Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, şi-a exprimat, duminică, intenţia de a anexa aşezările israeliene din Cisiordania ocupată, reiterând astfel promisiunea electorală pe care a făcut-o în urmă cu cinci luni, dar fără a oferi nici de data aceasta vreun termen exact, informează Reuters.
Coloniile israeliene din Cisiordania constituie una dintre cele mai spinoase probleme în conflictul israeliano-palestinian. Palestinienii au exprimat temeri că Netanyahu ar putea sfida consensul internaţional şi avansa cu anexarea, cu o posibilă susţinere din partea preşedintelui american Donald Trump, aliat apropiat.
"Cu ajutorul lui Dumnezeu vom extinde suveranitatea israeliană asupra tuturor aşezărilor ca parte din Ţara (biblică) a Israelului, ca parte a Statului Israel. Acesta este pământul nostru", a declarat Netanyahu duminică, într-un discurs susţinut în colonia Elkana din Cisiordania, unde a participat la festivitatea de începere a noului an şcolar.
El nu a precizat când intenţionează să facă această anexare.
Netanyahu, care conduce partidul de dreapta Lukud, a mai făcut astfel de promisiuni în timpul alegerilor generale din aprilie. După alegeri, el a eşuat să formeze o majoritate parlamentară, astfel că noi alegeri sunt programate pentru 17 septembrie în Israel.
În timp ce publicarea planului de pace al SUA pentru conflictul israeliano-palestinian este în suspensie, Trump a recunoscut deja anexarea de către Israel, în 1981, a Înălţimilor Golan, teritoriu pe care Israelul l-a capturat de la Siria în urma războiului din 1967 din Orientul Mijlociu.
Palestinienii încearcă să facă din Cisiordania parte a viitorului lor stat care să includă Fâşia Gaza şi să aibă Ierusalimul drept capitală. Israelul a capturat acele zone în 1967, dar şi-a retras trupele şi coloniştii din Gaza în 2005. După decenii de colonizare, mai mult de 400.000 de israelieni locuiesc în prezent în Fâşia Gaza, potrivit cifrelor israeliene, în timp ce populaţia palestiniană se cifrează la 2,9 milioane, conform Biroului Palestinian pentru Statistici.
De asemenea, 212.000 de israelieni continuă să locuiască în Ierusalimul de Est, potrivit Biroului ONU pentru Coordonare în Problemele Umanitare (UN-OCHA).