Nexia ridică întrebări privind sistemul de plată a TVA la încasare

F. A.
Companii / 13 august 2012

Specialiştii reţelei de consultanţă Nexia au propus Ministerului Finanţelor Publice ca sistemul de plată a TVA la încasare să prevadă o înregistrare fiscală a firmelor cu cifră de afaceri sub 500.000 de euro şi să nu se opereze pe bază de declaraţii pe propria răspundere, potrivit unui comunicat de presă, în care a ridicat mai multe întrebări privind eventualele dezavantaje din introducerea respectivei taxe.

Una dintre neclarităţile evidenţiate de Nexia se referă la cum va monitoriza Ministerul de Finanţe evidenţa contribuabililor cu cifra de afaceri sub 500.000 euro şi cum vor afla companiile că un anumit partener comercial se încadrează în acest plafon.

Luminiţa Ristea, partener CRG NEXIA, a afirmat: "Dacă o firmă primeşte o factură de la un agent comercial cu cifră de afaceri sub 500.000 euro, va trebui să fie informată în acest sens pentru a deduce corect TVA-ul aferent. Această informaţie va trebui cunoscută nu prin declaraţia pe propria raspundere a partenerului de afaceri, ci printr-o înregistrare fiscală ce poate fi opozabilă tuturor terţilor"

Dacă TVA-ul va fi plătit la încasare, atunci agenţii economici vor trebui practic să ţină două evidenţe fiscale: cea prezentă şi cea legată de încasări, care trebuie raportate separat, mai precizează specialiştii.

"Fără un mecanism bine pus la punct, această dublă raportare va îngreuna controlul sistemului de plată al TVA", a mai precizat Luminiţa Ristea, adăugând: "Întrebarea este cum vom raporta TVA-ul firmei în ROL-ul fiscal al contribuabilului? La facturare (conform contabilităţii de angajamente) sau la plată/încasare conform contabilităţii de casă? O gestiune slabă a sistemului poate genera necorelaţii între înregistrările din contabilitate, jurnalele de TVA, deconturile de TVA şi fisa fiscală a contribuabilului".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb