Netanyahu oferă doze de vaccin ţărilor care acceptă să îşi mute ambasadele la Ierusalim

J.P.
Internaţional / 24 februarie 2021

Netanyahu oferă doze de vaccin ţărilor care acceptă să îşi mute ambasadele la Ierusalim

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a anunţat că va trimite doze de vaccin împotriva coronavirusului unor ţări care "s-au apropiat de Israel". Acesta nu a precizat care vor fi ţările respective, însă potrivit unor informaţii apărute în presă ar fi vorba despre state care au acceptat să îşi mute ambasada la Ierusalim, relatează Digi24.

Printre ţările care ar urma să primească doze de vaccin din "surplusul" Israelului se numără Honduras şi Guatemala, dar şi Republica Cehă, care a anunţat chiar marţi că va deschide la Ierusalim o secţie a ambasadei sale de la Tel Aviv, la data de 1 martie. Până acum, în afară de Statele Unite, doar Guatemala şi Honduras şi-au mutata ambasadele. Gestul ar urma să fie făcut şi de Cehia şi Serbia.

Israelul a anunţat că va trimite doze de vaccin împotriva COVID-19 în mai multe ţări, o mişcare prin care premierul Netanyahu vrea să arate că aprovizionarea globală limitată va duce la o nouă formă de diplomaţie, cea cu vaccinuri, scrie The Guardian.

Biroul prim-ministrului Benjamin Netanyahu a anunţat că a primit mai multe cereri de la guverne străine fără să dea nume şi că va trimite o "cantitate simbolică" de vaccinuri unor ţări care "s-au apropiat de Israel".

Presa locală scrie că aceste state includ Honduras şi Guatemala, două ţări în care Israelul a făcut lobby pentru mutarea ambasadelor la Ierusalim pentru a-şi susţine revendicarea faţă de oraşul divizat. Republica Cehă se afla şi ea pe listă, potrivit unui raport al guvernului.

Statutul Ierusalimului este unul din punctele principale de dispută în conflictul israeliano-palestinian. Israelul consideră acest oraş drept capitala sa indivizibilă, în vreme ce autorităţile palestiniene vor să facă din Ierusalimul de Est capitala unui posibil viitor stat.

Vaccinul, monedă de schimb pentru prizonieri din Siria

Săptămâna trecută, o sursă israeliană, citată de The Guardian, a declarat că guvernul a fost de acord să furnizeze în secret vaccinuri împotriva coronavirusului pentru ca regimul sirian să ajungă la un acord de schimb de prizonieri.

Acordul încheiat săptămâna trecută presupune ca Israelul să plătească Rusiei 1,2 milioane de dolari pentru a trimite în Siria vaccinul Sputnik V.

Deşi nu este clar câte doze au fost cumpărate, afacerea este extrem de controversată. Sâmbătă, prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că "nu s-a folosit nici o doză din vaccinurile israeliene". Cu toate acestea, el nu a comentat dacă guvernul său a plătit pentru aprovizionarea cu vaccin rusesc. Anterior, Netanyahu anunţase că o tânără israeliană care a trecut graniţa cu Siria este eliberată şi se întoarce în ţară. În schimb, guvernul israelian a returnat doi păstori sirieni pe care îi deţinuse.

De asemenea, un alt raport sugera că premierul Netanyahu ia în considerare utilizarea vaccinurilor ca instrument pentru îmbunătăţirea relaţiilor cu ţările arabe rivale.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Cat de tare! Adica "otrava si moarte" pt goiymi, in schimbul intereselor sale meschine de marire(ale acestui jidan criminal) si ale statului "de drepti", Israel!

    1. Bai,nu mai fi nesimtit!Tu esti Dracu.

      Ma confunzi cu labagiul si oligofrenul de tac-tu!

    Spaga si coruptie, atat stie statul Israel.

    Boicotati Israelul, boicotati orice produs din Israel si mai ales pe cele produse ilegal in teritoriile ocupate.

    Boicotati Israelul si mergeti in Grecia. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb