NEWSLETTER AIPC Bogdan Chetreanu: Statutul Rasdaq, marea nereuşită a CNVM

DIANA ENACHE
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 6 noiembrie 2012

Bogdan Chetreanu: Statutul Rasdaq, marea nereuşită a CNVM

O mare nereuşită colectivă a CNVM este faptul că nu s-a putut lua o decizie pentru reglementarea situaţiei pieţei Rasdaq, a declarat Bogdan Chetreanu, consilier personal al vicepreşedintelui CNVM şi fost comisar, în cadrul unui interviu publicat în newsletterul AIPC pe luna octombrie.

"După un mandat de comisar CNVM de 6 ani şi jumătate, această problemă este marea mea neîmplinire", a precizat Bogdan Chetreanu.

În ceea ce priveşte situaţia pieţei Rasdaq, domnul Chetreanu a spus: "În această componenţă de şapte membri ai Comisiei nu am reuşit să ajungem la un numitor comun, pe întreaga mea activitate".

Domnia sa a caracterizat acest subiect drept unul "deosebit de delicat".

"Trecerea întregii pieţe Rasdaq la platforma ATS, singura soluţie în acest moment"

Trecerea pieţei Rasdaq la platforma ATS este cea mai bună soluţie care poate fi adoptată în momentul de faţă, a declarat Bogdan Chetreanu.

Domnia sa consideră că, la ora actuală, nu mai există contradicţii între CNVM şi operatorul de piaţă BVB, şi că se poate ajunge la un numitor comun în privinţa aces-tei pieţe, cel puţin la nivel de discuţii.

"Rămâne să se ia o decizie, care poate fi bună sau rea. O hotărâre rea poate fi îmbunătăţită şi este mai bună decât dacă nu se ia nici una, aşa cum am facut până acum, ani de zile", a declarat Bogdan Chetreanu.

Fostul comisar CNVM consideră că trebuie să se ia o decizie cât mai repede, astfel încât piata Rasdaq să nu mai rămână în zona gri.

Bogdan Chetreanu a explicat că ATS (MTF) are reguli proprii, stabilite de către operatorul de sistem (BVB), şi că, în varianta creării unei pieţe speciale de tip ATS, regulile arătă că delistarea se face numai prin ofertă de preluare din partea investitorului majoritar.

Domnia sa a precizat că delistarea trebuie să se facă prin ofertă de preluare, tocmai pentru a proteja investitorii, acesta fiind primul punct asupra căruia au căzut de acord membrii CNVM.

"Pierderea încrederii în piaţă produce cele mai serioase efecte negative"

Bogdan Chetreanu consideră că pierderea încrederii în piaţă produce cele mai serioase efecte negative pe piaţa bursieră din ţara noastră. Domnia sa este de părere că o altă cauză, mai puţin serioasă, este reprezentată de nerezolvarea situaţei pieţei Rasdaq.

"Aici este problema operatorului BVB, care trebuie să lucreze mai mult la capitolul încredere, pentru ca investitorii să nu mai fie aşa reticenţi", spune domnul Chetreanu.

În opinia domniei sale, BVB trebuie să lucreze mult la încredere şi să aplice un marketing agresiv.

"Suntem singura ţară din UE în care nu sunt afişate cotaţiile zilnice bursiere în centrul oraşului sau într-o zonă financiară, cum ar fi în bănci. Chiar dacă aşa ceva costă 100.000 sau 200.000 de euro, suma este nesemnificativă atât timp cât ea te reprezintă. Atunci când oamenii trec pe lângă aceste afişe, există mai multe şanse să-i poţi atrage mai uşor la bursă".

"Politicienii văd bursa ca un loc în care se speculează"

Consilierul vicepreşedintelui CNVM spune că, deşi politicienii cred că bursa este un loc unde se speculează, investitorii la bursă nu sunt neapărat speculatori. Domnia sa consideră că există posibilitatea dezvoltării cu sprijin politic a industriei fondurilor de investiţii şi că sunt foarte multe posibilităţi de a investi.

"Trebuie să sensibilizăm factorul politic", a declarat Bogdan Chetreanu. Domnia sa consideră că "cei de sus" trebuie să fie mai dinamici, să caute soluţii, să bată la uşile politicienilor şi să le explice ce trebuie despre bursă, ca factor pentru sprijinul economiei".

"Suntem într-un punct de declin şi mergem din rău în mai rău"

În ceea ce priveşte dezvoltarea pieţei de capital din ţara noastră (din punctul de vedere al reglementatorului), aceasta cunoaşte un declin şi mergem din rău în mai rău, este de părere Bogdan Chetreanu.

"Dacă nu se vor lista Romgaz-ul şi alte societăţi din domeniul energetic, care să tragă după ele şi piaţa din România, atunci nu vom mai avea piaţă de capital", potrivit domnului Chetreanu.

Domnia sa a menţionat că anul 2013 va fi un an crucial pentru bursa românească şi va fi bine dacă cel puţin se vor începe procedurile de listare la marile companii de stat: "Dacă nu se va realiza acest lucru, atunci bursa va avea mari probleme şi noi vom merge la Varşovia să tranzacţionăm".

Bogdan Chetreanu este de părere că listarea la BVB a companiilor Romgaz, Nuclearelectrica şi Hidroelectrica reprezintă diferenţa între a fi o piaţă de frontieră, cum este acum, sau o piaţă emergentă, cum ar trebui să fie.

"Lumea bursieră este sătulă de acţiunile SIF, SNP şi FP, şi doreşte ceva nou"

În opinia lui Bogdan Chetreanu, lumea bursieră doreşte ceva nou (n.r. companii noi), din mai multe domenii de activitate care să reflecte cu adevărat economia ţării.

"Creşterea lichidităţii se poate realiza prin atragerea la BVB de noi emitenţi, caz în care statul român are rolul principal", a subliniat domina sa.

Bogdan Chetreanu consideră că odată listate companii mari cu capital de stat, vor veni mai mulţi investitori, care vor căpăta încredere în piaţa românească, ce va deveni una emergentă.

Citiţi interviul integral pe www.aipc.ro

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb