investiţii, Marcel Opriş, director al STS, Steven van Groningen preşedinte al Raiffeisen Bank România, Radu Graţian Gheţea, preşedinte al CEC Bank, alături de alţi preşedinţi de bănci şi oficiali ai Statului Român.

Firma Oxygen Servicii avea, în 2012, conform datelor Ministerului Finanţelor, doi angajaţi.

Întrebat dacă această situţie nu reprezintă, de fapt, un conflict de interese, Mugur Şteţ, purtător de cuvânt al BNR, ne-a răspuns: "Banca Naţională a României susţine permanent organizarea dezbaterilor pe teme esenţiale ale vieţii economico-sociale din ţara noastră. Din această perspectivă, Banca Naţională a României a găzduit numeroase conferinţe şi seminarii iniţiate de diverşi organizatori, printre care s-a regăsit şi Oxygen Servicii SRL, dar şi Grupul de presă < BURSA >".

Avocatul Gheorghe Piperea ne-a declarat: "Conflictul de interese reprezintă < situaţia în care persoana ce exercită o demnitate publică sau o funcţie publică are un interes personal de natură patrimonială, care ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate a atribuţiilor care îi revin potrivit Constituţiei şi altor acte normative > (potrivit definiţiei date de art. 70 din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei).

Art. 79. din Legea nr. 161/2003 precizează că < Funcţionarul public este în conflict de interese dacă interesele sale patrimoniale, ale soţului sau rudelor sale de gradul I pot influenţa deciziile pe care trebuie să le ia în exercitarea funcţiei publice >.

Având în vedere că soţia domnului Dumitru Ghica deţine 100% din capitalul social al societăţii Oxygen Servicii SRL, este evident că există un interes de natură patrimonială al acestuia în privinţa organizării conferinţelor de către Oxygen Servicii SRL la sediul BNR. Remediul prevăzut de lege pentru a evita conflictul de interese constă în instituirea obligaţiei funcţionarului public de a se abţine de la rezolvarea cererii, luarea deciziei sau participarea la luarea unei decizii care ar fi influenţată de interesul său patrimonial şi de a-l informa de îndată pe şeful ierarhic căruia îi este subordonat direct. În acest context legislativ, pentru a fi vorba despre un conflict de interese în sensul legii, este necesar ca domnul Ghica să participe în mod efectiv la luarea unor decizii care să favorizeze societatea Oxygen Servicii SRL în demersul privind organizarea conferinţelor în cadrul BNR. Cu toate acestea, chiar dacă, cel mai probabil, domnul Ghica nu are atribuţii directe în această materie, este greu de crezut că societatea Oxygen Servicii SRL nu este favorizată tocmai în considerarea interesului pe care directorul de cabinet al guvernatorului o deţine în legătură cu aceasta.

Codul penal stabileşte că există un conflict de interese atunci când funcţionarul public, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, îndeplineşte un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine ori pentru soţul său. Nu cred, însă, că este vorba de o răspundere penală, ci doar de una administrativă sau etică".

Analistul Lucian Isar scria, pe blogul său, în august anul trecut, referindu-se la etica guvernatorului Mugur Isărescu, respectiv a BNR: "Un sistem financiar nu poate avea pretenţia unei dezvoltări sustenabile şi în armonie cu economia şi clientela dacă are la bază o < etică > discutabilă.

Etica aceasta discutabilă nu ar trebui să mire pe nimeni dacă se ţine cont de cine o susţine, şi anume o persoană care:

1) nu dă curs invitaţiilor la dezbateri înecând orice opinii contrare, deşi istoria le cam validează doar pe acestea;

2) al cărui vin este achiziţionat de BNR (angajatorul d. Isărescu) şi băncile comerciale;

3) organizează evenimentele la BNR prin Oxygen Events, iar entităţile supravegheate de acelaşi angajator, BNR, sponsorizează ori achiziţionează bilete".

Într-un testimonial de pe site-ul Oxygen Servicii, Cornel Cojocaru, actualmente consilier pe probleme de comunicare la BNR, spune: "Oxygen Events = profesionalismul la el acasă. Inclusiv prin faptul că echipa Oxygen este duşmanul binelui şi tinde mereu spre mai bine!"

Nici nu se putea exprima mai potrivit; într-adevăr, Oxygen Events este la ea acasă în BNR.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Dupa ce ca toata prbusirea economica a Ro se datoreaza major BN prin LIPSA MAJORA DE PRUDENTIALITATE BANCARA IN ACTUALELEL CREDITE NEPERFORMATE , ne mai facem probleme cu micile smenuri ale functionarilor . IMPORTANT E SA-L CONSIDERAM PE ISARESCU SALVATORUL ROMANIEI

    1. Cornel Cojocaru este "omul de casa" al lui Nicolae Danila, groparul Bancorx si BCR. Ce cauta aceste personaje compromise total la BNR?

      Ce treaba are s.. cu prefectura? Oricum BCR-ul mi se pare ca se chinuie austriecii sa-l ingroape de cand l-au preluat...ia uita-te pe evolutia bancii pe fiecare an.

      Hoțiile acestea sunt nimic, pe lângă profiturile făcute de din diferentele de curs valutar. Sa luam un mic exemplu acum câteva saptamâni BNR a redus dobânda de referința. Cursul in loc sa crească, cum este normal si de așteptat, scade semnificativ, asta nu se putea întâmpla decât urmare a unei intervenții BNR. Trebuie cercetată ratiunea acelei intervenții si cam câte zeci de mi-l de EUR ne-a costat, dat fiind ca in acest moment cursul este acolo unde era normal sa fie urmare a reducerii de dobânda. Dar asta este prea complicat pt băieții de la DNA.

      De ce l-ar ingropa dupa ce au dat pe el peste 3 mld. de Euro? Nu se sustine.

    Si ca stirea sa fie completa, sa spunem lucrurilor pe nume: nevasta sefului de cabinet de la BNR se numeste Lenuta Ghica, aka Ileana Ghica, patroana Oxygen Servicii, aka Oxygen Events. Cu toata "influenta" lor, rezultatele nu sunt pe masura: baiatul lor, Alexandru Ghica, nu este decat un amarat de agent de vanzari la Herbalife, pe care mamitzica lui, Lenutza Ghica il promoveaza ca exemplu de succes in conferintele organizate la BNR.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb