New York-ul nu îl iubeşte pe Bush

Virginia Balcu
Ziarul BURSA #Internaţional / 31 august 2004

New York-ul a fost invadat duminică de mii de protestatari împotriva preşedintelui american George W. Bush, în ajunul deschiderii Convenţiei Naţionale a Partidului Republican.

În timp ce strategii republicani au ales New York-ul încercînd să coopteze patriotismul dezlănţuit odată cu evenimentele de la 11 Septembrie, demonstranţii au evidenţiat riscurile politice ale desfăşurării convenţiei într-un oraş democrat. În New York, raportul dintre democraţi şi republicani este de 5 la 1.

Conducătorii de campanie ai lui Bush s-au gîndit să folosească imaginile televizate cu demonstranţi în sprijinul preşedintelui, spunînd că protestatarii sînt membrii ai opoziţiei democrate care nu au respect pentru preşedinţie şi nici o legătură cu opinia publică. Dar dimensiunea mulţimii, estimată de coaliţia Uniţi pentru Pace şi Justiţie la circa 400.000 de oameni, şi varietatea demonstranţilor au subliniat divergenţele regimului Bush. Autorităţile nu au dat o cifră exactă a numărului demonstranţilor, însă forţe ale poliţiei new-yorkeze au declarat că nu au fost mai mult de 100.000 - 120.000 de participanţi la marşul de protest. Protestatarii au cărat sicrie false reprezentînd soldaţii americani căzuţi în războiul din Irak.

Regizorul Michael Moore, autorul filmului anti-Bush "Farenheit 9/11", actorul Danny Glover şi militantul pentru drepturile civile Jesse Jackson au condus mulţimea spre Madison Square Garden, locul de întîlnire al celor 55 de delegaţi la convenţie.

Circa 3700 de poliţişti au patrulat pe străzile New York-ului, iar agenţi federali din 66 state şi oraşe sînt prezenţi la locul de desfăşurare al convenţiei. Guvernatorul statului New York, George Pataki, a declarat că oraşul este pregătit să se confrunte cu posibile ameninţări teroriste şi mulţimi mari de protestatari.

Republicanii intenţionează să pună accentul pe rolul de lider al lui Bush în războiul împotriva terorismului şi pe felul în care acesta a gestionat evenimentele de după 11 septembrie. Joi, Bush va accepta propunerea Partidului Republican să candideze la preşedinţia Statelor Unite ale Americii şi îşi va prezenta planul pentru al doilea mandat.

Prima zi a convenţiei a avut ca vorbitori importanţi membri ai Partidului Republican, fostul primar al oraşului New York, Rudi Giuliani, şi senatorul John McCain. Discursurile celor doi scot în evidenţă experienţa preşedintelui Bush în lupta împotriva terorisrmului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb