NEWSLETTER AIPC Adrian Rotaru: Singura soluţie de dezvoltare a BVB este atragerea investitorilor de retail români

Raluca Marin
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 2 august 2012

Şanse pentru a avea o Bursă cât de cât decentă există, însă administratorii trebuie să înţeleagă că singura soluţie este atragerea investitorilor de retail români, în principal, şi abia apoi a altor categorii de instituţionali, este de părere Adrian Rotaru, investitor cu o vechime de zece ani pe piaţa de capital.

"Acest deziderat nu va fi atins decât în urma unei strategii de marketing foarte bine articulate şi, mai ales, consistent finanţate (estimez necesarul la minim 3-4 milioane euro în următorii doi-trei ani)", a declarat Adrian Rotaru, citat în Newsletterul Asociaţiei Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) din luna iulie.

Domnia sa a adăugat: "Cred că abordarea problemei doar pe palierul listării unor pachete la unele companii ale statului nu va consemna un progres notabil, numărul investitorilor rămânând nesemnificativ (vezi aportul insesizabil de noi investitori al ofertei Transelectrica)".

Potrivit investitorului citat, Consiliul de Administraţie (CA) al Bursei de Valori Bucureşti (BVB) s-a caracterizat întotdeauna printr-o mare "discreţie" în reacţionarea la problemele majore ale Bursei de la Bucureşti, în pofida schimbărilor repetate de componenţă. "Cred că actualul CA se zbate între o moştenire dezastruoasă şi o aparentă incapacitate de a reacţiona în vreun fel la ea", a subliniat Adrian Rotaru.

România, într-o cvasi-stagnare economică

Adrian Rotaru consideră că orice ritm de avans al Produsului Intern Brut (PIB) sub 2%/an se traduce, în cazul ţării noastre, printr-o cvasi-stagnare economică. Domnia sa a explicat: "Aceasta se întâmplă în actualul context de creştere al economiei globale şi fără o recesiune masivă în UE. Suntem într-o recesiune din punct de vedere statistic (cele doua trimestre anterioare), dar din punct de vedere economic cred că avem de-a face cu o stagnare (ritmul anual în jur de 1-1,5%)".

Investitorul nu crede, însă, că putem vorbi despre "double dip" (n.r. recesiune urmată de o scurtă perioadă de revenire, urmată de o nouă recesiune), deoarece criza actuală este diferită de cea de acum doi-trei ani. Potrivit domniei sale, acum, avem de-a face, cel puţin în zona Euro, cu o criză economică, în timp ce anterioara criză a avut o puternică latură financiară, importată de peste Ocean.

"Nu cred că moneda Euro va dis-părea, în cel mai rău caz, unele state se vor retrage din zona Euro, deşi nu am auzit nici măcar ca grecii să fie dispuşi majoritar la un asemenea pas", a mai adăugat domnia sa.

Întrebat dacă o criză implică şi o schimbare de atitudine/strategie a investitorului faţă de piaţa de capital, Adrian Rotaru a explicat: "Cred că psihologia investitorului se schimbă puternic pe termen scurt, dar, pe termen lung, am observat că o astfel de modificare de comportament este aproape insesizabilă. Cele două faze atât de cunoscute pe bursă - lăcomia şi frica, se succed aproape la fel în perioadele de creştere şi, respectiv, criză".

Investitorul citat consideră că suntem într-un moment extrem de favorabil investiţiilor pe termen mediu şi lung, dacă abordăm problema din perspectiva valorii companiilor raportată la cotaţii.

Dacă, însă, ne referim la felul în care arată piaţa în care se tranzacţionează aceşti emitenţi, BVB, la numărul extrem de redus al investitorilor, domnia sa nu mai este la fel de optimist.

"Nu pot spune decât că vor evolua ascendent afacerile majorităţii companiilor listate şi mă arăt extrem de rezervat în privinţa evoluţiei cotaţiilor, atât timp cât nu vom observa un aflux major de investitori", a declarat investitorul.

În sectorul energetic vom asista la un adevărat "boom"

Adrian Rotaru este de părere că, în sectorul energetic, vom asista la un adevărat boom, susţinut de inves-tiţii destul de mari.

Printre sectoarele care vor merge bine, domnia sa a mai menţionat sectorul sănătăţii şi cel conex, farmaceutic, pe măsură ce statul va finanţa mai consistent acest domeniu şi plăţile se vor face într-un ritm decent.

De asemenea, pe măsură ce se va dezvolta infrastructura, şi sectorul productiv va avea de câştigat, a mai precizat investitorul.

Domnia sa a adăugat: "Mă aştept şi la o dezvoltare puternică a sectorului de procesare agro-alimentară şi mai puţin la atât de aşteptata explozie în producţia primară agricolă. Modelul «grânar al Europei», pe lângă faptul că e doar o marotă istorică, ne-ar adânci subdezvoltarea în lipsa realizării unor produse cu valoare adăugată mai mare (acea procesare de care vorbeam mai sus)".

Referitor la sectorul construcţii, Adrian Rotaru nu crede că există o suferinţă în acest domeniu. Domnia sa a explicat că, pur şi simplu, acesta este nivelul cererii solvabile pe rezidenţial şi comercial şi că este contraproductiv să ne comparăm cu aşteptările ultraoptimiste de acum patru-cinci ani.

Citiţi interviul integral pe www.aipc.ro

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb