Specialiştii reţelei de consultanţă Nexia au propus Ministerului Finanţelor Publice ca sistemul de plată a TVA la încasare să prevadă o înregistrare fiscală a firmelor cu cifră de afaceri sub 500.000 de euro şi să nu se opereze pe bază de declaraţii pe propria răspundere, potrivit unui comunicat de presă, în care a ridicat mai multe întrebări privind eventualele dezavantaje din introducerea respectivei taxe.
Una dintre neclarităţile evidenţiate de Nexia se referă la cum va monitoriza Ministerul de Finanţe evidenţa contribuabililor cu cifra de afaceri sub 500.000 euro şi cum vor afla companiile că un anumit partener comercial se încadrează în acest plafon.
Luminiţa Ristea, partener CRG NEXIA, a afirmat: "Dacă o firmă primeşte o factură de la un agent comercial cu cifră de afaceri sub 500.000 euro, va trebui să fie informată în acest sens pentru a deduce corect TVA-ul aferent. Această informaţie va trebui cunoscută nu prin declaraţia pe propria raspundere a partenerului de afaceri, ci printr-o înregistrare fiscală ce poate fi opozabilă tuturor terţilor"
Dacă TVA-ul va fi plătit la încasare, atunci agenţii economici vor trebui practic să ţină două evidenţe fiscale: cea prezentă şi cea legată de încasări, care trebuie raportate separat, mai precizează specialiştii.
"Fără un mecanism bine pus la punct, această dublă raportare va îngreuna controlul sistemului de plată al TVA", a mai precizat Luminiţa Ristea, adăugând: "Întrebarea este cum vom raporta TVA-ul firmei în ROL-ul fiscal al contribuabilului? La facturare (conform contabilităţii de angajamente) sau la plată/încasare conform contabilităţii de casă? O gestiune slabă a sistemului poate genera necorelaţii între înregistrările din contabilitate, jurnalele de TVA, deconturile de TVA şi fisa fiscală a contribuabilului".